Το λιβυκό αδιέξοδο και η ενίσχυση της Αθήνας

Το αδιέξοδο επαναφέρει το φάντασμα του εμφυλίου στο λιβυκό - Ενισχύονται οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην βορειοαφρικανική χώρα - Δείτε τα ντοκουμέντα που εξασφάλισε «Το Βήμα» από τις συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην λιβυκή πρωτεύουσα, την Τρίπολη, διήρκησαν μία ημέρα και κόστισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους, 159 τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές τόσο στον κεντρικό δήμο της πόλης όσο και σε αυτόν της Αμπού Σαλίμ.

*Φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε «Το Βήμα» από τις πρόσφατες μάχες στην Τρίπολη

Το βασικότερο πρόβλημα στο λιβυκό, με τις δύο παράλληλες κυβερνήσεις (της Εθνικής Ενότητας υπό τον Αμπντουλχαμίτ Ντμπεϊμπά και της Εθνικής Σταθερότητας υπό τον Φατχί Μπασάγκα) και την διασπορά ισχύος είναι ότι η χώρα μοιάζει να βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου. Η διενέργεια εκλογών συνεχώς απομακρύνεται ενώ ο κίνδυνος να μετατραπούν οι εκρήξεις βίας σε έναν εμφύλιο μακράς διαρκείας είναι μεγάλος.

Τι ακριβώς συνέβη το Σάββατο; Σύμφωνα με τοπικά μέσα, αρχικά, η σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ των πολιτοφυλακών «77η Ταξιαρχία» (υποστηρίζει την κυβέρνηση Μπασάγκα) και «Υπηρεσία Υποστήριξης Σταθεροποίησης» (υποστηρίζει την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά). Στη συνέχεια, στις μάχες ενεπλάκη και η «Νααβάσι» που επίσης υποστηρίζει τον Μπασάγκα.

Η «Ράντα», η πολιτοφυλακή που επικράτησε (και η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο της Τρίπολης) αποκαθιστώντας την τάξη στην πρωτεύουσα, κρατούσε ουδέτερη στάση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ωστόσο, με την καθοριστική της παρέμβαση στις πρόσφατες μάχες, έβαλε «πλάτη» στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Αλληλοκατηγορίες

Όσον αφορά στο πώς εκκίνησαν οι εχθροπραξίες, η μια πλευρά επέρριπτε ευθύνες στην άλλη. Η πλευρά του Μπασάγκα κατηγόρησε τον Ντμπεϊμπά ότι χρησιμοποιεί τους πόρους του κράτους «για να υποστηρίξει ένοπλες ομάδες και να εδραιώσει την κυριαρχία και την εξουσία του».

Ο Ντμπεϊμπά, στον αντίποδα, έκανε λόγο για «πραξικοπηματίες» που «παγίδευαν τις γειτονιές της πρωτεύουσας», αποκάλεσε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις συγκρούσεις ως «οχήματα για ξένες ατζέντες που δεν θέλουν σταθερότητα στη Λιβύη» ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εκλογών.

«Η υλοποίηση του οράματος για εκλογές πλησιάζει περισσότερο παρά ποτέ» είπε, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Αγκίλα Σάλεχ και Χαλίντ Αλ Μίσρι αντιστοίχως, να βρουν συνταγματική βάση προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές. «Η παράλληλη κυβέρνηση απέτυχε. Ο λαός δεν είναι ανήλικος για να εξαπατηθεί με την δήθεν ιδέα της νέας κυβέρνησης, που αποσκοπεί ουσιαστικά στην παράταση της θητείας των εκτός νομιμότητας σωμάτων σας. Ας αποχωρήσουμε όλοι μέσω των εκλογών» πρόσθεσε.

Το δύσκολο ερώτημα

Έμπειροι παρατηρητές των εσωτερικών διεργασιών στη Λιβύη διερωτώντο για το υπό ποιες προϋποθέσεις και πότε θα μπορέσει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Θα ενοποιηθούν οι δύο παράλληλες κυβερνήσεις; Θα παραιτηθούν και θα σχηματιστεί μια νέα, μεταβατική, που θα διενεργήσει την εκλογική διαδικασία; Οπωσδήποτε, η λιβυκή εξίσωση καθίσταται όλο και πιο περίπλοκη προϊόντος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την ελληνική πρεσβεία, ενώ δεν υπάρχει νεκρός ή τραυματίας ομογενής.

Ενισχύονται οι ελληνικές αρχές

Στη Λιβύη διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα ασφαλείας για την Αθήνα, ενώ στα δύο «κέντρα» της χώρας, την Τρίπολη και την Βεγγάζη, υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική ομογενειακή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται η επιπλέον ενίσχυση του ελληνικού Γενικού Προξενείου της Βεγγάζης με την τοποθέτηση ενός πολύ έμπειρου διπλωμάτη που διαθέτει τον βαθμό του πρεσβευτή.

Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Τρίπολη, Νίκος Κοτροκόης, θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του. Έως τότε, χρέη επιτετραμμένου στη λιβυκή πρωτεύουσα εκτελεί ο δραστήριος διπλωμάτης Αχιλλέας Ρακίνας.

*Φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε «Το Βήμα» από τις πρόσφατες μάχες στην Τρίπολη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.