Νέο εκλογικό νόμο ζητούν βουλευτές της ΝΔ – Τι απαντά το Μαξίμου

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέρφους στην κοινοβουλευτική ομάδα» της ΝΔ. Οι παρεμβάσεις Χαρακόπουλου και Ντόρας Μπακογιάννη

Ξανανοίγει και με ένταση καθώς φαίνεται στο εσωτερικό της ΝΔ και της κοινοβουλευτικής της ομάδας η συζήτηση για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου με αιχμή την επαναφορά ουσιαστικά του προηγούμενου νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που προέβλεπε μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα άσχετα από το ποσοστό του.

Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα

Το ζήτημα επανέφερε στην επικαιρότητα ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του εκλογικού νόμου».

Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στο κανάλι της Βουλής και κληθείς να διευκρινίσει αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δει άμεσα η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «εγώ σας λέω τι πιστεύω και τι εισπράττω συζητώντας με συναδέλφους της ΝΔ».

Μάλιστα ο γαλάζιος βουλευτής πέταξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να αποδεχτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Την πρόκληση αυτή πρέπει να την αποδεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παρενέβη και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μιλώντας στον Σκάι ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού ενώ επί της αρχής τόνισε ότι με το μπόνους των 50 εδρών οι πιθανότητες σταθερότητας (βλέπε σχηματισμός κυβέρνησης) είναι ασφαλώς πολύ περισσότερες.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί

Ειδικότερα η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «εγώ στέκομαι στη δήλωση του Πρωθυπουργού ο οποίος είπε ευθέως ότι δεν συζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτήν τη στιγμή. Τώρα, το ότι αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, είναι αλήθεια ότι απασχολεί. Απασχολεί με την έννοια ότι ένας από τους βασικούς στόχους και από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι ακριβώς η έλλειψη σταθερότητας η οποία απειλεί τον τόπο».

Η κα Μπακογιάννη επικαλέστηκε την κατάσταση στη γειτονική Ιταλία μετά από την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι και την επίθεση των αγορών στα ιταλικά ομόλογα λόγω της αστάθειας και εξήγησε ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου «είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συναδέρφους στην κοινοβουλευτική ομάδα» της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο».

Ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε επίσης ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με το μπόνους των 50 εδρών αφορά πρωτίστως τη σταθερότητα στη χώρα και «από εκεί και πέρα το όποιο πρώτο κόμμα, αν είναι ο ένας ή ο άλλος».

Σταθερότητα

«Ο εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ πιο μεγάλες. Αυτό είναι μία πιθανότητα που συζητιέται σε πολλά πηγαδάκια, δημοσιογραφικά και βουλευτικά» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη και επανέλαβε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρά πολύ δύσκολα πιέζεται, πάρα πολύ δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι μία απόφαση δική του, όποτε την πάρει και αν την πάρει είναι βέβαιο ότι θα τη μάθουμε κι εμείς».

Ορθά – κοφτά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με το θέμα αυτό και ιδίως για τις δηλώσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου και απάντησε ορθά – κοφτά:

«Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ουσιαστικά μέσω των ανησυχιών που εκφράζουν βουλευτές της ΝΔ επανέρχεται στο προσκήνιο μια συζήτηση που ουδέποτε είχε κλείσει οριστικά εντός της κυβέρνησης αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει σχετικές εισηγήσεις.

Και στις αρχές του καλοκαιριού άλλωστε υπήρχαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν το κ. Μητσοτάκη να κάνει δεύτερες σκέψεις για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα δεν έχουν λείψει και οι συζητήσεις για μια προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του γερμανικού εκλογικού μοντέλου.

Τι ισχύει

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την απλή αναλογική είτε γίνει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020 είτε όχι.

Με βάση τα ισχύοντα αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική και χρειαστούν δεύτερες εκλογές, τότε αυτές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του και φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες.

Προϋπόθεση όμως για να μπορεί να λάβει το πρώτο κόμμα μπόνους –με βάση τον ισχύοντα νόμο που ψηφίστηκε το 2020- είναι να έχει πάνω από 25% των ψήφων ενώ το μπόνους των 50 εδρών το λαμβάνει μόνο αν συγκεντρώσει το 40% των ψήφων.

Στον προηγούμενο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο σε ψήφους κόμμα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση έπαιρνε κατευθείαν το μπόνους των 50 εδρών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.