Σπαγγέτι με αχηβάδες και βότανα

Απλή, νόστιμη, ευωδιάζει θάλασσα και βασιλικό.

Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 1 ώρα, Μαγείρεμα 15΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

500 γρ. σπαγγέτι

800 γρ. αχηβάδες με το κέλυφος

75 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

225 ml λευκό ξηρό κρασί

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα

1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε όσα όστρακα είναι ανοιχτά. Τα βάζουμε για μία ώρα σε μπολ με άφθονο νερό για να φύγει η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει το άρωμά του. Ρίχνουμε τις αχηβάδες και το κρασί, αυξάνουμε τη φωτιά σε υψηλή, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι οι αχηβάδες να ανοίξουν και να βγάλουν τους χυμούς τους. Μεταφέρουμε τις αχηβάδες με τα υγρά τους σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά στον μισό χρόνο απ’ αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Πιάνουμε με μια λαβίδα τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα μακαρόνια, τις αχηβάδες με τον χυμό τους και ανακατεύουμε με μια πιρούνα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια πυκνή σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον βασιλικό, τα φιστίκια Αιγίνης, την πιπερίτσα τσίλι και σερβίρουμε αμέσως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.