Νέο υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας την αυριανή ημέρα καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στους καταναλωτές καθώς από τον Ιούλιο έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ανά μεγαβατώρα που εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με την τεχνολογία. Οι τιμές καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται κάτω από τα 15 λεπτά για τους περισσότερους προμηθευτές ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μονοψήφιας ή και μηδενικής χρέωσης.
Η ζήτηση
Η ζήτηση ρεύματος αύριο Δευτέρα προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9 %), ανανεώσιμες πηγές (19,8 %), λιγνίτες (16,3 %) και υδροηλεκτρικά (8,4 %).
Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ακρίβεια ρίχνει την κατανάλωση αερίου και ρεύματος
Το αναγκαστικό κλείσιμο του διακόπτη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ακριβής κιλοβατώρας, η στροφή της βιομηχανίας σε φθηνότερα καύσιμα και οι ελαφρώς ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, σε σύγκριση με πέρυσι, έφεραν μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τον Ιούλιο η συνολική ζήτηση στη ηλεκτρικό σύστημα στη χώρα ήταν μειωμένη κατά 17% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2021. Μάλιστα, ειδικά για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης η ζήτηση περιορίστηκε κατά 5,5% γεγονός που αποδίδεται, κυρίως στον περιορισμό της λειτουργίας της ενεργοβόρου ΛΑΡΚΟ σταδιακά κατά 70% έως τον Ιούλιο (τελικά κατέβασε εντελώς τους διακόπτες στις 10 Αυγούστου). Όσο για τη ζήτηση στο δίκτυο – που αποτυπώνει κυρίως τις καταναλώσεις σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις – περιορίστηκε κατά 11,5%.