Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα είναι δίχως αμφιβολία η πιο κρίσιμη αναμέτρηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθ’ όλη την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του.
Και αποτελεί σε πολιτικό επίπεδο ένα προσωπικό «crash test» καθώς έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και θεσμικών παραγόντων που του αποδίδουν την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση της «τυπικά νόμιμης» πλην «πολιτικά μη αποδεκτής» παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης
Ως εκ τούτου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που του προσάπτονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στα ερωτήματα που εγείρονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από τους λόγους «εθνικής ασφαλείας» που ώθησαν την ΕΥΠ και μάλιστα εν αγνοία του Πρωθυπουργού, όπως έχει δηλώσει, παρότι η υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον ίδιο, να παρακολουθεί το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όπως και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, εάν υπάρχει «εμπλοκή» κρατικών υπηρεσιών με το κακόβουλο λογισμικό Predator μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά την «νόμιμη επισύνδεση», αλλά και εάν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι κλπ.
Οι απαντήσεις της κυβέρνησης
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή της συζήτησης αυτής, αναμένεται να αναδείξει από την πλευρά του μια σειρά επιχειρημάτων που κατά την άποψη της κυβέρνησης θέτουν την πραγματική διάσταση των γεγονότων, όπως ότι δεν γνώριζε ο ίδιος οτιδήποτε σχετικά με τις παρακολουθήσεις («Δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ», έχει δηλώσει), ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες όταν επιβεβαιώθηκαν οι παρακολουθήσεις για την άμεση απομάκρυνση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και την παραίτηση του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ότι προχώρησε άμεσα σε θεσμικές βελτιώσεις του πλαισίου διαφανούς λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν από την πλευρά του και επιπλέον ζητήματα όσον αφορά τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται ως προς την παρακολούθηση πολιτικών ή δημοσιογράφων.
Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει και την διαχρονική διάσταση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων παραπέμποντας στο παρελθόν της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι παρακολουθείτο. Άλλωστε στις στρατηγικές επιδιώξεις της ΝΔ είναι στην φάση της διερεύνησης της υπόθεσης από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί (η σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα) να υπάρξει διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα σε βάθος δεκαετίας (2012-2022).
Στο στόχαστρό του αναμένεται να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις «διαρροές» από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να είπε σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων ότι «a priori δεν εξαιρείται κανείς», κάτι που προκάλεσε περαιτέρω φόρτιση του κλίματος, με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να επιβεβαιώνει εμμέσως την «διαρροή» («Χωρίς να μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από ότι διέρρευσαν», σχολίασε σχετικά ο Χάρης Καστανίδης), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το «σήμα» για το πώς θα κινηθεί το κόμμα του στην σημερινή συνεδρίαση από την Κ.Ο. όπου κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει δημόσια στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο λόγος που καθιστούσε τον ίδιο «εθνικό κίνδυνο», ώστε να κριθεί αναγκαία η παρακολούθησή του, αποδίδοντας στον Πρωθυπουργό «προσωπικές και αμετάθετες ευθύνες».
Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι η σημερινή συζήτηση δεν έχει να εισφέρει κάτι ουσιαστικό ως προς την αποκάλυψη των σκοτεινών πτυχών της υπόθεσης καθώς δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ζητούσε εδώ και ημέρες να προηγηθεί και για τον επιπλέον λόγο των όσων φέρεται να είπε ο κ. Δεμίρης περί παρακολουθήσεων.
Την παραίτηση του Πρωθυπουργού αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τοποθετώντας τον στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών για την «δημοκρατική και θεσμική εκτροπή», κάνοντας λόγο για «καθεστώς» και «επιτελικό παρακράτος» που οδήγησε στην «καταρράκωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου διασύροντας την χώρα διεθνώς».
Μπορεί η σημερινή συζήτηση να μην αναμένεται να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση –αυτό άλλωστε είναι έργο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσουν το θέμα- ωστόσο θα είναι αρκετά αποκαλυπτική για το «εκρηκτικό» πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και θα κυριαρχήσει ως τις εκλογές –όποτε και αν γίνουν.