H τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλγερία υποδηλώνει το τεράστιο ενδιαφέρον του για τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Βέβαια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί πρόσφατα επειδή ο Γάλλος πρόεδρος καταλόγισε στην αλγερινή ηγεσία έμμεσα ότι αναβιώνει συνεχώς μνήμες από την ανεξαρτησία της, εννοώντας τη μακρά περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας και τα εγκλήματα για τα οποία η Γαλλία είναι υπεύθυνη. Κατόπιν αυτού, η Αλγερία απέσυρε τον πρέσβη της στο Παρίσι, αναγκάζοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν να εκφράσει την «λύπη» του γι αυτήν τη δήλωση.
Πρώτα επενδύσεις, μετά συναλλαγές
Ο πρόεδρος Μακρόν παρασημοφορεί τον Σαλάχ Αμπντελκρίμ, πρώην μαχητή της οργάνωσης διαμαρτυρίας Hirak και τον στρατηγό Φρανσουά Μάιερ, που αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγές επί γαλλικής αποκιοκρατίας
Αλλά η Αλγερία δεν είναι μόνο «πολύτιμη» για τη Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν τα αποθέματα φυσικού αερίου σε 4 τρις κυβικά μέτρα. Διαθέτει επίσης αποθέματα πετρελαίου 1,5 δις τόνων. Η Αλγερία θα μπορούσε επίσης μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο ως χώρα διέλευσης, όπως φαίνεται από τα σχέδια αρκετών αφρικανικών χωρών για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Η Αλγερία έχει τεράστιες δυνατότητες» επισημαίνει και ο Ματίας Σέφερ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Αλγέρι, «αλλά από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, ειδικά όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση».
Υπάρχει όμως και ένα άλλο εμπόδιο, όπως λέει. «Οι Αλγερινοί είναι πολύ ξεκάθαροι σε αυτό. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας είπε σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι αν κάποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί μας πρέπει πρώτα να επενδύσει. Στην Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει πρώτα από όλα να είναι κανείς διατεθειμένος να διαθέσει εκ των προτέρων σημαντικά ποσά για να δημιουργήσει τις υποδομές μαζί με τους Αλγερινούς και μετά να επωφεληθεί από αυτές».
Συνεργασία με ένα ανελεύθεροκαθεστώς;
Ο πρόεδρος Τεμπούν στη Ρώμη με τον Μάριο Ντράγκι
Με πολιτικούς όρους ωστόσο τέτοιες συναλλαγές με την Αλγερία είναι πολύ επικίνδυνες, υποστηρίζει η Μαρία Γιόσουα, εμπειρογνώμων για την χώρα, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων και Περιφερειακών Μελετών GIGA. «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη είναι η σταθεροποίηση ενός σαφώς αυταρχικού καθεστώτος. Γιατί κλείνει τα μάτια στην καταστροφική εσωτερική πολιτική και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Το κίνημα διαμαρτυρίας συνεχίζει να καταστέλλεται σοβαρά. Υπάρχουν 260 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στις φυλακές της χώρας. Αυτά τα άτομα καταδικάστηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί τρομοκρατίας. Για την Ευρώπη, η οικονομική σταθερότητα βρίσκεται πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνες τις αξίες που χαρακτηρίζουν την ΕΕ».
Το βλέπει με τον ίδιο τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος; «Ναι», γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point. «Γνωρίζει ότι το σύστημα στρατιωτικών και επιχειρηματιών που κυβερνά τη χώρα επί δεκαετίες δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε ένα γιώτα από το DNA του». Ωστόσο, το περιοδικό δεν πιστεύει ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να αφήσει τις συμφωνίες ενεργειακής πολιτικής να αποτύχουν λόγω θεμελιωδών ζητημάτων πολιτικής και ηθικής σημασίας.
Κέρστεν Κνιπ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου