Από εδώ και πέρα, μετά τα όσα εξωφρενικά συνέβησαν στην απόρρητη (κατά άλλα) συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει μια πυροδότηση του πολιτικού κλίματος που ίσως να οδηγήσει, όπως παραδέχονταν τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, «σε ανάφλεξη όλου του πολιτικού σκηνικού».

Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εφεξής θα υπάρχει, εάν κρίνω με τα όσα χθες συνέβησαν, οξύτατη αντιπαράθεση. Και να σκεφθείτε ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για τις υποκλοπές, η οποία συγκροτήθηκε αυγουστιάτικα για να εξετάσει ένα εντελώς απλό ζήτημα, δηλαδή να εκφράσει γνώμη για τον διορισμό του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ.

Η αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία και όχι μόνον ανέβασε τους τόνους, αλλά και απαίτησε την «εδώ και τώρα» τοποθέτηση του νέου διοικητή εάν παρακολουθούνται σήμερα πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρέσβης δημιουργήθηκε ένα αφήγημα ασάφειας για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις στην πιο μυστική υπηρεσία της χώρας. Αφού με την πρώτη τυπική εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών, είπε πως έχει τον πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας εδώ και 15 ημέρες, ωσάν να έλεγε πώς ήταν έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις. Και βεβαίως η ερώτηση της αντιπολίτευσης ήταν εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και άλλοι δημοσιογράφοι.

Η απάντησή του ήταν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «a priori κανείς δεν εξαιρείται»…

Αυτό το «a priori», ήταν που πυροδότησε την ένταση και παρά την πίεση να πει τι ακριβώς συμβαίνει απάντησε πως δεν θα το κάνει προβάλλοντας το… «καθήκον εχεμύθειας», «φουντώνοντας» περισσότερο το όλα σκηνικό της συνεδρίασης των παρακολουθήσεων…

Κατά τα άλλα εγκρίθηκε με πλειοψηφία (δηλαδή ψήφισε μόνον η ΝΔ) ο διορισμός του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη στην ΕΥΠ από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε μια τετράωρη συνεδρίαση που κανονικά θα διεξαγόταν αυστηρά κεκλεισμένων των θυρών, που τα πρακτικά της θα θεωρούνταν απόρρητα, με βάση το άρθρο 43Α του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους».

■■■

Κεκλεισμένων των θυρών αλλά με… ανοικτά παράθυρα

Σχετικά με το «απόρρητο των συνεδριάσεων» έχω να παρατηρήσω και τούτα: Την αίθουσα τη Γερουσίας όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή την φρουρούσαν άνδρες της ασφάλειας, αλλά και πράκτορες της ΕΥΠ. Και όμως, παρά τη φρούρηση, υπήρξε απευθείας… μετάδοση της συνεδρίασης σε ορισμένα ΜΜΕ που μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τη όλη τη διαδικασία και κυρίως τις ερωτήσεις, τις δηλώσεις και τις ατάκες της αντιπολίτευσης που ήταν πολλές. Εάν αυτή η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και απόρρητη, σκεφτείτε τι έχει να γίνει την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής (όπου η διαδικασία είναι δημόσια και με τηλεοπτική κάλυψη) σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

■■■
Οργή Τασούλα: «Σουρωτήρι η συνεδρίαση»

Όλη αυτή η προσπάθεια της απευθείας -δηλαδή- μετάδοσης σε συγκεκριμένα ΜΜΕ της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκάλεσε την οργή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε την συνεδρίαση ως… «σουρωτήρι». Επισήμανε μάλιστα και τούτα: «Η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν».

■■■
Κάτι ξέρει η Κουμουνδούρου

Εκείνο που απομένει να σας πω είναι ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (σε δηλώσεις που έκαναν όμως μετά τη συνεδρίαση), δεν άφησαν ασχολίαστη την εν λόγω αναφορά του κ. Δεμίρη, λέγοντας πως «συνιστά ομολογία ότι όντως υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνται». Για να ξέρετε η Κουμουνδούρου θεωρεί πως θα ακολουθήσει κύμα αποκαλύψεων το επόμενο διάστημα το οποίο δεν αποκλείεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Μετά το «a priori», κάνει λόγο για «βόμβα Δεμίρη». Η χθεσινή εικόνα (η πρώτη που έγινε στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις) αποδείχθηκε προβληματική για την κυβέρνηση, αφού ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Το γεγονός ωστόσο ότι δεν καθορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η αντιπολίτευση το ερμήνευσε ότι η κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση», γιατί αυτή σε αυτή τη νέα συνεδρίαση τόσο ο κ. Δεμίρης, όσο και ο αποπεμφθείς κ. Κοντολέοντας (καθώς και ο κ. Δημητριάδης) θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες και θα έχει ενδιαφέρον τι θα πουν.

Από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε».

■■■

Περί Κοντολέοντος ο λόγος

Μπορεί ο παραιτηθείς επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων να είναι εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών και πρόσωπο στο οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ασκήσουν σφοδρές πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης, ωστόσο το επώνυμο του ακούγεται και για άλλους λόγους. Δείτε τώρα κάτι συμπτώσεις που αλίευσα: Όπως μου μεταφέρουν πηγές της στήλης που είναι αλάνθαστες, η οδός Κοντολέοντος, στο Ψυχικό είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με πρόσωπα με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Και το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων διαμένει στην εν λόγω περιοχή, λέτε να είναι τυχαίο; Μάλλον τυχαίο θα είναι αλλά εκείνο που απομένει είναι ότι όσα έχουν αποφασισθεί πέριξ της οδού Κοντολέοντος θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, είτε από την εισαγγελία, είτε από τη Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είτε από την εξεταστική επιτροπή. Ίδωμεν…

■■■

Ο Σλοβάκος υπουργός, η συμμαχία και τα γεμιστά

Αν και ο καιρός τα χάλασε, έξω έβρεχε καταρρακτωδώς – ασυνήθιστα για Αύγουστο στην Αθήνα – το κλίμα μέσα στη συνάντηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Σλοβάκου ομολόγου του κ. Κλους στον 6ο όροφο του ΥΠΕΞ ήταν εξαιρετικό. Κι αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις αμέσως μετά στο ισόγειο της Ακαδημίας 1. Τι ειπώθηκε;

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως η Σλοβακία είναι πάντα σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Στήριξη την οποία επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μάρτιν Κλους λέγοντας πως είναι σημαντικό θέμα η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών και πως αν χρειαστεί η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών. H ανάγκη για προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας, τόνισε. Η συνάντηση των δυο υπουργών αποτελεί (όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή) προάγγελο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Σλοβακίας Ζουζάνας Τσαπούτοβα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Α και κάτι ακόμα. Στο γεύμα που ακολούθησε της συνάντησης στο μενού υπήρχε ελληνικό παραδοσιακό πιάτο με γεμιστά!