Ενόσω το φάσμα της ύφεσης γινόταν τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο ορατό στη Βρετανία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών υψίστατο τη χειρότερη συρρίκνωση εδώ και δεκαετίες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός τους Μπόρις Τζόνσον απολάμβανε τον μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του, Κάρι, στη Σλοβενία και ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα.
Από τότε άλλωστε που ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη Ντάουνιγκ Στριτ, στις 7 Ιουλίου -όπου ωστόσο θα παραμείνει μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση του διαδόχου του στην ηγεσία των κυβερνώντων Τόρις και στην πρωθυπουργία, στις 5 Σεπτεμβρίου- ο Τζόνσον έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απουσία του από κρίσιμες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Το δίδυμο των μνηστήρων για την διαδοχή Τζόνσον και η συνταγή Θάτσερ
Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Η παραίτηση Τζόνσον δεν ήταν καλή για μας – Κανένα σχόλιο για Ντράγκι
Εν μέσω δε σύγχυσης γύρω από το οικονομικό πρόγραμμα των υποψήφιων διαδόχων του -και δη της επικρατέστερης, νυν ΥΠΕΞ Λιζ Τρας– η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στον «μελλοντικό πρωθυπουργό» να αναλάβει δράση απέναντι στην επιδεινούμενη κρίση του κόστους ζωής…
Καθώς όμως οι διακοπές του απερχόμενου πρωθυπουργού τελείωσαν και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα μέχρι να δώσει τη «σκυτάλη», στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις έχουν αρχίσει να επικρατούν κατόπιν εορτής δεύτερες σκέψεις.
Το μη χείρον…
Οι Times το ονόμασαν «οι τύψεις του πωλητή». Όπως όταν π.χ. κάποιος πουλά το σπίτι του, αλλά σχεδόν αμέσως μετά το μετανιώνει…
Αφενός επιδεικνύοντας κοντή μνήμη στα πλείστα όσα σκάνδαλα οδήγησαν στην εσωκομματική ανταρσία κατά του Τζόνσον, αφετέρου ατενίζοντας με τρόμο τον επερχόμενο δύσκολο -ενεργειακά και οικονομικά- χειμώνα, όλο και περισσότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος στη Βρετανία εκφράζουν τώρα αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον.
Προς επίρρωση, τελευταία δημοσκόπηση της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας καταδεικνύει ότι ουδείς εκ των δύο υποψήφιων διαδόχων στην πρωθυπουργία -ούτε η Λιζ Τρας, ούτε ο Ρίσι Σούνακ- έχει τη δυναμική να συσπειρώσει την εκλογική βάση των Συντηρητικών. Πολλώ μάλλον να κερδίσει μέρος των αμφιλαταντευόμενων ψηφοφόρων.
«Όταν ο Τζόνσον παραιτήθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πίστευε ότι έπρεπε να φύγει», γράφουν οι Times. Στις 5 Ιουλίου, τη θέση αυτή υποστήριζε το 69% των ερωτηθέντων.
Δύο εβδομάδες όμως πριν την οριστική αποχώρησή του από τη Ντάουνινγκ Στριτ, το 49% των υποστηρικτών των Τόρις τώρα θεωρεί ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ποσοστό του οποίου υπολείπονται κατά πολύ, ακόμη και συνδυαστικά ο Σούνακ (20%) και η Τρας (18%). Το υπόλοιπο 13% επέλεξε το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Σε ομάδες δημοσίου διαλόγου που οι Times οργάνωσαν με ψηφοφόρους των Τόρις ήταν επίσης σαφές ότι σε εκλογικά προπύργια του κόμματος στην περιφέρεια υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου ενθουσιασμός για τους «μνηστήρες» της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Γλοιώδης», «ανατριχιαστικός» και «ύπουλος» ήταν οι χαρακτηρισμοί που απέδωσαν στον πρώην υπουργό Οικονομικών. «Παράξενη», «ανισόρροπη», «μη πειστική» ήταν ορισμένα από τα επίθετα που ακούστηκαν για την νυν ΥΠΕΞ.
Μόλις 1 στους 4 θεωρεί ότι οι δύο μονομάχοι μπορούν να δώσουν λύση στην κρίση ακρίβειας. Πάνω από 4 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το πολιτικό μέλλον των Τόρις.
Επιστροφή στον… «τόπο του εγκλήματος»;
Περισσότερα από 15.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος φέρονται να έχουν ήδη υπογράψει αίτημα υπέρ του να τεθεί τώρα σε εσωκομματική ψηφοφορία η έγκριση ή η απόρριψη της παραίτησης του Τζόνσον.
Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι ουσιαστικά εξωθήθηκε σε αυτήν από μερίδα των βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι αψήφησαν «τη βούληση των μελών του κόμματος και της χώρας».
Πρόκειται για «το πρώτο στάδιο μιας εκστρατείας για την αποκατάσταση του Τζόνσον», έγραψε η Daily Telegraph λίγο αφότου άρχισε η συλλογή των υπογραφών, στα τέλη Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι υφιστάμενοι κανονισμοί του κόμματος είναι σαφείς: ο Τζόνσον δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την διαδοχή του στην κομματική ηγεσία.
Στον βρετανικό Τύπο γράφεται όλο και πιο συχνά τώρα ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μπόρις να επιχειρήσει την επαναδιεκδίκηση του αξιώματος στο μέλλον.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην σύμβουλό του και μετέπειτα σφοδρό επικριτή του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο Τζόνσον υποστήριξε την υποψηφιότητα της Τρας, με την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργική θητεία της θα είναι μια σκέτη καταστροφή, διευκολύνοντας έτσι τα σχέδιά του για μια επιστροφή-σοκ στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Δεν της έβγαλα τυχαία το παρατσούκλι «ανθρώπινη χειροβομβίδα», σχολίασε στο Twitter.
Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από την επίδοση του ή της νέας πρωθυπουργού και, πρωτίστως, από το αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης κοινοβουλευτικής έρευνας για το εάν ο τελικά παραιτηθείς πρωθυπουργός παραπλάνησε σκοπίμως τη Βουλή των Κοινοτήτων ως προς τα σκανδαλώδη κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω καραντίνας.
Η ελπίδα… πεθαίνει τελευταία
Σε περίπτωση που το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής είναι τελικά σε βάρος του, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να αναγκαστεί να παραδώσει την έδρα του και, εφόσον το αποφασίσει, να την διεκδικήσει εκ νέου μέσω αναπληρωματικής εκλογής που θα πρέπει να διεξαχθεί στην εκλογική του περιφέρεια, στο Όξμπριτζ, δυτικά του Λονδίνου.
Θεωρητικά -και όχι μόνο- θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει σε μια τέτοια αναμέτρηση.
Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο, στον βρετανικό Τύπο αναφέρεται ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για μια δραματική επιστροφή στη Ντάουνινγκ Στριτ, εφόσον ο ίδιος και οι υποστηρικτές του επιμείνουν σε αυτό το στόχο.
Η λύση, σύμφωνα με την Daily Mirror, θα μπορούσε να είναι μια νέα υποψηφιότητα για βουλευτική έδρα σε μια ασφαλή εκλογική περιφέρεια, όπου οι Συντηρητικοί διατηρούν παραδοσιακά ισχυρό προβάδισμα και διαθέτουν συμπαγή εκλογική βάση.
«Ο Μπόρις πιστεύει ότι οι Τόρις έκαναν τεράστιο λάθος και ότι συν τω χρόνω θα το μετανιώσουν», ανέφερε στη βρετανική ταμπλόιντ πηγή φίλα προσκείμενη στον απερχόμενο πρωθυπουργό.
«Μπορεί να ακούγεται σαν αυταπάτη, όμως η ομάδα του πιστεύει ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός, εφόσον καταφέρει να κρατηθεί στην πολιτική σκηνή».
Ευσεβείς πόθοι, σχολιάζουν αρκετοί, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα…