Με… διαβήματα κλιμακώθηκε η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο στο υπουργείο Άμυνας και του επέδωσαν διάβημα, επειδή όπως ισχυρίστηκαν ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν (λόκαραν) με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και πως τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ένα θηριώδες αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β-52 πέρασε από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η πτήση του B-52 έγινε την Δευτέρα (αφού προηγουμένως το πλήρωμά του ζήτησε διπλωματική άδεια πτήσεως). Συνήθως όταν περνούν τέτοια αεροπλάνα πάνω από ΝΑΤΟϊκές χώρες τα συνοδεύουν τα μαχητικά της χώρας αυτής. Δεν ζητήθηκε όμως από την Ελλάδα να το συνοδεύσει. Η συμφωνία των ΝΑΤΟϊκών ήταν να μην το συνοδεύσουν ούτε ελληνικά, ούτε τουρκικά μαχητικά. η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τη συμφωνία.
Όταν το B-52 κατευθυνόταν προς την Τουρκία, το προσέγγισαν τουρκικά F-16 να το συνοδεύσουν, παρά τη συμφωνία.. Μόνον που επιχείρησαν να το συνοδεύσουν μπαίνοντας μέσα στο FIR Αθηνών (και στον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ.). Πονηρά θα πείτε, αφού σκέφτηκαν ότι συνοδεύοντας ένα αμερικανικό (και Νατοϊκό) αεροσκάφος, δεν χρειάζονταν και σχέδια πτήσεως. Έλα όμως που η Αθήνα κατά πάγια τακτική της όποιο αεροσκάφος εισέρχεται στον FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως αμέσως αναγνωρίζεται και αναχαιτίζεται από την πολεμική αεροπορία. Όπως έγινε και με τα τουρκικά F-16. Συνεπώς οι Τούρκοι, όπως έλεγαν οι Έλληνες επιτελείς «και ψεύδονται και προκαλούν».
***
Διάβημα για τις υπερπτήσεις
Διάβημα δεν έκανε μόνον η Τουρκία έκανε προς την Άγκυρα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο. Η συγκεκριμένη πρακτική της αποστολής διπλωματικής νότας ακολουθείται σε κάθε πρόκληση κατά της χώρας μας. Υπενθυμίζω ότι δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια: Το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά Κάσου-Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι,
***
Όταν ο εθνικός ύμνος ακούστηκε από 55 στρατιώτες στο Καστελλόριζο
Όπως συνέβη και άλλες φορές έτσι και τώρα στην αλλαγή φρουράς στο ακριτικό Καστελλόριζο, οι 55 φαντάροι πριν ακόμα αποβιβασθούν από το πλοίο άρχισαν να τραγουδούν με μια φωνή και υπερήφανα τον εθνικό μας ύμνο. Όταν αποβιβάστηκαν τους υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού κρατώντας ελληνικές σημαίες. Αυτό λοιπόν το «τελετουργικό», ενόχλησε για άλλη μια φορά τους Τούρκους. Τα τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ότι «οι 55 νέοι Έλληνες στρατιώτες που ήρθαν στο Καστελόριζο ένα μίλι από την περιοχή Κας της Αττάλειας, τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο από το πλοίο ενώ κοιτούσαν προς την Τουρκία». Η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα έφτασε σε κρίσιμο στάδιο, όπως λένε τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ενίσχυση των στρατιωτών στο Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις 1800 μέτρα από την περιοχή Κας της Αττάλειας. Ο ειδησεογραφικός ισότοπος www.evros.gr ανέφερε ότι υποδέχθηκαν τους στρατιώτες στο νησί με σημαίες ως απάντηση στον εθνικό ύμνο που τραγούδησαν από το κατάστρωμα του πλοίου και ότι αυτή η κίνηση ήταν μια καλή απάντηση στην τουρκική πλευρά, που κάνει δηλώσεις για το νησί εδώ και μήνες. Αναφέρεται επίσης ότι« ο ύμνος που τραγουδούσαν οι Έλληνες στρατιώτες ακουγόταν εύκολα στην περιοχή Κας. Οι Έλληνες στρατιώτες συνέχισαν να τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο μέχρι να δέσει το πλοίο στο λιμάνι».
***
Η επιστροφή στο μπρίφινγκ και οι παρακολουθήσεις
Με την επιστροφή του στα μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, το πρωί της Τρίτης, δέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, βροχή ερωτήσεων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου. Είχε προετοιμαστεί, όπως φάνηκε, γι’ αυτό. Δυο φορές πιέστηκε να απαντήσει – να δώσει διαβεβαιώσεις για την ακρίβεια – για το εάν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, πέραν της «νόμιμης επισύνδεσης» στο κινητό του Ανδρουλάκη. Και τις δύο φορές ο Οικονόμου επέλεξε ακριβώς την ίδια φράση. «Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη» είπε επί λέξει. Και στο πολιτικό σκηνικό ξεκίνησαν προσπάθειες αποκωδικοποίησης της αποστροφής Οικονόμου. Για την Κουμουνδούρου το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν αποκλείεται να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα – λένε- αλλά δεν τον ξέρει ο Μητσοτάκης. «Με άλλα λόγια, προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν, θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ’ αυτού, κ. Δημητριάδη» ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Οικονόμου θεωρεί σαφή την τοποθέτησή του. Το έγραψε στο τιτίβισμά του: «Στον ΣΥΡΙΖΑ ή στερούνται και τη στοιχειώδη ικανότητα κατανόησης μιας ξεκάθαρης δήλωσης ή κατά την πάγια τακτική τους διαστρεβλώνουν». Κατά τ’ άλλα, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές ασφάλειας ούτε έχουν ούτε χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά υποκλοπών και κάρφωσε «κύκλους, χώρους, πρόσωπα, κόμματα» ότι προάγουν τις προσωπικές ή κομματικές ατζέντες τους.
***
Προσκλητήριο γαλάζιων βουλευτώνΥπάρχει αγωνία ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές για τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή; Ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, αφού οι περισσότεροι γυρνώντας από τις άδειές τους ενημερώνουν αρμοδίως το κόμμα ότι το μείζον θέμα που απασχολεί τους πολίτες (με τους οποίους ήρθαν σε επαφή) δεν είναι οι υποκλοπές, αλλά η ακρίβεια. Αυτά λένε στην ηγεσία του κόμματος (και τα πιστεύουν) φέρνοντας μάλιστα και παραδείγματα. Εκείνο όμως που γνωρίζω μετά βεβαιότητας είναι ότι από χθες έπεσαν τηλεφωνήματα προς όλους τους βουλευτές της ΝΔ (ακόμα και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς) να βρίσκονται όλοι στη Βουλή την Παρασκευή, όταν θα διεξάγεται η συζήτηση.
***
Ποιος πήρε τη θέση του πρέσβη Δεμίρη στο ΥΠΕΞ
Με απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, τοποθετήθηκε στην θέση του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αντικατέστησε τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος τοποθετήθηκε διοικητής της ΕΥΠ. Κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής σταδιοδρομίας του ο κ. Λαλάκος έχει υπηρετήσει σε σειρά από καίριες θέσεις, όπως Πρέσβης στη Λευκωσία, Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Επικεφαλής του τότε Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, καθώς και Πρεσβευτής Σύμβουλος στην Πρεσβεία στην Άγκυρα.
***
Όταν συνδυάζεις τις διακοπές σου με πολιτικές συναντήσεις
Έμαθα ότι έρχεται στην Αθήνα από τα Χανιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα) της Σλοβακίας Μάρτιν Κλους για να συναντηθεί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αλλά και μόλις τελειώσει ο Αύγουστος καταφθάνουν την Αθήνα ευρωπαίοι πολιτικοί. Μαθαίνω ότι την 1η Σεπτεμβρίου έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας για συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ την ίδια μέρα θα είναι εδώ και η Γερμανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών (για ευρωπαϊκά θέματα) για συνάντηση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στις 7 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η Πρόεδρος της Σλοβακίας Σουζάνα Τσαπούτοβα προσκεκλημένη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
***
Μετά από ένα ταξίδι 25 ωρών ο Ανδρέας πήγε Κίεβο
Στο κοινοβούλιο του Κιέβου, βρέθηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενόψει της ημέρας Ανεξαρτησίας. Ο κ. Λοβέρδος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έγραψε: «Κατευθείαν σε ασφαλή αίθουσα στο ουκρανικό κοινοβούλιο μετά από 25 ώρες ταξίδι. Υποδοχή και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής και την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό».
***
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Χάρβαρντ στο Προεδρικό
Γέμισε με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Harvard (Kennedy School of Government) χθες το Προεδρικό Μέγαρο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την χαρά της επειδή είναι φοιτητές μιας φημισμένης σχολής που έχει στόχο από την ίδρυσή της να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης προετοιμάζοντας υπεύθυνους ηγέτες. Αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, την εισβολή της Ρωσίας και τις επιπτώσεις που έχει και για τη γειτονιά μας: «Η επίσκεψή σας», τους είπε, «συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αμφισβητεί μονάχα την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και πολιτικής αυτονομίας ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, προκαλεί σειρά κρίσεων – ενεργειακή, οικονομική, επισιτιστική – που πλήττουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους.
Επιπλέον, η επιθετικότητα της Μόσχας ενθαρρύνει και άλλες αναθεωρητικές συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ενώ διατηρεί ζωντανή την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Ανάλογη συμπεριφορά έχει το γειτονικό κράτος και απέναντι την Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της νήσου.
***
Η άγνωστη λέξη για τον Πετρούνια
Μία λέξη δεν χρησιμοποιεί ποτέ ο Λευτέρης Πετρούνιας. Όπως είπε ο προπονητής του κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο των Σπάτων «ο αθλητής αυτός δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη: ήττα. Δεν ξέρει τι είναι παραίτηση ή εγκατάλειψη. Ο Λευτέρης είναι απολύτως ανταγωνιστικός γι΄ αυτό τα έχει καταφέρει έως εδώ παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες. Να δείτε τι θα γίνει στο Παρίσι σε δυο χρόνια ,θα επιστρέψει με Ολυμπιακό μετάλλιο» δήλωσε ο Δημ. Ράφτης. Κι ο Πετρούνιας το συνέχισε με χιούμορ: « Οριακά αφήνω την κόρη μου να με κερδίσει». Σημειώνεται ότι ο κάτοχος του ρεκόρ των έξι χρυσών ευρωπαϊκών μεταλλίων είχε αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν σοβαρότατο πρόβλημα με δύο χειρουργεία χάνοντας τους προκριματικούς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ανένηψε ωστόσο, κατέβαλε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και πέτυχε την ιστορική αυτή κατάκτηση.