Την ώρα που οι ρωσικές αρχές κατηγορούν πλέον -και επισήμως- την Ουκρανία για την αιματηρή έκρηξη αυτοκινήτου που κόστισε τη ζωή στην Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή διανοούμενου Αλεξάντερ Ντούγκιν, η ανησυχία στο Κίεβο μεγαλώνει και τα σενάρια ενόψει της συνέχειας του πολέμου πληθαίνουν.
Παρόλο που το Κρεμλίνο είχε αρχικά επιλέξει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, οι ισχυρισμοί της FSB, Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, ανέτρεψαν τα δεδομένα και πλέον οι ισορροπίες σε Μόσχα και Κίεβο είναι οριακές.
Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση, τότε θα πρέπει να μιλάμε για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου, δήλωνε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Και λίγες ώρες μετά ήρθε το πόρισμα της FSB, το οποίο βέβαια εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία του.
Σύμφωνα με τους ρώσους ειδικούς ερευνητές, η δολοφονία της Ντούγκινα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι δράστες διέφυγαν στην Εσθονία μετά τη δολοφονία.
Νέο σκηνικό ανάφλεξης
Ήδη, αμέσως μετά τη δολοφονία της Ντούγκινα -πόσω μάλλον τώρα- ο φόβος για βίαια αντίποινα της Ρωσίας προς την Ουκρανία έχει ενταθεί με το σενάριο οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου να είναι ραγδαίες να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες. Κι αυτό καθώς για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία θα έχει «φτάσει» μέχρι τη Μόσχα και μέχρι μια οικογένεια που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τα πιο υψηλά κλιμάκια του Κρεμλίνου.
Στον απόηχο της αυτής της επίθεσης, λοιπόν, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κλιμάκωση ρωσικών επιθέσεων, με το βλέμμα στην 24η Αυγούστου, ημέρα πιο εορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας.
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες, ενώ απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο.
Την ίδια στιγμή, ο στρατός της χώρας προειδοποίησε ότι η Ρωσία είχε βγάλει στη Μαύρη Θάλασσα πέντε πολεμικά πλοία και υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ και ότι η Μόσχα τοποθετούσε συστήματα αεράμυνας στη Λευκορωσία.
Όπως επισημαίνει η Washington Post, η δολοφονία δημιουργεί ένα νέο σκηνικό ανάφλεξης στο μέτωπο του πολέμου.
Μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα, ο Denis Pushilin, εξέχων αυτονομιστής ηγέτης και βασικό στέλεχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, κατηγόρησε αμέσως την Ουκρανία χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις, ζητώντας εκδίκηση.
Από την πλευρά του, ο Andrii Yusov, εκπρόσωπος της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, απέφυγε να σχολιάσει τη δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο επεσήμανε το εξής: «Μπορώ να πω ότι η διαδικασία καταστροφής του ρωσικού λαού έχει ξεκινήσει. Ο ρωσικός λαός θα φάει και θα καταβροχθίσει τον εαυτό του από μέσα».
Η έκρηξη, πάντως, προκάλεσε «τσουνάμι» εικασιών από αναλυτές ότι θα μπορούσε να ήταν και εσωτερική επίθεση από δυσαρεστημένους με την πορεία του πολέμου. «Η προέλευση [της επίθεσης] είναι προφανώς εσωτερική, όχι εξωτερική» έγραψε την Κυριακή στο Twitter ο Νικολά Τενζέρ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη γαλλική κυβέρνηση ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και είναι ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι οι νομοθέτες δεν έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό ή για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. «Υπάρχουν τόσες πολλές φατρίες και εσωτερικός πόλεμος στη ρωσική κοινωνία, στη ρωσική κυβέρνηση, που όλα είναι πιθανά» είπε.
Ο εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν βρισκόταν πίσω από την επίθεση. «Έχουμε δει τρομερά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και η Μόσχα θα πρέπει να λογοδοτήσει» είπε. «Και σίγουρα δεν θα ήθελα ποτέ να δω επίθεση κατά αμάχων από την Ουκρανία».