Υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε την Κυριακή 21 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».
Το Φεστιβάλ για έβδομη συνεχόμενη χρονιά υποδέχθηκε χθες το βράδυ στην «άκρη του Αιγαίου» σε μια εξαιρετική βραδιά σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, παραγωγούς, καλλιτέχνες αλλά και εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου σε μια γιορτή με επίκεντρο την αγάπη για το ντοκιμαντέρ, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Η Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, από τη Δημοτική Αίθουσα του δήμου Μεγίστης με την εξαιρετική έκθεση του Ίδρυματος της Βουλής των Ελλήνων,«Η Αττική Γη υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ‘22». Την ξενάγηση και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η μουσειολόγος, Καλλιόπη Τζωρτζάτου.
Στη συνέχεια, πολλοί επίσημοι καλεσμένοι απηύθυναν χαιρετισμό και τίμησαν με τη παρουσία τους το Φεστιβάλ: μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, ο εκπρόσωπος της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη, κκ Βαρθολομαίου, πρωτοπρεσβύτερος Γιώργος Μαλτέζος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Αθανάσιος Σπύρου. Την ροή και τον συντονισμό της Τελετής Έναρξης, ανέλαβε η καταξιωμένη δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.
Στον χαιρετισμό της, η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του «Πέρα από τα Σύνορα», Ειρήνη Σαρίογλου έκανε σύντομη παρουσίαση του πλούσιου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, που φέτος έρχεται να συναντήσει το πολύμορφο και πολυπολιτισμικό κοινό του, πιο αναβαθμισμένο από ποτέ.
Ως εναρκτήρια προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, προβλήθηκε η ιρανική ταινία «Radiograph of A Family» (βραβεία IDFA 2020), της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας Firouzeh Khosrovani. Μια ταινία πειραματικής κινηματογραφικής φόρμας και ρευστών οπτικοακουστικών αναπαραστάσεων, η οποία πραγματεύεται τον καθολικό πυρήνα των ανθρώπινων ζωών: ιστορίες αγάπης διαμελίζονται όταν οι προσωπικοί δρόμοι και τα ατομικά θέλω παύουν να συγκλίνουν και όλα αυτά με φόντο την Ιρανική Επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Κλείνοντας αυτή τη λαμπερή βραδιά γιορτής και κινηματογραφικής πρωτοπορίας, η Ηρώ Σαϊα μαζί με ένα σύνολο εξαιρετικών μουσικών σολίστ, ταξίδεψαν τους περευρισκόμενους πέρα από τα σύνορα με τη μουσική παράσταση «Αρυθμώ και Τραγουδώ», η οποία είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Με έντονα τα ηχοχρώματα της Ανατολής, Σμυρνέικο, Ρεμπέτικο και Ποντιακό τραγούδι συνέθεσαν μια μουσική πανδαισία γεμάτη από μελωδίες και ρυθμούς, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μουσική που έχουμε σήμερα δεν είναι μόνο ηχητικοί συνδυασμοί, αλλά κυρίως είναι μνήμες, συναισθήματα, αναμνήσεις και βιώματα ενός ολόκληρου λαού που για πολλούς αιώνες κάνει τη χαρά και τον πόνο του μουσική, όπου και αν βρίσκεται. Τα Τελετή Έναρξης μεταδόθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, σε lıve streamıng από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η διοργάνωση ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών / Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμου και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).