Πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε ρωσικές εταιρείες επένδυσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και μεγαλοεπενδυτής Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ το διάστημα κοντά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα στοιχείο που αντανακλά την προσεκτική πολιτική θέση που έχει υιοθετήσει η Σαουδική Αραβία θέλοντας να διατηρήσει τις καλές οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία, που είναι εταίρος της στον ΟΠΕΚ+, αλλά δίχως να αποξενώσει τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται χρηματιστηριακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί, η επενδυτική εταιρεία του Σαουδάραβα μεγιστάνα, η Kingdom Holding Co., επένδυσε στις ρωσικές Gazprom, Lukoil και Rosneft το Φεβρουάριο. Θυμίζουμε πως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πριν την εισβολή;
Πάντως, δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες, ώστε να αποσαφηνίζεται αν οι τοποθετήσεις έγιναν πριν την εισβολή. Αν και σε κάθε περίπτωση η αξία τους μειώθηκε δραστικά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, λόγων των κυρώσεων αλλά και τη διακοπή που επέβαλε η Ρωσία στις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων από ξένους επενδυτές.
Ο 67χρονος πρίγκιπας Αλουαλίντ, εγγονός του ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, καθώς πολλαπλασίασε την περιουσία του χάρη στην πλούσια επενδυτική του δράση, που περιλαμβάνει μετοχικά μερίδια σε δεκάδες εταιρείες διεθνώς. Ενδεικτικά είναι, μεταξύ άλλων, μέτοχος στην Citigroup, στο Twitter, στην Lyft, στην αλυσίδα Four Seasons Hotels.
Η δράση του φαίνεται, πάντως, πως ενόχλησε τον θρόνο, με αποτέλεσμα την σύλληψη του στο πλαίσιο μεγάλης κυβερνητικής επιχείρησης κατά της διαφθοράς και την κράτηση του (μαζί με πολλούς ακόμη γαλαζοαίματους) για ένα τρίμηνο στο Ritz-Carlton του Ριάντ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, μετά από συμβιβασμό με τις αρχές οι όροι του οποίου δεν έγιναν γνωστοί, ενώ τον περασμένο Μάιο, το κρατικό fund της χώρας εξαγόρασε το 16,9% στην Kingdom Holding, αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Στο τιμόνι του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ο ίδιος ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (και ξάδελφος του).
Σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+
Πάντως, το επενδυτικό άνοιγμα του Kingdom Holding στη Ρωσία έχει σαφώς και έντονη πολιτική σημασία. Η Σαουδική Αραβία έχει διακηρύξει ανοιχτά πως παραμένει σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, με τον πρίγκιπα Σαλμάν να συνομιλεί συχνά τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Ριάντ προσπαθεί να τηρήσει μια στάση ίσων αποστάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Η στάση αυτή ενοχλεί τη Δύση και δη, τους Αμερικανούς, όμως σε ένα διάστημα βαθιάς ενεργειακής κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για εντάσεις, οπότε το ζήτημα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά. Μάλιστα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέφυγε να κάνει αναφορά στο θέμα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ρίξει το βάρος του στην προσπάθεια του να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να μειωθούν οι τιμές.