Στην παραδοχή ότι οι υπηρεσίες υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού προχώρησε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι.
Παράλληλα, η δρ. Ουαλένσκι προανήγγειλε και την αναδιοργάνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας η ανταπόκριση σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αργή και συγκεχυμένη.
«Για 75 χρόνια, τα CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την πανδημία και την κρίσιμη στιγμή, η απόδοσή ήταν κάτω των προσδοκιών», τόνισε η Ουαλένσκι για τα λάθη που έγιναν.
«Στόχος μου είναι μια νέα, δημόσια υγεία, προσανατολισμένη σε μια νέα κουλτούρα του CDC που δίνει έμφαση στη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα», συμπλήρωσε η διευθύντρια των CDC για τις μελλοντικές αλλαγές.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Ουαλένσκι περιέγραψε το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας τους άξονες που θα δοθεί προτεραιότητα, όπως οι ανάγκες της δημόσιας υγείας και η πρόληψη από πιθανές πανδημίες –όπως ο κοροναϊός, έναντι της δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών για σπάνιες ασθένειες.
Σάλος με την απόκρυψη δεδομένων
Είναι η δεύτερη φορά που οι κινήσεις των στελεχών των CDC προβληματίζουν τους Αμερικανούς πολίτες.
Είχε προηγηθεί η παραδοχή πως αποκρύπτουν μεγάλα τμήματα των δεδομένων του Covid-19 -μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις ενισχυτικές δόσεις- από το κοινό, επειδή φοβάται ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.
Συγκεκριμένα, η κορυφαία υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έχει δημοσιεύσει μόνο ένα μικρό δείγμα των δεδομένων που έχει συλλέξει – παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει διαρκέσει δύο χρόνια, δήλωσαν πηγές στους New York Times.
Η Κρίστεν Νόρντλουντ, εκπρόσωπος του CDC, δήλωσε ότι ο λόγος για την αργή και φιλτραρισμένη δημοσιοποίηση των δεδομένων είναι «επειδή βασικά, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ακόμη έτοιμα τα στοιχεία για την prime time ζώνη».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα του CDC κατά τη συλλογή οποιωνδήποτε δεδομένων είναι να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι ακριβή και εφαρμόσιμα».
Ακόμη ένας λόγος είναι ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από το κοινό, παραδέχτηκε ο Nordlund.