Μπορεί η γνωστή ρήση να είναι «άνθρακες ο θησαυρός», ωστόσο στη παρούσα συγκυρία ο άνθρακας είναι θησαυρός…
Όλος ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη μιας κλιματικής κρίσης, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και τα ποτάμια στεγνώνουν, και ωστόσο δεν ήταν ποτέ η καλύτερη στιγμή για να κερδίσει κανείς από τη εξόρυξη άνθρακα.
Τα ωστικά κύματα της αγοράς ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν ότι ο κόσμος εξαρτάται πλέον κυρίως από το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Και καθώς η ζήτηση επεκτείνεται και οι τιμές εκτινάσσονται στα υψηλά όλων των εποχών, αυτό σημαίνει υπερπαραγωγικά κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα.
Εκρηκτική αύξηση κερδών
Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο γίγαντας εμπορευμάτων Glencore Plc ανέφερε ότι τα βασικά κέρδη από τη μονάδα άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 900% στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο – περισσότερα από τα κέρδη της Starbucks Corp. ή της Nike Inc. σε έναν ολόκληρο χρόνο.
Τα κέρδη της No. 1 παραγωγού Coal India Ltd. σχεδόν τριπλασιάστηκαν, επίσης σε ύψη ρεκόρ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του άνθρακα στον κόσμο σημείωσαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο υπερδιπλάσια στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.
Κερδοφόρες επενδύσεις
Και ασφαλώς, τα τεράστια κέρδη αποφέρουν μεγάλες απολαβές για τους επενδυτές. Αλλά θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο για τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια της καύσης άνθρακα για καύσιμα, καθώς οι παραγωγοί εργάζονται για να αποσπάσουν επιπλέον τόνους και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε νέα ορυχεία.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανατροπή για μια βιομηχανία που πέρασε χρόνια βυθισμένη σε μια υπαρξιακή κρίση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη χρηματοδότηση στις εταιρείες εκποίησης ορυχείων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τον περασμένο Νοέμβριο οι παγκόσμιοι ηγέτες έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της χρήσης τους.
Η ειρωνεία
Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι προσπάθειες συνέβαλαν στην επιτυχία των παραγωγών άνθρακα, καθώς η έλλειψη επενδύσεων έχει περιορίσει την προσφορά. Και η ζήτηση είναι υψηλότερη από ποτέ, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές εισαγωγές εισάγοντας περισσότερο θαλάσσιο άνθρακα και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι τιμές στο λιμάνι του Νιούκαστλ της Αυστραλίας, το ασιατικό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο.
Ο αντίκτυπος στα κέρδη για τους ανθρακωρύχους ήταν εκπληκτικός και οι επενδυτές εξαργυρώνουν τώρα. Τα κέρδη της Glencore επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους κατά άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με την υπόσχεση για περισσότερα στο μέλλον.
Ισχυρή ζήτηση
Οι παραγωγοί των ΗΠΑ αποκομίζουν επίσης μεγάλα κέρδη και οι μεγαλύτεροι ανθρακωρύχοι Arch Resources Inc. και Peabody Energy Corp. λένε ότι η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή στα ευρωπαϊκά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που ορισμένοι πελάτες αγοράζουν το υψηλής ποιότητας καύσιμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή χάλυβα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πολιτικές εντάσεις
Τα τεράστια κέρδη αναμένεται να πυροδοτήσουν πολιτικές εντάσεις, καθώς μια χούφτα εταιρείες άνθρακα εισπράττουν χρήματα ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν καθημερινά από διακοπές ρεύματος επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εισάγουν καύσιμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επιτέθηκε στις ενεργειακές εταιρείες, λέγοντας ότι τα κέρδη τους ήταν ανήθικα και ζήτησε την έκτακτη φορολόγησή τους.
Οι υποστηρικτές του άνθρακα λένε ότι το καύσιμο παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την παροχή φθηνής και αξιόπιστης ισχύος βασικού φορτίου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά την τεράστια εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η καύση άνθρακα παραμένει ο αγαπημένος τρόπος παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας.