Ήταν 11 Αυγούστου 1996, όταν ο κύπριος διαδηλωτής Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε βάναυσα στην «Πράσινη Ζώνη» στη Δερύνεια της Κύπρου. Όχλος Τουρκοκυπρίων ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», επιτέθηκαν σε ελληνοκύπριους διαδηλωτές.
Ο Τάσος Ισαάκ, που ήταν ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους που είχαν εισέλθει στην «Πράσινη Ζώνη», ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στα μάτια ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που παρακολουθούσαν άπραγοι.
Η τραγική είδηση «ΤΑ ΝΕΑ» της 12ης Αυγούστου 1996 παρουσιάζουν το θέμα, ως κεντρικό, στο πρωτοσέλιδό τους.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της επόμενης ημέρας, 12ης Αυγούστου 1996:
«Στο αίμα βάφτηκε η ειρηνική διαδήλωση των μοτοσυκλετιστών στην Κύπρο, οι οποίοι – παρά την απόφαση για ματαίωση της αντικατοχικής πορείας τους – έσπασαν τους κλοιούς των αστυνομικών και βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τη βαρβαρότητα του Αττίλα
«Ένας νεκρός – ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ – και 40 τουλάχιστον τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που έκαναν Τούρκοι στρατιώτες και παρακρατικοί εναντίον των αόπλων Κυπρίων.
»Σφαίρες, πλαστικές και κανονικές, λοστοί, ρόπαλα και πέτρες χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του Αττίλα, υπενθυμίζοντας κατά τον πλέον τραγικό τρόπο στην πραγματικότητα της τελευταίας διχοτομημένης χώρας στην Ευρώπη.
»Οι διαδηλωτές, με μόνο πόθο και στόχο την ειρηνική διακίνηση στη νήσο, αντιμετώπισαν το μένος του Αττίλα σε τρεις κυρίως περιοχές κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής: τη Δερύνεια, την Άχνα και του Σοπάζ.
»Στη Δερύνεια δολοφονήθηκε – λιντσαρίστηκε από τον όχλο των Τούρκων στρατιωτών ενώ ήταν παγιδευμένος στο συρματόπλεγμα – ο Τάσος Ισάακ.
» Ήδη ερωτηματικά έχουν προκύψει για τις ευθύνες των ανδρών του ΟΗΕ, οι οποίοι παρακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού Κυπρίου χωρίς να παρέμβουν»
»Επίσης, ερωτηματικά έχει και η αντιπολίτευση της Κύπρου για την ορθότητα της απόφασης του προέδρου Κληρίδη να ματαιώσει την πορεία.
Η πορεία
«Όλα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου – ανάμεσα στους και μοτοσυκλετιστές από 14 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο – αρχίζουν να συγκεντρώνονται στη Δερύνεια για το τελευταίο σκέλος της πορείας τους, που έχει ξεκινήσει από τις 2 Αυγούστου από το Βερολίνο».
Ο ΟΗΕ, δια του γενικού του γραμματέα, Μπούτρος Γκάλι ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εμποδίσει τους μοτοσυκλετιστές να εισέλθουν στην ζώνη ασφαλείας.
Η ματαίωση
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών, έχοντας πληροφορίες πως στην τουρκοκυπριακή πλευρά συγκεντρώνονταν, με σκοπό να προελάσουν προς την κυπριακή πλευρά, στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις αποφάσισαν τη ματαίωση της πορείας.
«Εκατοντάδες μοτοσικλετιστές δεν πείθονται από την απόφαση και προχωρούν στην πραγματοποίηση της πορείας διασπώντας τη γραμμή αντιπαράταξης σε τρία σημεία.
»Βρίσκονται όμως αντιμέτωποι – κυρίως στην περιοχή της Δερύνειας – με οπλισμένους Τούρκους, οι οποίοι αρχικά ρίχνουν πλαστικές σφαίρες, στη συνέχεια χρησιμοποιούν πραγματικές, αλλά και λοστούς, πέτρες, σφαίρες και ρόπαλα.
»Οι πληροφορίες για τους τραυματίες αρχίζουν να γίνονται γνωστές – πρώτα δύο τραυματίες, έπειτα τέσσερις, έπειτα περισσότεροι, έπειτα νεκρός.
(…)
»Ήταν 24 ετών, είχε παντρευτεί πριν από ένα μήνα και η γυναίκα του είναι έγκυος πέντε μηνών. Συνάντησε τον θάνατο – σε μια από τις βιαιότερες και απεχθέστερες μορφές του – χθες, στη Δερύνεια της Κύπρου.
»Ο Τάσος Ισαάκ, από το Παραλίμνι της Κύπρου, υποχωρούσε όταν παγιδεύτηκε στο συρματόπλεγμα που είχαν στήσει οι άντρες του ΟΗΕ.
»Οι Τούρκοι τον πρόλαβαν και επί 15 λεπτά τον κτυπούσαν ανηλεώς στο κεφάλι με ξύλα, πέτρες και σιδερένιους λοστούς. Όταν Κύπριοι διαδηλωτές κατάφεραν τελικώς να απεγκλωβίσουν τον σύντροφό του, αυτός ήταν ήδη αναίσθητος – και λίγο αργότερα εξέπνευσε, στο νοσοκομείο».