Συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι ο brent υποχώρησε για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι, αν και αργότερα έδειξε να ανακάμπτει, αποδεικνύοντας πόσο ευμετάβλητη παραμένει η κατάσταση.
Πρόκειται για ένα επίπεδο που είχε να «δει» από τις ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου και, εν μέρει έστω, μπορεί να αποδοθεί στη μερική επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όσο η εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει αυτή που είναι σήμερα, υπάρχει ένα γεγονός που μπορεί να μεταβάλλει ριζικά τα δεδομένα. Μαζί, φυσικά, με τις τιμές στις αγορές, προκαλώντας μια σημαντική και απότομη πτώση και φέροντας ανακούφιση σε εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το Ιράν και η αντίδραση του ΟΠΕΚ+
Πρόκειται, βεβαίως, για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην «Ομάδα των 5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία μοιάζει να βρίσκεται προ των πυλών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν αποκλείεται να δούμε άμεσα την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς το Ιράν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικές ποσότητες αργού και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.
Εάν αυτό συμβεί, φυσικά, θα πρέπει να αναμένεται η άμεση αντίδραση του σχήματος ΟΠΕΚ+, που έχουν συγκροτήσει τα μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών με τη Ρωσία (βασική σύμμαχο του Ιράν). Κι αυτό διότι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν την υποχώρησή των τιμών κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, μιας και κάτι τέτοιο θα στερούσε τα ταμεία τους από πολλές δεκάδες δισ. δολάρια.
Η «τελική πρόταση» της ΕΕ
Το σίγουρο είναι ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι έντονη. Για του λόγου το αληθές, η ΕΕ παρουσίασε την Δευτέρα την «τελική πρότασή» της προς την Τεχεράνη και τους υπόλοιπους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. «Ό,τι μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση έχει συζητηθεί και περιλαμβάνεται σε αυτό το τελικό κείμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το αίσιο ή ταχύ τέλος της διαδικασίας. Κι αυτό διότι, όπως πρόσθεσε ο Μπορέλ, «πίσω από κάθε τεχνικό ζήτημα και κάθε παράγραφο κρύβεται μια πολιτική απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί στις πρωτεύουσες των ενδιαφερόμενων». «Εάν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί», κατέληξε ο ίδιος.
Η ουσία είναι ότι, με την κίνηση αυτή, το μπαλάκι έχει περάσει στην πλευρά της Τεχεράνης, η οποία καλείται να λάβει την οριστική της απόφαση. Μια απόφαση διόλου εύκολη καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, το κείμενο απαιτεί από την ηγεσία του Ιράν να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις και να αναλάβει ρητές δεσμεύσεις.
Έτσι, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, αν και είναι πιθανή μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, παραμένει ζωντανό το σενάριο ενός «ναυαγίου» που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μαζί, φυσικά, με ό,τι θα σημαίνει για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.