Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα… ρεκόρ: Με ένα πανελλήνιο ρεκόρ, όχι στίβου, αλλά ρεκόρ επισκεπτών. Έφθασαν και ξεπέρασαν τους 20.000 καθημερινούς επισκέπτες στην Ακρόπολη. Στην πραγματικότητα είναι εκεί γύρω στους 21.000 και έως το τέλος Αυγούστου οι ενδείξεις είναι ότι πιθανόν να αγγίξουν και τους 22.000. Δεν είναι λίγο πράγμα να βλέπεις καθημερινά 22.000 άτομα, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με αναπηρία, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, παιδάκια, να ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο, να κινούνται με ευκολία (και παρά τη ζέστη και τον αέρα) σε όλους τους χώρους και να μετατρέπονται πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες τους.

Μια βόλτα κι αν κάνει κανείς στην Ακρόπολη θα δει πρόσωπα χαρούμενα που μπόρεσαν εφέτος να την επισκεφθούν, χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας. Οι λάτρεις της Ακρόπολης όμως δεν πρόκειται να θαυμάσουν το γιομάτο φεγγάρι της 12ης Αυγούστου, καθότι η Ακρόπολη τη νύχτα αυτή που θα έχει πανσέληνο θα παραμείνει κλειστή για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, αφού γίνονται έργα αναστηλώσεως. Ας είναι όμως θα μπορούν κάλλιστα να απολαύσουν την πανσέληνο όσοι επιθυμούν σε 105 αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα και στους περισσότερους από αυτούς θα υπάρξουν και ειδικές εκδηλώσεις.

Όσο αφορά το πολιτικό σκέλος τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως μου λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, περιμένει τον σχηματισμό νέας βρετανικής κυβέρνησης για να συνεχισθούν οι συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών. Γιατί, όπως μου λέει με το Βρετανικό Μουσείο δεν συζητεί το παραμικρό κι ας αυτό προτείνει συνεκμετάλλευση. Αλλά το υπουργείο Πολιτισμού έχει στα χέρια του και την επιδεικνύει μια δημοσκόπηση που έγινε στην Βρετανία σύμφωνα με οποία το 78% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της επιστροφής. Αν γινόταν τέτοια δημοσκόπηση ανάμεσα στους επισκέπτες της Ακρόπολης, αν κάποιος τέλος πάντων τους ρωτήσει την ώρα που κατεβαίνουν από τον Ιερό Βράχο, θα διαπιστώσει ότι το 100% αυτών θα ψήφιζαν… «δαγκωτό», άμεση επιστροφή των γλυπτών..

***

Το παρασκήνιο μια προεδρικής παρέμβασης για τις παρακολουθήσεις

Από τη Νάξο, όπου παραθερίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προέβη σε παρέμβαση για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων: Με γραπτή δήλωσή της η Πρόεδρος ζητεί την «άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στους θεσμούς». Τι είχε προηγηθεί; Πρώτα απ΄όλα υπήρξαν δημοσιεύματα αλλά και άρθρα κορυφαίων νομικών που έκαναν κριτική επειδή η Πρόεδρος σιωπούσε, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει άμεση σχέση με τη συνταγματική τάξη. Δεύτερον από κυβερνητικούς κύκλους έμαθα ότι η Πρόεδρος βρισκόταν όλες αυτές τις ημέρες σε επαφή με κυβερνητικές πηγές και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις. Τρίτον η κυβέρνηση δεν έχει αιφνιδιαστεί από την παρέμβαση αυτή, αφού κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Πρόεδρος, είπε στην παρέμβασή της, περίπου τα ίδια που είπε και ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του την Δευτέρα. Και τέταρτον η Πρόεδρος δεν είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της ούτε στο γραφείο τύπου της Προεδρίας ότι θα έκανε παρέμβαση. Τελικά αποφάσισε να κάνει την παρέμβασή την Τρίτη το μεσημέρι.

Επί της ουσίας, όπως μου έλεγαν νομικοί και πολιτικοί κύκλοι, «η Πρόεδρος έκανε μια θεσμική παρέμβαση, είπε τα αυτονόητα και ισορροπημένα», όπως τα αντιλαμβάνονται οι νομικοί, αλλά έχει σημασία ότι τα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βεβαίως έχει σημασία και το timing που επέλεξε.

***
Ο Ερντογάν, το Αμπντουλχαμίτ Χαν και ο χάρτης

Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Έτσι δεν επιβεβαιώθηκε κανένα από τα σενάρια που οι ίδιοι οι Τούρκοι διακινούσαν (και το φερέφωνό τους στα κατεχόμενα) ότι το γεωτρύπανο δήθεν θα τρυπήσει μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως διευκρινίζει το Reuters, το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο, κοντά στην Αττάλεια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο, όπου και έβγαλε την ομιλία του. Λίγο νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο Twitter. Έτσι το πολυσυζητημένη φιέστα για το γεωτρύπανο ολοκληρώθηκε με μια φωτογραφία από ψηλά μέσα στο πολυτελές αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου.

***
Ετοιμότητα και ψυχραιμία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να τηρεί στάση ψυχραιμίας αλλά και αναμονής, αποφεύγοντας μεν να παίξει το παιχνίδι των Τούρκων μέσω μίας κλιμάκωσης της ρητορικής της ενόψει της εξόδου του Αbdulhamid Han, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.

***
«Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελλόριζο»

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν από την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο. Του έχει γίνει έμμονη ιδέα, τόσο το Καστελλόριζο όσο και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

***
Γιατί η Αθήνα αγνοεί τον Ακάρ

Στην Αθήνα δεν δίνουν καμία σημασία πλέον στο τι λέει και στο τι κάνει ο Ακάρ: «Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που ο Ακάρ κάνει δηλώσεις εμείς να του απαντάμε», μου έλεγε ο πλέον αρμόδιος υπουργός. Ο Ακάρ, πρόσθεσε, κάνει δηλώσεςι κάθε μέρα όσο πιο προκλητικές γίνονται, επιδιώκοντας απαντήσεις από την Αθήνα. Επισήμως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θέλει να του απαντήσει, τον αγνοεί.

***
Το κολύμπι πέρασε στο… διπλωματικό ρεπορτάζ

Φαίνεται όμως ότι το κολύμπι (γενικά- και όχι μόνον προς το Καστελλόριζο) περνά στη διπλωματία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρότεινε στον Ακάρ έναν αγώνα ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών. Ένας άλλος υπουργός, πρότεινε στον Ακάρ αγώνα κολύμβησης μεταξύ τους. Αυτά, επειδή τον Αύγουστο, έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο δεν υπάρχουν ειδήσεις!

***
Παρέμβαση Κομισιόν για τις παρακολουθήσεις

Η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ αναφερόμενη στις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δήλωσε: Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη και πρόσθεσε: Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

***
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συνάντησε τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, το 1993, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, σε ένα ιδιαίτερο γραφείο στο ισόγειο (πίσω από το τζάκι) βρίσκονταν δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του. Καλύτερα να μην αναφέρω τα ονόματά τους γιατί δεν ξέρω πού βρίσκονται σήμερα, εννοώ σε ποιο κόμμα ανήκουν και υπηρετούν σήμερα. Εις εξ αυτών είχε την αρμοδιότητα να μεταφέρει τα μηνύματα της ΕΥΠ στον τότε πρωθυπουργό. Όταν λέμε «μηνύματα» ή «αναφορές» ή «σημειώματα» της ΕΥΠ μην πάει το μυαλό σας σε κάποια βαρύγδουπα έγγραφα με σφραγίδες υπογραφές κτλ. Ήταν, τότε, λευκά χαρτιά χωρίς υπογραφή και χωρίς σφραγίδα με κείμενα που συνήθως δεν ξεπερνούσαν τις 200 λέξεις. Δηλαδή εάν αυτό το έγγραφο χανόταν ή έπεφτε κάπου, κανείς δεν θα γνώριζε από πού προερχόταν αφού δεν είχε καν ταυτότητα. Έτσι κάθε πρωί ο συγκεκριμένος συνεργάτης διάβαζε τα έγγραφα στον Πρωθυπουργό. Μου λέει λοιπόν ότι ανάμεσα στα έγγραφα υπήρχαν και έγραφα που προέρχονταν από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ο τότε Πρωθυπουργός τα άκουε και αυτά με προσοχή. Τα ελάμβανε, μου είπαν, σοβαρά υπόψη. Αντιθέτως στα έγγραφα της τότε ΕΥΠ δεν τους έδινε καμία σημασία. Ίσως να γνώριζε πώς τότε λειτουργούσαν οι μυστικές υπηρεσίες.

***
Ποιους θα καλέσει το ΠαΣοΚ να καταθέσουν στην Θεσμών

Όταν συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω πως πρόκειται να καλέσει να καταθέσουν όχι μόνον νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης αλλά και ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων. Επίσης θα ζητήσουν να κληθεί να καταθέσουν και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη με την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι στο ΠαΣοΚ αντιμετώπισαν επικριτικά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι η παρακολούθηση του κινητού του Μητσοτάκη ήταν μεν νόμιμη, αλλά πολιτικά λανθασμένη και ότι ο ίδιος δεν θα συναινούσε εάν το γνώριζε. Τι λένε για αυτή τη δήλωση στο ΠαΣοΚ; Ό,τι ο Πρωθυπουργός «νομιμοποίησε στην ουσία το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται πολιτικοί και πολίτες, αρκεί να έχουν το «τυπικό νόμιμο οκ» από τον διοικητή της ΕΥΠ ή την αρμόδια εισαγγελέα».

***
Οι επισυνδέσεις τηλεφώνων στην Κύπρο

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έφθασε και στην Κύπρο (ότι δηλαδή ορισμένοι παράνομοι μηχανισμοί επισύνδεσης είχαν έδρα τη Λάρνακα) κάτι βεβαίως που αρνείται η κυπριακή κυβέρνηση. Έτσι ανάγκασαν τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο να δηλώσει ότι ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών.

***
Και οι Τούρκοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αθήνα

Στο ραντάρ της Τουρκίας, να ξέρετε ότι βρίσκεται το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.Ο Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μια αναταραχή στην εσωτερική πολιτική είναι θέμα που αφορά τους ίδιους. Εξετάζουμε την κατάσταση σε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά».

***

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη

Την Δευτέρα έχει προγραμματισθεί να γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η περασμένη Δευτέρα ήταν μια μέρα δύσκολη, καθότι έσκασε η υπόθεση της παρακολουθήσεως των τηλεφώνων και ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει πως θα έκανε δήλωση (την οποία και έκανε), αλλά ήταν και η παραμονή του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση Αναστασιάδη- Μητσοτάκη είχε ωστόσο και συμβολικό σκοπό. Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να παραδώσει στον Κύπριο Πρόεδρο το VIP αεροσκάφος Εμπραέρ, δώρο της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυπριακή. Ήταν μια προσφορά για τα όσα προσέφερε η Κύπρος στις φονικές φωτιές στο Μάτι. Έλα όμως που το αεροσκάφος δεν ήταν έτοιμο. Δηλαδή βάφτηκε μεν με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ήταν καθόλα έτοιμο. Έτσι , μου λένε αρμοδίως, η συνάντηση μπορεί αναβλήθηκε όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά έως ότου ετοιμαστεί το Εμπαρέρ.