Την παραίτησή της υπέβαλλε η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, η Οκσάνα Πόκαλτσουκ ύστερα από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορεί ανοιχτά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως οι δυνάμεις της χώρας θέτουν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.
«Παραιτούμαι από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστία στην Ουκρανία», ανέφερε η Πόκαλτσουκ στη σελίδα της στο Facebook τη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο, κατηγορώντας την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου ότι υπηρέτησε άθελά της τη «ρωσική προπαγάνδα».
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη της έκθεσής της, η οποία όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή του Κιέβου.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΜΚΟ ότι «προσπαθεί να χορηγήσει αμνηστία στο ρωσικό τρομοκρατικό κράτος», ε«ξομοιώνοντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο το θύμα και τον επιτιθέμενο».
«Αν δεν ζεις σε μια χώρα στην οποία έχουν εισβάλει κατακτητές που την κομματιάζουν, μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι είναι να καταδικάζεις έναν στρατό που υπερασπίζεται τη χώρα του», πρόσθεσε η επικεφαλής της Αμνηστίας στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι προσπάθησε μάταια να πείσει τη διεύθυνση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η έκθεση ήταν μεροληπτική και πως δεν έλαβε υπόψη τις απόψεις του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με την Πόκαλτσουκ, η Αμνηστία τελικά «έστειλε αίτημα στο υπουργείο Άμυνας» αλλά «του έδωσε πολύ λίγο χρόνο για απάντηση». «Ως εκ τούτου, η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα χωρίς να το θέλει της μια έκθεση που φαινόταν άθελά της να υποστηρίζει τη ρωσική εκδοχή. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αμάχους, αυτή η έκθεση έγινε εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας», τόνισε.
Σε παλαιότερη ανάρτηση στο Facebook, η Πόκαλτσουκ ισχυρίστηκε ότι η Αμνηστία αγνόησε τις εκκλήσεις της ομάδας της να μην δημοσιεύσει την έκθεση. «Χθες είχα την αφελή ελπίδα ότι όλα θα μπορούσαν να διορθωθούν και ότι αυτό το κείμενο θα αντικατασταθεί από ένα άλλο. Σήμερα όμως κατάλαβα ότι αυτό δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε.
Την Παρασκευή, η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαβεβαίωσε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης «βασίζονται σε στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών μεγάλης κλίμακας που υπόκεινται στα ίδια αυστηρά πρότυπα και διαδικασία επαλήθευσης όπως όλο το έργο της της Διεθνούς Αμνηστίας».
Στην έκθεση της που που έγινε έπειτα από έρευνα τεσσάρων μηνών, η ΜΚΟ κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, μια τακτική που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η Αμνηστία, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι τακτικές της Ουκρανίας σε καμία περίπτωση δεν «δικαιολογούν τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που πλήττουν άμαχους πληθυσμούς.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε «εξοργισμένος» από τις «άδικες» κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας.