Μια φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε την Τρίτη στον ποταμό Σηκουάνα, στη Bόρεια Γαλλία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, που ζήτησαν από τους πολίτες να μην την πλησιάζουν, προκειμένου να μην της προκαλέσουν αυξημένο άγχος.
Η νομαρχία Ερ, στη Νορμανδία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες – που συναντώνται συνήθως σε αρκτικά και υποαρκτικά νερά, καθώς και στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, στο Κεμπέκ του Καναδά – ορισμένες φορές, παρασύρονται νοτιότερα και μπορούν να επιβιώσουν προσωρινά στα νερά ποταμού.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καταβάλλονται προσπάθειες για την αξιολόγηση της υγείας του θαλάσσιου κήτους.
Άλλες δύο φάλαινες στον Σηκουάνα
Στο τέλος του περασμένου Μαΐου, μια βαριά άρρωστη όρκα είχε χωριστεί από το κοπάδι της και κολύμπησε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Σηκουάνα.
Οι προσπάθειες που έγιναν για να οδηγηθεί πίσω στη θάλασσα απέτυχαν και η φάλαινα πέθανε από φυσικά αίτια.
Ένα μήνα αργότερα, είχε εντοπιστεί – επίσης στον Σηκουάνα – μια ρυγχοφάλαινα μήκους 10 μέτρων.
«Άνευ προηγουμένου»
«Αυτό είναι άνευ προηγουμένου», είπε η Ντελφίν Ελουά, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Θηλαστικών GEC, αφού η ομάδα της επιβεβαίωσε αναφορές που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ήταν απολύτως δυνατό για ένα τέτοιο θηλαστικό να περιπλανηθεί στην περιοχή του γλυκού νερού της γέφυρας της Νορμανδίας κοντά στο Αβρ.
Η Ελουά πρόσθεσε ότι παρόλο που οι φάλαινες δεν είναι ασυνήθιστες στη Μάγχη, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα θηλαστικό του είδους έχει εντοπιστεί να κολυμπά στον Σηκουάνα.