Γεωτρήσεις με «άδεια» υποστηρίζει ότι θα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όπου μιλάει δε για «άδεια» εννοεί από το πλήρως ελεγχόμενο από την Άγκυρα κατοχικό καθεστώς.
Διαβάστε ακόμη: «Abdulhamid Han»: Σε κατάσταση ετοιμότητας για το γεωτρύπανο
Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική της περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων» και όχι εκμετάλλευσης, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι εάν το
Abdulhamid Han κινηθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ – που είναι και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα είναι με την απαιτούμενη «άδεια».
Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία
Καλίν: Έχουμε άδεια
Την άδεια του κατοχικού καθεστώτος. Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν σε δηλώσεις του φροντίζει να υπενθυμίζει άλλωστε το επιχείρημα ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου» για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο.
«Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», είχε υποστηρίξει την Κυριακή ο Ιμπραχήμ Καλίν με στόχο να δώσει μία επίφαση νομιμότητας στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένταση και νέα τετελεσμένα.
Το πολυδιαφημισμένο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν
Η τουρκική προπαγάνδα επιμένει να διαφημίζει τις έρευνες που θα ξεκινήσει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στις «9 Αυγούστου», όπως έχει προαναγγελθεί. Τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις για το πού ακριβώς θα κινηθεί το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται να λάβει και να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κακώς έμειναν τα τουρκικά σεισμογραφικά στα λιμάνια
Στο χορό των δηλώσεων μπαίνει και ο εμπνευστής του του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος υποστήριξε σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις να αναρτηθεί η σημαία της «τδβκ» στο τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.
Υποστήριξε δε ότι είναι λάθος το ότι η Τουρκία δεν έβγαλε στη θάλασσα σεισμογραφικά πλοία και γεωτρύπανα από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 και μετά. Όπως ανέφερε ο Γιαϊτζί, «το Αμπντουλχαμίτ Χαν ήρθε στα ανοικτά της Κύπρου. Στο πλοίο πρέπει να ανατεθούν καθήκοντα σε ένα μέρος κοντά στην συμφωνία με την Λιβύη εκτός του χάρτη της τδβκ. Είναι σημαντικό να βρίσκεται στα ανοικτά της τδβκ. Να αναρτήσουμε σημαία της τδβκ, θα ανακουφιστεί η Τουρκία».
Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και συντονίζουν τις κινήσεις τους σε διπλωματικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Όπου και αν επιλεγεί να γίνουν.
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει ξεκινήσει τα διαβήματα και τις διπλωματικές ενέργειες ενώ και η ελληνική διπλωματία επιχειρεί από την πλευρά της διεθνοποίηση του ζητήματος συνεχίζοντας ένα μαραθώνιο επαφών. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν αντέδρασε ως όφειλε.
Αθήνα και Λευκωσία άλλωστε επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ρωσική εισβολή στην ΟΥκρανία προκειμένου να δείξουν τις συνέπειες που έχει και στην Ανατολική Μεσόγειο η πολιτική αναθεωρητισμού της Άγκυρας, η οποία συνεχίζεται επί δεκαετίες, δημιουργώντας πέρα από τα τετελεσμένα της κατοχής στην Κύπρο και ένα κλίμα έντασης. Με την κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη κάθε φορά που η Αγκυρα επιλέγει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της.