Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων το βαρέλι υποχώρησε νωρίτερα το αμερικανικό αργό, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς η αγορά υπολογίζει πως παρά τα σφιχτά επίπεδα της προσφοράς, η ζήτηση θα μειωθεί με φόντο και την επιβράδυνση των οικονομιών.
Συγκεκριμένα το αμερικανικό WTI βρίσκεται αυτή την ώρα στα 89,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,30%, ενώ και το Brent υποχωρεί κατά 1,47% στα 95,38 δολάρια. Στα επίπεδα αυτά έχουν απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη που κατέγραψαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σφιχτή προσφορά
Από την πλευρά της προσφοράς, τα επίπεδα παραμένουν σφιχτά, αλλά όχι στο σημείο που βρίσκονταν πριν τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις. Τελευταία φορά χθες αποφάσισαν νέα μικρή άνοδο κατά 100.000 βαρέλια, αν και μεμονωμένα οι δύο κυριότερες χώρες του καρτέλ με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φαίνεται πως είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση την δύσκολη χειμερινή περίοδο σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί.
Άλλωστε, παρά τις κυρώσεις οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, που σημαίνει πως για την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί κενό από την απώλεια ρωσικού αργού.
Κάμψη της ζήτησης
Από την πλευρά της ζήτησης, οι εκτιμήσεις επίσης δεν είναι καλές, με τις οικονομικές δυνάμεις να έχουν μπει σε τροχιά επιβράδυνσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της εκτίναξης του πληθωρισμού, φλερτάροντας ακόμη και με τα επίπεδα ύφεσης. Σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας ανήγγειλε επισήμως πως περιμένει υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση και μάλιστα παρατεταμένη ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ενδεικτικό στοιχείο θεωρείται η απρόσμενη σημαντική άνοδος στα αμερικανικά αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, που σημαίνει πως η ζήτηση στην εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει. Αν και σε επίπεδο νοικοκυριών, αυτό έχει να κάνει και με τις υψηλές τιμές, που κάνουν τον κόσμο πιο προσεκτικό στην χρήση καυσίμων.