Εμφατική υπήρξε η επικράτηση των υποψηφίων που υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εσωκομματικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη στους Ρεπουμπλικάνους. Αντικειμενικά, λοιπόν, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ βάζει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου – οι οποίες, σύμφωνα με αρκετούς, αποτελούν την πρόβα τζενεράλε για τη μεγάλη επιστροφή που σχεδιάζει στις προεδρικές του 2024.
Πράγματι, εφόσον το κόμμα καταφέρει να «αλώσει» το Κογκρέσο και ειδικά τη Γερουσία, όπου ήδη οι συσχετισμοί είναι 50:50, τότε ο Τραμπ θα πιστωθεί την επιτυχία και θα προσπαθήσει να επιβάλει εκ νέου την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
Έτσι, θα επιδιώξει τη μεγάλη ρεβάνς για την ήττα του το 2020, την οποία ούτως ή άλλως ο ίδιος και οι οπαδοί του αμφισβήτησαν με τον πιο ακραίο τρόπο – την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 – και συνεχίζουν να αμφισβητούν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και η 6η Ιανουαρίου
Για να συμβεί αυτό, βεβαίως, υπάρχει μία ακόμη προϋπόθεση πέρα από την επιλογή του Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να βγει όσο το δυνατόν πιο «καθαρός» και αλώβητος από τις έρευνες της επιτροπής που εξετάζει όσα συνέβησαν την αποφράδα (για τη δημοκρατία των ΗΠΑ) εκείνη ημέρα, αλλά και από τον πόλεμο φθοράς που έχει εξαπολυθεί σε βάρος του, χαρακτηρίζοντάς τον ως απειλή για τη χώρα.
Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές, πάντως, τα αποτελέσματα κυριολεκτικά «μιλούν» από μόνα τους. Σκιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, την επιτυχία του κινήματος κατά των αμβλώσεων στο Κάνσας, που κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Οι εκλεκτοί κερδίζουν
Συγκεκριμένα, στην ίδια πολιτεία, ο υποστηριζόμενος από τον Τραμπ γενικός εισαγγελέας, Ντέρεκ Σμιντ, θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του κυβερνήτη. Απέναντί του θα βρει την απερχόμενη Δημοκρατική Λόρα Κέλι, σε μια αναμέτρηση η οποία αναμένεται αμφίρροπη.
Στην Αριζόνα, την ίδια στιγμή, ο Μάρκ Φίτσεμ – ο οποίος ήταν παρών στην επίμαχη ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, πριν τη εισβολή στο Καπιτώλιο – θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος που θα διεκδικήσει τη θέση του πρώτου γραμματέα της πολιτείας, κάτι που θα του δώσει τον πρώτο λόγο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Εκεί, επίσης, διεξάγεται σκληρή αναμέτρηση όσον αφορά στην υποψηφιότητα για τον ή την νέα κυβερνήτη ανάμεσα στην Κάρι Λέικ και την Κάριν Τέιλορ Ρόμπσον, με την πρώτη να υποστηρίζεται από τον Τραμπ και τη δεύτερη από τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς.
Αλλά και στο Μίσιγκαν, ο υπερσυντηρητικός σχολιαστής Τάντορ Ντίξον, ο οποίος έχει υιοθετήσει τους ισχυρισμούς του τέως προέδρου περί νοθείας το 2020, θα είναι ο υποψήφιος κυβερνήτης εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων. Στην ίδια πολιτεία, ο ένας από τους μόλις δέκα βουλευτές του κόμματος που είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος του Τραμπ, ο Πίτερ Μέιγερ, ηττήθηκε στην αναμέτρησή του με τον ακραία δεξιό Τζον Γκιμπς.
Η παρτίδα δεν έχει κριθεί, αλλά…
«Ο Τραμπ παραμένει πραγματικά δημοφιλής στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να υποτιμήσει το πώς έχει μετασχηματίσει το κόμμα καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του», σχολίασε στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής των Ρεπουμπλικάνων, Άλεξ Κόναντ.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η συνολική εικόνα δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, καθώς αναμένονται αρκετά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, η τάση πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτή τη στιγμή. Αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, ότι το φαινόμενο Τραμπ και ο «τραμπισμός» δεν αποτέλεσαν ένα… λάθος της ιστορίας, αλλά ένα κοινωνικό-πολιτικό ρεύμα, που γεννήθηκε από συγκεκριμένες αιτίες.