Τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, νοτίως της Νάξου και ανάμεσα στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα κερδίζει από την πρώτη στιγμή τη συμπάθεια όσων την επισκέπτονται με τις θαυμάσιες δαντελωτές ακρογιαλιές της, τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, το ήρεμο και γαλήνιο φυσικό περιβάλλον της.


Οι φυσιολάτρες, ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές στο σχετικά ομαλό ανάγλυφο του νησιού.


Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα (Παναγιά), με κάτασπρα σπίτια και γραφικά σοκάκια, απλώνεται σε χαμηλό λόφο με όμορφη θέα.


Το λιμάνι της Σχοινούσας, το Μερσίνι, ασφαλές καταφύγιο μικρών σκαφών, βρίσκεται στη δυτική ακτογραμμή του νησιού.



Στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσας βρίσκεται η Μεσαριά, μικρός αγροτικός οικισμός, περιτριγυρισμένος από χωράφια με ξερολιθιές.

Σημείο αναφοράς για τους ντόπιους αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής, με την εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Ύμνου. Πολλές γυναίκες της Σχοινούσας οφείλουν το όνομά τους (Ακαθή) στην εκκλησία της Παναγίας.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μεσαριά.


Ιδανικές προτάσεις για κολύμπι είναι το Μερσίνι, ο Γερο-Λιμιώνας, το Φύκιο, η Ψιλή Άμμος, η Φουντάνα, ο Αλμυρός, οι παραλίες Λιώλιου και Βαζαίου (Μπαζαίου), η Αλυγαριά, το Λιβάδι, το Τσιγκούρι και το Σιφνέικο.





Οι παραθεριστές μπορούν να επισκεφθούν με καΐκι τα γύρω νησάκια, την Οφειδούσσα (Φιδού), τον Αγριλό (Αγριλού) και το Ασπρονήσι.

Πολλές είναι οι τοπικές νοστιμιές που προσφέρονται στους επισκέπτες της Σχοινούσας: αστακομακαρονάδα, φάβα, αμπελοφάσουλα, κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, μελετίνια (τυροπιτάκια με μυζήθρα, αβγά και ζάχαρη), ρακόμελο (ρακή με μέλι), ξεροτήγανα και παστέλι.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η Ψιλή Άμμος, υπέροχη αμμουδερή παραλία της Σχοινούσας (πηγή: Γιάννης Τούντας).