Η 20η επέτειος του Facebook πλησιάζει το 2024 και προετοιμάζοντας τη συμπλήρωση 20 δεκαετιών ενός από τα πιο σημαντικά τεχνολογικά γεγονότα στον κόσμο, το BBC σχεδιάζει τώρα σειρά ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και τη δημιουργία της γιγαντιαίας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Σε αντίθεση με την ταινία Social Network του 2010, το BBC υποστηρίζει ότι θα είναι ένας «οριστικός απολογισμός» του Ζούκερμπεργκ και της ανόδου του στη βιομηχανία της τεχνολογίας προσφέροντας μια πιο ακριβή περιγραφή των γεγονότων σε ένα δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από τρία μέρη.
«Είναι ένα από τα γεγονότα της εποχής μας»
Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι θα παρουσιάσει «βασικούς πρωταγωνιστές, μαρτυρίες εμπιστευτικών πληροφοριών, προσωπικά ημερολόγια και σπάνιο αρχειακό υλικό». Η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Mindhouse θα αναλάβει το πρότζεκτ.
«Η αξιοσημείωτη ιστορία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του Facebook είναι ένα από τα γεγονότα της εποχής μας» δήλωσε η διευθύντρια δημιουργικού της Mindhouse, Νάνσι Στρανγκ.
«Έχει κάνει αναμφισβήτητα περισσότερα για να μεταμορφώσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη συνδεσιμότητα από οποιοδήποτε άλλο άτομο αυτόν τον αιώνα. Είμαι ενθουσιασμένη που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να πούμε την εκπληκτική εκ των έσω ιστορία του γίγαντα των social media και του ανθρώπου πίσω από αυτήν».
Ποιος είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Ο Μαρκ Έλλιοτ Ζάκερμπεργκ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Ο Ζάκερμπεργκ προσελκύστηκε από εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ και εισήχθη στο προπτυχιακό κολέγιο.
Ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες).
Όταν συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε ν’ ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: «Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω».
Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Ίσως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό των 1 δισ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρία αξίζει περισσότερο από 500 δισ. δολάρια και ο ίδιος είναι ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ