Στην υπογραφή ενός νέου ναυτικού δόγματος για τη Ρωσία προχώρησε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατονομάζονται επισήμως ως ο βασικός αντίπαλος της χώρας. Για το σκοπό αυτό, το νέο δόγμα χαράσσει μια νέα φιλόδοξη στρατηγική για την ενίσχυση της θαλάσσιας επιρροή της Ρωσίας, από την Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική.
Η υπογραφή του δόγματος έγινε με αφορμή την σημερινή Ημέρα του Ναυτικού, που γιορτάστηκε με μεγάλες εκδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη. Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε για μια ακόμη φορά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Τσάρο Πέτρο τον Α’, γνωστό ως Μεγάλο Πέτρο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του οποίου για την ανακατάληψη ρωσικών εδαφών στην ανατολική Ευρώπη φαίνεται πως αποτελούν έμπνευση για τον σημερινό ένοικο του Κρεμλίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την επιθεώρηση που έκανε σε δύναμη του ναυτικού, έπλεξε το εγκώμιο του έργου που επιτέλεσε ο Μεγάλος Πέτρος για την ανάδειξη της χώρας σε μεγάλη ναυτική δύναμη.
Νέα όπλα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκρυψε πως έχει αντίστοιχες φιλοδοξίες για την αναβάθμιση του ρωσικού στόλου, μεταξύ άλλων και με την προσθήκη των μοναδικών υπερηχητικών πυραύλων τύπου Zircon. Μάλιστα αποκάλυψε πως η παράδοση των πυραύλων θα γίνει στη φρεγάτα «Admiral Gorshkov», μέσα στους επόμενους μήνες.
«Το βασικό είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού… Να είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας» τόνισε, αναφερόμενος στο νέο υπερηχητικό όπλο.
Το θαλάσσιο όραμα του αναπτύσσεται στο νέο ναυτικό δόγμα που υπέγραψε, το οποίο στις 55 σελίδες του αναλύει τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας στις θάλασσες και την ενδυνάμωση της ως κορυφαία ναυτική δύναμη παγκοσμίως με επιρροή σε όλο τον πλανήτη.
Η βασική απειλή της Ρωσίας «είναι η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ που θέλουν να κυριαρχήσουν στις θάλασσες όλου του κόσμου» γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο, επισημαίνοντας μάλιστα και την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική
Απέναντι στις απειλές αυτές το δόγμα διακηρύσσει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να κάνει χρήση της στρατιωτικής της δύναμης με τον κατάλληλο τρόπο στις διεθνείς θάλασσες, εφόσον άλλα εργαλεία, διπλωματικά ή οικονομικά, εξαντληθούν.
Ο κύριος Πούτιν αυτή τη φορά στην ομιλία του επέλεξε να μην κάνει ουδεμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως το στρατιωτικό δόγμα που υπέγραψε φανερώνει πολλά με την διακήρυξη περί ενδυνάμωσης της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας στη Μαύρη και στην Αζοφική Θάλασσα. Και βέβαια πέρα από τον νότο, το βλέμμα της Μόσχας στρέφεται και προς το βορρά και τον αρκτικό ωκεανό. Οι Αμερικανοί συχνά καταγγέλλουν πως πρόθεση της Ρωσίας είναι η στρατικοποίηση και της Αρκτικής, οπότε η αναφορά της περιοχής στο νέο δόγμα συνιστά μια ακόμη πηγή ανησυχίας για τον διεθνή παράγοντα.