Με την ανακοίνωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, (τέταρτο γεωτρύπανο κατά σειρά) εξήλθε από το λιμάνι Τασουκού και πλέει (συνοδεία πολεμικού πλοίου και ενός ρυμουλκού) στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΓΕΕΘΑ έστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργέιου Εθνικής Άμυνας, το ακριβές στίγμα του, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι η προσπάθεια της Άγκυρας να αιφνιδιάσει Αθήνα και Λευκωσία βγάζοντας ενωρίτερα (από τις 9 Αυγούστου- όπως παραπλανητικά ανακοίνωναν) το τουρκικό γεωτρύπανο απέτυχαν. Άλλωστε οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εντοπίσει πού βρίσκεται το πλοίο και από το Marine Traffic App της Google
Αυτήν την ώρα, λίγο πριν τις 14:00 της Κυριακής, το γεωτρύπανο κινείται βορείως της Κύπρου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic το τουρκικό γεωτρύπανο εξακολουθεί έως το μεσημέρι της Κυριακής να κινείται σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι από όπου ξεκίνησε.
Το τουρκικό πλοίο, το οποίο έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά ( 7ης γενιάς, όπως το χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι) για να διεξάγει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, παρακολουθείται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε εγρήγορση.
Το θέμα όμως είναι πού θα αρχίσει να τρυπάει τον βυθό το τουρκικό γεωτρύπανο. Τα σενάρια είναι πολλά και όλα εξετάζονται από τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσία με πολλή προσοχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο ενδέχεται να κινηθεί σε δύο φάσεις, κι αυτό- εάν επιβεβαιωθεί- φαίνεται πως αποφασίστηκε από την Άγκυρα για λόγους τακτικής.
Η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han, σύμφωνα με ένα σενάριο (που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος») , στο οποίο προσανατολίζεται η Άγκυρα δεν θα διενεργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα κάνει δηλαδή αρχικά, γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη γεώτρηση, που θα έχει και δοκιμαστικό χαρακτήρα, θα γίνει στον κόλπο της Αττάλειας.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να σταλεί το γεωτρύπανο δυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που έγινε η πρώτη γεώτρηση, τον Μάιο του 2019. Η γεώτρηση ήταν σε στόχο, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στον Ακάμα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται περαιτέρω ότι η Τουρκία παρανόμως ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο.
Άν σε αυτό το σενάριο προχωρήσουν, πιθανόν και μετά μίας πρώτης γεώτρησης στον κόλπο της Αττάλειας, θα σημαίνει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει για μία ακόμη φορά μία περιοχή κοντά στην Κύπρο, δυτικά, βορείως των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 (δραστηριοποιείται η γαλλικό-ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ).
Ένα άλλο σενάριο είναι να πάει απευθείας το γεωτρύπανο σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Αυτό το ενδεχόμενο δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος, αλλά είναι όπως φαίνεται στο τραπέζι και αναλόγως των δεδομένων και των πολιτικών συγκυριών, δεν αποκλείεται να επιλεγεί. Και η επιλογή θα γίνει είτε σε περιοχή, που «διεκδικεί» η Τουρκία ή θεωρείται ότι ανήκει στο κατοχικό καθεστώς. Η κατοχική Τουρκια σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, σε κάποια θαλασσοτεμάχια, ισχυρίζεται πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ΤΡΑΟ, ενεργεί εκ μέρους του ψευδοκράτου