Το Ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβανομένης της ΕΥΠ ουδέποτε έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό Predator, είτε άμεσα είτε έμμεσα, διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.
Η Επιτροπή συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών και με ρήτρα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για όσα ειπώθηκαν (για αυτό και δεν μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής).
Σε ακρόαση είχαν κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ενώ συμμετείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο, πρώτοι τον λόγο ζήτησαν και πήραν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι έθεσαν και τις ερωτήσεις τους. Μάλιστα στην αρχή το προεδρείο της Επιτροπής ζήτησε να κλείσουν τα κινητά τηλέφωνα αλλά οι βουλευτές φέρονται να αντέδρασαν.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τα κόμματα ότι το πλαίσιο που έχει η χώρα για τις νόμιμες επισυνδέσεις είναι το αυστηρότερο στην ΕΕ ενώ αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus είπαν ότι ίχνη του έχουν αποκαλυφθεί και στην χώρα μας από το 2018.
Σε ερώτηση αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με συγκεκριμένη εταιρεία που συνδέεται με την εταιρεία που έχει σχέση με το Predator, ειπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση με την παρούσα κυβέρνηση αλλά επί υπουργίας Τόσκα το 2018 (ΣΥΡΙΖΑ). Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 βάσει έκθεσης της Facebook, για την παρουσία παράνομου λογισμικού και στην Ελλάδα ενώ επικαλέστηκε και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίαζε αργότερα ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. «Αντιθέτως από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ υπάγονται την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο», υποστήριξε.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, αφού πρώτα χρειάστηκε σχεδόν δύο ημέρες για να ξεπεράσει την αμηχανία της μπροστά στην εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι μεταξύ διακοσίων και πλέον ευρωβουλευτών, ο μόνος που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί ήδη συστηματικά να υποβαθμίσει την υπόθεση και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη». «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε διατεταγμένη υπηρεσία είπε ψέματα ότι δεκάδες άλλοι ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα των λογισμικών Pegasus και Predator.
Επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν κατέθεσε εικασίες αλλά αποδείξεις, καλούμε τον κ. Οικονόμου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ. που επικαλείται», αναφέρεται, ενώ υπογραμμίζεται ότι με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών «η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε» και καλείται η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη «να ερευνήσουν ποια πρόσωπα και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα». «Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις», τονίζεται.