ΗΠΑ: Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Τζινπίνγκ

Ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους.

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσιγκτον), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί.

Τελευταίος λόγος τριβής αποτελεί το πιθανό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν, προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Οι απειλές του Πεκίνου για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Μία ημέρα νωρίτερα, άλλωστε, η Κίνα προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη για μια ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και πως θα πρέπει να αναλάβουν «όλες τις συνέπειες».

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε κάθε επίσημη επαφή ανάμεσα στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, εκτιμώντας πως η νησιωτική αυτή περιφέρεια των 24 εκατ. κατοίκων είναι ιστορικά μία από τις επαρχίες της, παρότι δεν την ελέγχει.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν» με μια επίσκεψη της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, «θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις συνέπειες», είπε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Ζιάο Λιζιάν.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ΗΠΑ, όπως και η τεράστια πλειονότητα των χωρών του κόσμου, δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν.

Ωστόσο, υποστηρίζουν έντονα το νησί, το «δημοκρατικό» καθεστώς του οποίου προβάλλουν, ενώ η Ουάσιγκτον είναι ο πιο σημαντικός εταίρος και προμηθευτής όπλων στην Ταϊβάν.

Βλέποντας σε αυτό μια επίθεση στην κυριαρχία της, η Κίνα αύξησε την πίεση κατά της Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, διενεργώντας για παράδειγμα εκστρατείες εφόδου στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.