Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από το Μπενίν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, κατηγόρησε την Ρωσία ότι είναι «μία από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», αναφερόμενος στην εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, έναν πόλεμο για την κατάκτηση εδαφών, ο οποίος θεωρούσαμε πως είχε εξαφανιστεί από την Ευρώπη. Έναν πόλεμο που είδαμε στις αρχές του 20ού, ακόμη και του 19ου αιώνα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, κάνοντας αναφορά στα δεινά που υπέστη η αφρικανική ήπειρος από τον αποικιακό ιμπεριαλισμό.
«Η ενέργεια και τα τρόφιμα, στρατιωτικά εργαλεία της Μόσχας»
«Η Ρωσία είναι μία από τις τελευταίες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις», αποφασίζοντας «να εισβάλει σε μια γειτονική της χώρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της εκεί», τόνισε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική την ίδια περίοδο με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, «η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν νέου τύπου, υβριδικό παγκόσμιο πόλεμο».
«Αποφάσισε ότι η πληροφόρηση, η ενέργεια και τα τρόφιμα αποτελούν στρατιωτικά εργαλεία στην υπηρεσία ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», όπως είπε.
Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για εκστρατεία παραπληροφόρησης, λέγοντας πως είναι μία από τις χώρες που χρησιμοποιεί «μέσα προπαγάνδας».
Κατήγγειλε για ακόμη μία φορά τον «εκβιασμό» της Μόσχας στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, «γιατί αυτοί μπλόκαραν τα σιτηρά στην Ουκρανία», όπως δήλωσε, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.
Σε ανάλογο ύφος ήταν οι επικρίσεις που είχε διατυπώσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Καμερούν.
Λαβρόφ: «Δεν ευθύνεται η Ρωσία»
Την ίδια ώρα, από την Ουγκάντα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις «ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις», αποποιούμενος τις ευθύνες που της καταλογίζει η διεθνής κοινότητα.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκαν την Τετάρτη στο 20%, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εντείνοντας την ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις ελλείψεις ενόψει του φετινού χειμώνα.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Μόσχα και Κίεβο υπέγραψαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μια συμφωνία, που άνοιξε τον δρόμο για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ