Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και μόλις 56 ημέρες από τη χαλάρωση των μέτρων και την ουσιαστική κατάργηση της χρήσης μάσκας ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ότι την εβδομάδα 18-24 Ιουλίου είχαμε 136 χιλιάδες κρούσματα και 271 νεκρούς. Στον ΕΟΔΥ έχουν αποφασίσει να μην ενημερώνουν για τα κρούσματα κάθε μέρα, δεν έχει και τόση σημασία λένε, και άλλωστε σε καμία χώρα (πάλι λένε) δεν γίνεται καθημερινή ενημέρωση. Αλλά εάν πάρουμε τα εβδομαδιαία στοιχεία σε καθημερινή βάση τότε θα δούμε πως κάθε ημέρα που περνά 38 με 39 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από τον κορωνοϊό ενώ καταγράφονται πάνω από 19 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Και να σκεφτείτε είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς ενώ όλος ο κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι κλεισμένος σε σπίτια, μπαρ και εστιατόρια. Κι όμως στην Ελλάδα, μου λένε οι ειδικοί και οι καθηγητές μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής οι πολίτες της έχουν ακόμα τους περισσότερους περιορισμούς σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ωστόσο μας ενημέρωσε ότι εισερχόμαστε στη φάση της συρρίκνωσης «γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες γιατί έχει πέσει ο δείκτης της μεταδοτικότητας. Αυτό θα φέρει και επιπέδωση στις διασωληνώσεις, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις εκατό πενήντα». Κι όπως μας εξηγεί ο καθηγητής: «Η έξαρση του κορωνοϊού μέσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί. Την ώρα που η χώρα μετρά κρούσματα, ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση για το εάν έπρεπε ή όχι ο κ. Τσίπρας (που ήταν θετικός στον κορωνοϊό) να φορούσε ή όχι μάσκα στη δεξίωση του Προεδρικού

***
Πλεύρης VS Τσίπρα: Πέσαν οι μάσκες

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο σπάζοντας την καραντίνα και χωρίς μάσκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έκανε μοριακό τεστ και βγήκε αρνητικός ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε πρόσφατο μοριακό τεστ και ζήτησε παραίτηση του Πλεύρη. Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ όμως λέει άλλα. Λέει ότι πρέπει από την πρώτη μέρα της νόσησης, μένουμε πέντε ημέρες καραντίνα και μετά άλλες πέντε ημέρες με μάσκα (ακόμα κι αν είναι κάποιος αρνητικός) και όχι μάσκα απλή, αλλά μάσκα υψηλής προστασίας. Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή ημέρα στον τομέα Υγεία και στο μέτωπο καταπολέμησης της covid. Το θερμόμετρο στο Σύνταγμα έδειχνε σε κάποια στιγμή 36 βαθμούς κελσίου, αλλά ο ιός έξω καραδοκούσε.

***

Ο πρίγκηπας διάδοχος, οι συμφωνίες και η νυχτερινή ξενάγηση στην Ακρόπολη

Την πρώτη φορά όταν ήρθαν στην χώρα μας οι Σαουδάραβες και τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, έφθασαν με δύο αεροπλάνα. Ο υφυπουργός τους πήγε στη Σαντορίνη όπου απόλαυσαν το ηλιοβασίλεμα. Τότε υπέγραψαν συμφωνία για πρόθεση επενδύσεων στην χώρα μας 4 δισ. ευρώ. Τώρα στην Αθήνα, όπως μου λέει ο κ. Φραγκογιάννης οι Σαουδάραβες έφθασαν με πολλές συνεχόμενες πτήσεις καθώς τον διάδοχο πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συνοδεύουν πέντε υπουργοί, άλλοι αξιωματούχοι και 35 Σαουδάραβες επιχειρηματίες με δεδηλωμένη την πρόθεσή τους να συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο τις επενδύσεις.

Εκείνο που ήταν προγραμματισμένο να γίνει με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα- διάδοχο ήταν μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Είχε προγραμματισθεί να γίνει βράδυ (θα άρχιζε στις 8.30 το βράδυ της Τρίτης), ώστε να απολαύσει και τη θέα και το ιστορικό μνημείο και τον φωτισμό του Ιερού Βράχου, αλλά και να δει από εκεί την Αθήνα φωτισμένη. Η ξενάγηση θα γινόταν από την έφορο Αρχαιοτήτων Ελένη Κουντούρη και βεβαίως από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Να σημειώσω εδώ ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται νυχτερινή ξενάγηση σε ξένο επίσημο στην Ακρόπολη. Η πρώτη ήταν με τον Εμμανουέλ Μακρόν, οποίος έμεινε ενθουσιασμένος με τον φωτισμό και από την νυχτερινή Αθήνα από ψηλά.

Και δείπνο στο Μουσείο Ακρόπολης

Μετά την ξενάγηση του Σαουδάραβα διαδόχου στην Ακρόπολη είχε προγραμματισθεί και το επίσημο δείπνο που θα παρέθετε προς τιμή του ο Πρωθυπουργός, στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμέτοχή υπουργών και από τις δύο χώρες, αλλά και επιχειρηματιών, επίσης και από τις δύο χώρες. Έτσι για άλλη μια φορά ο Σαουδάραβας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα απολαύσουν και πάλι την Ακρόπολη με τον φανταστικό φωτισμό της

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα τις διαβάσετε με λεπτομέρειες σε άλλες στήλες του Βήματος», ( αν και τις διαβάσετε πρώτοι από την Κυριακή). Θα σταθώ μόνον στο βασικό project συνεργασίας των δύο χωρών που είναι η δημιουργία ενός καλωδίου που θα μεταφέρει δεδομένα (data cable), του λεγόμενου East to Med Data Corridor. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης, αναμένεται να δρομολογηθεί η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη, καθώς οι Σαουδάραβες βλέπουν τη χώρα μας ως «γέφυρα» με την Ευρώπη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

***
Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στη Δαδιά

Ως μία μάχη που συνεχίζεται με ένταση περιγράφει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο την επιχείρηση κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Παραμένοντας καθημερινά στο πεδίο ο κ. Πέτροβιτς εξηγεί πως αδιάλειπτα και με συντονισμένες ενέργειες οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης επιχειρούν τόσο για την αναχαίτιση της φωτιάς όσο και για την κατάσβεση τυχόν νέων εστιών, που εμφανίζονται λόγω των εναλλαγών του ανέμου. Η φωτιά πέρασε το δρόμο που οδηγούσε στο πυροφυλάκειο της Λευκίμης (νότια προς δυτικά), με αποτέλεσμα να γίνει διαδικασία εκκένωσης. Στην περιοχή επιχειρούν 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και 2 Τράκτορες.

***

Κι όμως το χιούμορ δεν έχει εκλείψει από την πολιτική

Ποιος είπε ότι το λεπτό χιούμορ έχει εκλείψει παντελώς από την πολιτική; Η σημειολογία, ως επιστήμη, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες αντλημένες από την καθημερινότητα, αρκεί κανείς να τις αντιληφθεί εγκαίρως και να τις αναδείξει είτε με τον λόγο είτε με την έκφραση. Χθες λοιπόν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη δημογραφική αποτύπωση των δημοσίων υπαλλήλων και τη σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κοιτούσε επιμόνως, με τα στρογγυλά μαύρα γυαλιά του, στον μεγάλο προτζέκτορα τον πολύχρωμο ηλεκτρονικό πίνακα του apogafi.gov.gr στο οποίο προβάλλονται στοιχεία κατανομής των υπαλλήλων. Πέραν του ενδιαφέροντος του για τη λεπτομερή δουλειά της επιτελικής ομάδας των δημοσίων υπαλλήλων, στάθηκε ιδιαίτερα στα χρώματα και την κατάταξη τους που κάτι του θύμιζαν. «Είναι η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ κύριε υπουργέ…» αναφώνησε ένας δημοσιογράφος.

Κι εκείνος χαμογέλασε μεταφέροντας το βλέμμα του στο φυλλάδιο που είχε μπροστά του υπό τον τίτλο: «Οδηγός αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον δημόσιο τομέα». Επρόκειτο για το έτερο θέμα της συνέντευξης, την παρουσίαση έρευνας από την επιστημονική ομάδα της αν. καθηγήτριας του Παντείου Μαρίας Στρατηγάκη για λογαριασμό του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ. Στη μελέτη, παρατίθενται αποτελέσματα συνεντεύξεων που διενεργήθηκαν με 26 εργαζόμενες του Δημοσίου και 2 αναλύτριες και σύμφωνα με αυτά, 11 από τις 26 ερωτηθείσες δήλωσαν πως σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά από σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν, 14 επέλεξαν να μην αναφέρουν καν το περιστατικό στη διοίκηση, ενώ 11 προχώρησαν «στην κοινοποίηση του γεγονότος με πενιχρά αποτελέσματα».

Η παράξενη φωτογραφία

Όμως, ατυχώς πω στο 8σέλιδο φυλλάδιο με τα βασικότερα συμπεράσματα του τύπου: «Οι περισσότεροι θύτες ήταν άνδρες άνω των 50 με κάποια μορφή εξουσίας», η μεγαλύτερη από τις 3 φωτογραφίες δείχνει μια γυναίκα να παρενοχλεί έναν άνδρα! Ο κ. Βορίδης εντόπισε την αντίθεση, την έθιξε και την προσπέρασε. Βλέπετε, είναι τέτοια τα αναθεματισμένα σημειακά συστήματα (η γλώσσα της εικόνας επί το λαϊκότερο) τα οποία όταν δεν περνούν απαρατήρητα, φανερώνουν τον πολυπρισματικό χαρακτήρα των γεγονότων. Καλοκαιριάτικα όμως δεν ανοίγεις κουβέντες, πέραν των διακοπών.

***
Ένα κοριός για τον Νίκο

Μορφή χιονοστιβάδας, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες, φαίνεται, όπως με ενημερώνουν καταλλήλως, να παίρνει η υπόθεση με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.Ο κ. Ανδρουλάκης μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. «Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπογράμμισε πώς σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και υπεκφυγές. Για πρώτη φορά γίνεται καταγγελία σε τόσο υψηλό επίπεδο από πολιτικό αρχηγό και ευρωβουλευτή γεγονός που προκάλεσε σωρεία ανακοινώσεων από όλα τα κόμματα και τους δικηγορικούς συλλόγους που ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς τίθεται μείζον θέμα Δημοκρατίας.

Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στο γεγονός ότι από 200 τηλέφωνα ευρωβουλευτών που ελέγχθηκαν μόνον στο δικό του έχει γίνει απόπειρα να… φυτευτεί ο κοριός.

***
Πώς ο Θεοδωρικάκος γνώρισε τον γιατρό της Βουλής

Όλοι ανησύχησαν ακούγοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής να διακόψει την ομιλία του και να συνεχίσει αργότερα. Ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και θεώρησε ότι έπρεπε να διακόψει την ομιλία του και να πάει στο ιατρείο της Βουλής Στη συνέχεια, παρέμεινε για λίγα λεπτά της ώρας στο χώρο μεταξύ του Περιστυλίου της Βουλής και των υπουργικών θεωρείων, όπου τον επισκέφτηκε ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να βεβαιωθεί πως είναι καλά στην υγεία του. Όπως ανέφερε ο ίδιος με ανάρτηση που έκανε στα social media «οι επιπτώσεις μιας ίωσης προκάλεσαν μια μικρή αδιαθεσία. Κι έτσι γνώρισα και το γιατρό της Βουλής. Όλα καλά! Ευχαριστώ από καρδιάς όλους για τις ευχές σας! Συνεχίζουμε με δύναμη!».

***
Πολιτική συναίνεση για τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μέσα στο τοξικό πολιτικό κλίμα που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης κατάφερε με το νομοσχέδιο αυτό να το περάσει με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ . Αντίθετα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν. Να σημειώσω, εδώ ότι τέτοια συναίνεση σε νομοσχέδιο έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια από τον νόμο της Διαμαντοπούλου.

***
Τι δεν ψήφισε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ωστόσο να ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που φέρνει στη ζωή μας την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, το Blockchain για έξυπνα συμβόλαια και ασφαλείς συναλλαγές αλλά δεν ψήφισε τις ρυθμίσεις για τη Ρύθμιση ζητημάτων πιστοποίησης αναπηρίας. Όπως δεν ψήφισε και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται τόσο με την διαδικασίας κρίσης της αναπηρίας, όσο και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που θα συνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό θα αποτελεί την απόδειξη και πιστοποίηση της κατάστασης της αναπηρίας του κατόχου προς κάθε δημόσια αρχή.

***
Όταν το μπάσκετ πήγε Μαξίμου

Στο πλαίσιο του Trophy Tour, το… πολυπόθητο έπαθλο θα είναι στη χώρα μας για τρεις ημέρες και σήμερα το υποδέχτηκε μαζί με την εθνική μπασκετική αντιπροσωπεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, ο προπονητής της Εθνικής ανδρών Δημήτρης Ιτούδης και ο Κώστας Παπανικολάου ήταν οι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στη λιτή εκδήλωση και διαπίστωσαν για μία ακόμα φορά τη στενή σχέση του Πρωθυπουργού με το άθλημα, με την κουβέντα να στρέφεται φυσικά γύρω από τις σημαντικές υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο Κώστας Παπανικολάου δώρισε στον πρωθυπουργό μία μπάλα υπογεγραμμένη από τους παίκτες της εθνικής ομάδας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καλή επιτυχία στη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού τίτλου.