Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των ροών φυσικού αερίου.
Η Gazprom είπε ότι, λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα, από τις 04:00 (GMT) στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά ημέρα.
Το νέο πλήγμα έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης, καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά «χτυπήματα» ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
ΕΕ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως «όπλο» – Μόσχα: «Φταίνε οι δυτικές κυρώσεις»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.
Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, με πιο πρόσφατη την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένα βήμα που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού – επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τι ζητάει στην πραγματικότητα ο Πούτιν
Ό,τι ίσχυσε για την προηγούμενη τουρμπίνα του αγωγού, το πιο πιθανό είναι να ισχύει και για την τωρινή.
Λίγες ημέρες πριν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του, που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Πούτιν, που ενέτειναν την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, πυροδότησαν νέα άνοδο τιμών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο – δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη – να αυξάνεται κατά 4,2% στα 161 δολάρια ανά μεγαβατώρα.