Τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνάντηση μόνο εθιμοτυπική δεν θα είναι.
Στην ουσία θα πρόκειται για μια επισφράγιση του στρατηγικού χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες μπήκαν σε νέα τροχιά έπειτα από την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα-διάδοχο θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες και θα δρομολογηθούν μεγάλες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας.
Σε συνέχεια της αποστολής μίας συστοιχίας Patriot από την Ελλάδα, αναμένεται να προχωρήσει προς υλοποίηση η συμφωνία με την οποία θεσμοθετήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ θα υπογραφεί Κοινή Διακήρυξη από τον Πρωθυπουργό και τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, καθώς και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (από τον υπουργό Αμυνας). Επιπλέον, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες επενδυτικής και πολιτιστικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα προχωρεί προς υλοποίηση η πρόταση που είχε διατυπωθεί κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ για τη δημιουργία υποθαλάσσιου και επίγειου data cable, το οποίο θα διασυνδέει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία και θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Μεγάλα σχέδια για την ΕΑΒ
Ασφαλείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι τελευταίως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής Lockheed Martin για την εξαγορά σημαντικού μεριδίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Οι διαπραγματεύσεις, όπως πληροφορούμαστε, είναι ευθέως συνδεδεμένες με τα σχέδια ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας και τις υπεραυξημένες ανάγκες συντήρησης των αναβαθμισμένων F-16 και των επερχόμενων F-35. Το σχέδιο εξαγοράς της ΕΑΒ από την αμερικανική κατασκευάστρια αεροπορική εταιρεία, όπως μεταδίδουν οι γνωρίζοντες, είναι μεγαλεπήβολο. Ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και η ιδέα είναι να μετατραπεί η ΕΑΒ σε ένα διεθνές κέντρο συντήρησης και αναβάθμισης πολεμικών αεροσκαφών από την ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το πρότζεκτ θα έχει νόημα αν όντως η ΕΑΒ εξελιχθεί σε ένα κέντρο επισκευής και αναβάθμισης αεροσκαφών από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού. Να σημειωθεί ότι στην έδρα της ΕΑΒ στην Τανάγρα υπάρχει επαρκής υποδομή ώστε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα επισκευαστικά αεροπορικά κέντρα ολόκληρης της Ευρώπης. Αρκεί βεβαίως να ξεπεραστούν οι συνδικαλιστικού τύπου αγκυλώσεις και δεσμεύσεις που βασανίζουν εδώ και δεκαετίες την ΕΑΒ. Υποθέτουμε ότι όλοι μπορούν να αντιληφθούν το βάρος των διαπραγματεύσεων, υπό το πρίσμα και της εξελισσόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης. Ιδωμεν…
Δεν «πέρασαν» οι διατάξεις
Ο προηγούμενος προεκλογικός οίστρος είχε κατά τα φαινόμενα καταλάβει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ηταν τέτοιος ο ενθουσιασμός που στο σχετικό χωροταξικό νομοσχέδιο είχαν παρεισφρήσει πάμπολλες διατάξεις προεκλογικού χαρακτήρα. Οπως πληροφορούμαστε, ο Πρωθυπουργός εξεπλάγη από το εύρος ρυθμίσεων συγκεκριμένης κατεύθυνσης και παρενέβη χωρίς δισταγμό, αποσύροντας σημαντικό αριθμό αυτών. Οι αποσυρθείσες διατάξεις ρύθμιζαν κατά βάση χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα.Ο Πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, έκρινε και μετέδωσε ευγενικά στους αρμοδίους ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις πρέπει να πάρουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μελετηθούν σε βάθος και να υπάρξει επαρκέστερη συζήτηση και διαβούλευση επ’ αυτών.
Τα SMS έμειναν αναπάντητα
Να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αξιοποίηση στελεχών της δημοκρατικής παράταξης που δίνουν την αίσθηση συναλλαγής με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου που προκάλεσε αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Η πρώην υπουργός δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων και όπως αναφέρει το περιβάλλον της, επικοινώνησε με τον κ. Ανδρουλάκη, που δεν φάνηκε σε πρώτη φάση να είναι αρνητικός, αν και η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του κόμματος «δεν άναψε πράσινο φως». Δεύτερη επικοινωνία δεν υπήρξε. Προφανώς επικράτησαν άλλες σκέψεις με αποτέλεσμα τα SMS που έστειλε η κυρία Χριστοφιλοπούλου στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να μείνουν αναπάντητα, γεγονός που της προκάλεσε, δικαιολογημένα, όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν γνώση του παρασκηνίου, ενόχληση. «Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, απηχεί όμως την αντίληψη της ηγεσίας του ΠαΣοΚ αλλά και του απλού κόσμου, όχι μόνο της παράταξης, αλλά και ευρύτερα: Να μη γίνονται deals κορυφής για θέσεις» δηλώνουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη και υπογραμμίζουν: «Αυτές είναι πονηρές τακτικές που στοχεύουν να βάλουν το ΠαΣοΚ στη λογική ότι είναι ένα μόνιμο συμπλήρωμα. Θέλουν τις ψήφους και στελέχη που ήταν στον χώρο μας, αλλά όχι τις πολιτικές μας προτάσεις και το αξιακό μας πλαίσιο». Παράλληλα αφήνουν αιχμές κατά της πρώην υπουργού. «Οποιο στέλεχος νιώθει στον χώρο μας πρέπει πρωτίστως να έχει τις ίδιες αντιλήψεις». Η πρόταση που θα φέρει το ΠαΣοΚ στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι να γίνει δημόσια διαβούλευση τύπου opengov με κατάθεση βιογραφικών.
Πολλή μουρμούρα για Τσιάρα
Περισσεύει τελευταίως η μουρμούρα στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια για το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις επιδόσεις του υπευθύνου της Θέμιδος κ. Κώστα Τσιάρα. Μεταρρυθμιστικά χωλαίνει χαρακτηριστικά, τα ολισθήματα τελειωμό δεν έχουν και η έκθεση που παράγεται για την κυβέρνηση από τις επιλογές και την αβελτηρία των υπευθύνων της Δικαιοσύνης πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα. Ισως είναι καιρός να ανασκουμπωθεί ο αρμόδιος υπουργός. Ολοι κατανοούν τις προτεραιότητες της επανεκλογής, αλλά απέχουμε πολύ από τις εκλογές για να σέρνονται οι εκκρεμότητες και να αλωνίζουν οι συστηματικοί υπονομευτές της. Και ο νοών νοείτω…
Περί δημοσιογραφίας
Πριν από μερικές εβδομάδες, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μια (κατά πολλούς, άλλοτε έγκριτη) εφημερίδα του δεξιού χώρου έσπευσε να εκτοξεύσει υπόνοιες ότι «Το Βήμα» είχε αλλότριους σκοπούς επειδή αποκλειστικώς αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα της Συμμαχίας που θα μπορούσαν να εργαλειοποιηθούν από την Αγκυρα, ώστε να φέρει στο τραπέζι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Η ίδια εφημερίδα, η οποία διατηρεί στενότατη σχέση και επαφή με κορυφαίο υπουργό που μονίμως εκθειάζει και τις δραστηριότητες του οποίου ακρίτως προβάλλει, προφανώς έκρινε ότι η μη αντίδρασή μας της επέτρεπε να αντιγράψει – σχεδόν κατά λέξη και χωρίς παραπομπή – νεότερο αποκαλυπτικό δημοσίευμα έτερου συντάκτη μας σχετικά με την απειλή του Κιέβου προς την Αθήνα ακόμη και για επιβολή κυρώσεων κατά επτά ελληνικών εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία καθώς δεν υπάγονται στο κοινοτικό καθεστώς κυρώσεων. Εκτιμούμε ότι η εν λόγω εφημερίδα, στελέχη της οποίας διεκδικούσαν ιστορικά, αλλά το ίδιο επιμένει να πράττει και η σημερινή της διεύθυνση, το μονοπώλιο του πατριωτισμού, μας διαβάζει. Ας μην εκτίθεται όμως τόσο απροκάλυπτα διότι η προτέρα σιωπή μας δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.