Δύσκολη θα είναι η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς Έβρου τη νύχτα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.
Με την πυρκαγιά να έχει προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων και κατόπιν εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος για εκκένωση, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος αποφάσισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την οργανωμένη απομάκρυνση των περίπου 500 κατοίκων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».
Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.
Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.
Μήνυμα του «112»
Στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητά να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου.
Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ αρκετοί έχουν ήδη αποχωρήσει με τα οχήματά τους.
Αντιπυρικές ζώνες και οχήματα της Πυροσβεστικής
Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού.
Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.
Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Για την κατάσβεση επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.
Στον Έβρο ο Χρήστος Στυλιανίδης
Στο πύρινο μέτωπο του Έβρου αναμένεται να βρεθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης θα φτάσει στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου στις 05:30 το πρωί της Κυριακής, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή για τρεις ημέρες.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη εάν σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε πέντε μέτωπα και το δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής που την ίδια στιγμή φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.