Πάρτε,  χαρτί και μολύβι και υπολογίστε, ποιες είναι οι χαμένες και ποιες είναι οι κερδισμένες εκλογικές περιφέρειες μετά την απογραφή. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε πως η απογραφή (που έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε) είχε συνέπεια και στις έδρες των εκλογικών περιφερειών. Σε άλλες μειώθηκαν οι έδρες, ενώ άλλες κέρδισαν έδρες. Αφήστε που ορισμένες περιφέρειες μετατρέπονται αυτομάτως σε… μονοεδρικές.  Στα κόμματα έχει σημάνει συναγερμός και αρχίζουν οι συσκέψεις για την περαιτέρω στρατηγική. Για παράδειγμα την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για τις εκλογικές περιφέρειες με συμμετοχή των κκ. Γεραπετρίτη και Λιβάνιου.

Όταν μιλάς στο Υπουργικό για δεύτερη θητεία

Στη λίστα λοιπόν  των χαμένων εδρών  κινδυνεύει να βρεθεί η Α’ Αθηνών – εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις – με 12 έδρες. Το σίγουρο είναι ότι έχει 13 έδρες σήμερα από 14 που είχε λόγω της έδρας που πήγε στους απόδημους. Στην ίδια κατηγορία (δηλαδή των χαμένων εδρών) πιθανόν να βρεθούν: 1) η Κοζάνη (κινδυνεύει να εκλέγει τέσσερις βουλευτές από πέντε σήμερα) όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4.200 ανθρώπους, 2) η Μαγνησία (πέντε έδρες από έξι σήμερα) όπου μειώθηκε ο πληθυσμός και στους πέντε δήμους, 3) η Φθιώτιδα όπου βρίσκονται πληθυσμιακά κάτω και οι επτά της δήμοι.  5) Η Καστοριά και η Θεσπρωτία κινδυνεύουν να γίνουν μονοεδρικές.

Απογραφή: Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας είναι 10.432.481 άτομα – Μειώθηκε κατά 3,5%

Η ροή των απογραφών αποδεικνύει ότι χάνει έδρες η περιφέρεια και κερδίζουν έδρες η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι περιθώρια αύξησης εδρών διαμορφώνονται σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στις τρεις περιφέρειες της παλιάς (ένδοξης) Β Αθηνών, ενώ  θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί  αύξηση εδρών και για την Ανατολική Αττική (αύξηση 2,8% του πληθυσμού) που καιρό τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον υποψηφίων. Υπομονή όμως έως ότου έρθει ο Δεκέμβριος που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τον αριθμό των δημοτών και όχι του πληθυσμού με τον οποίο καθορίζονται οι έδρες.

***
Υπουργικό στην καρδιά του καλοκαιριού και οι άδειες υπουργών

Την Τετάρτη συνεδριάζει (πάλι δια ζώσης) το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο του καλοκαιριού, αφού ακολουθεί ακόμα ένα προς τέλος Αυγούστου. Θα είναι όμως το τελευταίο πριν κλείσει η Βουλή. Τα συγκεκριμένο Υπουργικό θα έχει περισσότερο σχέση με οικονομία, ανάπτυξη, καθώς και με ψηφιακή πολιτική, αφού ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει την τεχνική νοημοσύνη, αλλά θα γίνει και μια καταγραφή της έως τώρα ψηφιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Γεμάτη η ατζέντα στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής

Αμέσως μετά αρχίζουν οι θερινές άδειες των υπουργών. Η Βουλή κλείνει και οι υπουργοί είναι ελεύθεροι να καθορίσουν τις άδειές τους με την προϋπόθεση ότι θα αφήσουν αντικαταστάτη ασφαλείας στο πόστο τους. Δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην συμβεί κανένα φυσικό φαινόμενο, καμιά πυρκαγιά, κτλ. Ημερομηνία επιστροφής υπουργών δεν έχει τεθεί, αφού οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ήδη μαθαίνω ότι η πρώτη άδεια στου Μαξίμου είναι γεγονός. Ο κ. Σκέρτσος πήρε άδεια και τον αντικαθιστά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιστρέφει ο κ. Σκέρτσος φεύγει ο κ. Γεραπετρίτης, κάπως έτσι θα γίνονται οι υπουργικές βάρδιες έως τις 28 Αυγούστου. Ημερομηνία που θα γίνει το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει της ΔΕΘ (και που ανοίγει και  πάλι η Ολομέλεια της Βουλής).

***
Τα ψηφιακά εγκαίνια από την παράκαμψη της Αμφιλοχίας

Στα εγκαίνια της παράκαμψης Αμφιλοχίας (περίπου 17 χιλιόμετρα) υπήρξαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα δεν γνωρίζω εάν είναι τακτική αυτής της κυβέρνησης, αλλά κορδέλα εγκαινίων δεν υπάρχει. Μου λένε ότι δεν αρέσουν σε αυτήν την κυβέρνηση οι κορδέλες. Και πώς γίνονται τα εγκαίνια, πιθανόν να πείτε. χωρίς κορδέλες;  Τα εγκαίνια γίνονται… ψηφιακά, δηλαδή κάνει μια ομιλία ο Πρωθυπουργός και το έργο τίθεται αμέσως σε κυκλοφορία.

Μητσοτάκης: Αυτονόητη η σημασία της παράκαμψης Αμβρακίας για όλη τη δυτική Ελλάδα

Εκεί λοιπόν στα εγκαίνια πρόσεξα και έναν βουλευτή του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ, τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Μάλιστα είδα ότι έπιασε κουβέντα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τι να έλεγαν άραγε; Για τον Πολιτισμό; Για τον Λιγνάδη; Τίποτα απ΄όλα αυτά, απλώς  ο κ. Κωνσταντόπουλος έλεγε πόσες φορές έφερε το θέμα στη Βουλή γιατί ο φόρος αίματος στον δρόμο αυτό ήταν στο παρελθόν μεγάλος. Εκεί στην τελετή των εγκαινίων ακούστηκε και πάλι ο… «Κυριακίστας» (σ.σ. πώς λέμε Σαντινίστας, κάπως έτσι). Τον χαρακτηρισμό αυτόν έλεγε η Λίνα Μενδώνη. «Κυριακίστας»  σημαίνει, όπως εξηγούσε η κυρία Μενδώνη, «οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

***
Μη φιλική χώρα η Ελλάδα για την Ρωσία

Η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ελλάδα ως «μη φιλική χώρα», ενώ η «μαύρη» λίστα της Μόσχας διευρύνεται. Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία είναι οι χώρες οι οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί φιλικές προς τη Ρωσία. Ίσως η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται έτσι, λόγω της δράσης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης; Ποιος ξέρει; Το διάταγμα πάντως υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

***
Όταν ο Μισούστιν δήλωνε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι βαθύτερες

Οι περισσότεροι, εδώ στην Ελλάδα, σίγουρα θα θυμούνται τον Μιχαήλ Μισούστιν, τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας που μετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από ελληνική επανάσταση. Τον θυμούνται μπροστά από στον Άγνωστο Στρατιώτη (όπου κατέθεσε στεφάνι) να παρακολουθεί την παρέλαση της 25ης Μαρτίου δίπλα στον πρίγκηπά Κάρολο, την δούκισσά της Κορνουάλης και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ρωσία: Στη λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» η Ελλάδα – Υπέγραψε διάταγμα ο πρωθυπουργός

Σίγουρα ο Ρώσος Πρωθυπουργός θα θυμάται ότι παρακάθησε στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό  Μέγαρο όπου ενθουσιάστηκε από την δημιουργία του Σεφ Λευτέρη Λαζάρου με κιμά γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένο σε φύλο λάχανου, έλαβε και το δώρο του μια μεταξωτή γραβάτα, πήγε και για προσκύνημα στο Άγιο Όρος και δήλωσε πως «οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας είναι πολύ βαθύτερες. Εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες, όσο και η εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας». Έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την χώρα μας, προσκαλώντας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Μόσχα. Μια επίσκεψή που έγινε (λίγο πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία) όχι όμως στη Μόσχα, αλλά στο Σότσι με συνάντηση με τον Πούτιν

***
Πρόκληση με απόγονους του…«Πορθητή» στην Θράκη

Ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και σήμερα «ορκισμένος» πολιτικός εχθρός του Αχμέτ Νταβούτογλου, βρέθηκε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις με τουρκόφωνα στελέχη της μειονότητας, ενώ επισκέφτηκε τους τάφους του Αχμέτ Σαδίκ και του προσφάτως αποθανόντος Αχμέτ Μέτε.

Ο Ερντογάν οδηγεί προς την έξοδο τον Νταβούτογλου

Με αναρτήσεις του στο Twitter δεν απέφυγε τις προκλήσεις, καθώς έγραψε ότι βρέθηκε στην περιοχή όπου ζουν «απόγονοι του Πορθητή».

***

Όταν ο Νταβούτογλου έτρωγε ψάρι στην Αφάντου

Θυμάμαι ωστόσο τον Νταβούτογλου όταν ήταν στην εξουσία να επισκέπτεται την Ρόδο συν γυναιξί και θυγατέρας (που μόλις είχε τελέσει τον γάμο της), να πηγαίνει σε ελληνικά εστιατόρια στην παλιά μεσαιωνική πόλη, να τρώει φρέσκο ψάρι στην Αφάντου, να κολυμπά στην Καλλιθέα και στην Λίνδο και να δηλώνει ότι Έλληνες και Τούρκοι θα πρέπει να ζουν ειρηνικά. Μόλις έφυγε από το νησί με ένα τουρκικό καταμαράν, έκανε δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτός ήταν ο Νταβούτογλου, αυτός παρέμεινε.

***
Έρχεται η Αναλένα για ενεργειακό και για BMP-1

Η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου. Θα ερχόταν νωρίτερα (στις 8 Ιουνίου), πλην όμως κόλλησε κορωνοϊό και ανέβαλε τον ερχομό της στην χώρα μας. Την περιμένουν για συνομιλίες ο Νίκος Δένδιας (ενεργειακό, πόλεμος Ουκρανία, ελληνο-γερμανικές σχέσεις), αλλά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (άρματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, καθώς και αναβάθμιση αρμάτων Λέοπαρντ). Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

***
Γιατί ο Δένδιας παρασημοφορεί τον Κύπρο Νικολαϊδη

Μαθαίνω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επρόκειτο χθες να βρεθεί στο Λονδίνο προκειμένου να παρασημοφορήσει τον διακεκριμένο Καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Λονδίνου και του University College Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη. Ο καθηγητής  θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας  και είναι ο ιδρυτής του μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος Εμβρυικής Ιατρικής (Fetal Medical Foundation.

***
Τι έγινε με τα άλλα παράσημα;

Ωστόσο τη στιγμή που γίνεται λόγος για παράσημα, ας θυμηθούμε ότι υπήρξαν, υποσχέσεις, προτάσεις και δηλώσεις (από το υπουργείο Εξωτερικών) να δοθούν παράσημα, στον τότε πρόξενο μας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη (νυν επιτετραμμένο στο Κίεβο) που ήταν ο τελευταίος Έλληνας διπλωμάτης που εγκατέλειψε την πολιορκούμενη και συνεχώς βομβαρδιζόμενη Μαριούπολη, στον πρόξενό μας στην Οδυσσό Δημήτρη Δόχτση που κράτησε ανοικτό το προξενείο και δεν είχε υποστείλει την ελληνική σημαία, αλλά και στον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος ήταν επικεφαλής αυτοκινητοπομπής εκκένωσης της Μαριούπουλης (με 85 άτομα). Αυτά τα παράσημα δεν έχουν ακόμα δοθεί. Γιατί άραγε; Τη στιγμή που οι σχετικές εισηγήσεις έγιναν.

***
Οι προσλήψεις στον Πολιτισμό

Προ μηνός σας ενημέρωνα για το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος  έχει βρει τον μπελά του διότι βουλευτές του νομού, το ΑΣΕΠ, αλλά ακόμη και η εισαγγελία ασχολούνται με το Δήμο του και ειδικότερα  με «περίεργα» που συμβαίνουν με προκηρύξεις που αφορούν σε προσλήψεις σε φορείς του Δήμου, όπως το ωδείο, η ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού, κ.α. Οι οποίες να σημειώσω είτε προκηρύσσονται, είτε ακυρώνονται. Μαθαίνω όμως ότι προχθές ο «Βηματοδότης» είχε την τιμητική του στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, που συνεδρίασε για τα όσα συμβαίνουν στην ανώτερη σχολή χορού της πόλης. Φαίνεται πως το σχετικό δημοσίευμα της στήλης τράβηξε την προσοχή του αγαπητού Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα των προσλήψεων στους φορείς του Δήμου και στον τρόπο που γίνονται. Ο κ. Καλογιάννης απέδωσε τα κακώς κείμενα στις διαχρονικές παθογένειες της νομοθεσίας στο χώρο του Πολιτισμού, τις οποίες δεν έχει αντιμετωπίσει  έως σήμερα η Πολιτεία και ζήτησε τη συστράτευση του σώματος για την επίλυσή τους. Δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια στο θέμα. Απλώς να εκφράσω την ελπίδα, ο Δήμος Λαρισαίων να θεραπεύσει τις παθογένειες, ώστε να πάψει να είναι στο στόχαστρο ελέγχων και (κυρίως) κριτικής.

***
Το κυπριακό κυβερνητικό Εμπραέρ

Θυμάστε που ο Πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στην Κύπρο δώρισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ένα VIP αεροσκάφος τύπου Εμπραέρ; Σας πληροφορώ ότι το αεροσκάφος δεν έχει φθάσει ακόμα στην Κύπρο (το οποίο οι Κύπριοι το περιμένουν) και ο λόγος της καθυστέρησης, όπως έμαθα είναι ότι αλλάζει χρώματα (βάφεται με τα χρώματα και με το σήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ότι εκπαιδεύονται και οι πιλότοι. Αλλά ας μην ανησυχούν  (που δεν ανησυχούν) οι Κύπριοι αδελφοί, το αεροσκάφος μαθαίνω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) θα φθάσει στην Κύπρο, έτοιμο για επιχειρησιακή δράση τον Αύγουστο. Το  Embraer-135LR, είναι το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος που πήρε η Ελλάδα (ως αντιστάθμισμα για την αγορά ιπτάμενου ραντάρ) και ανήκει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει ικανότητα μεταφοράς 32 ατόμων, πλήρωμα 4 ατόμων (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, μηχανικός, ιπτάμενος συνοδός) και μπορεί να πετάξει σε μέγιστη ταχύτητα: 0,78 Mach μέχρι το ύψος των 37.000 ποδών.

***
Η Δόμνα έδωσε τη δική της μάχη στην Πεντέλη

Την ώρα που η φωτιά στην Πεντέλη εξαπλωνόταν, τα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα προσπαθούσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες των 10 μποφώρ, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έμπαινε και αυτή στην μάχη και έμεινε στο πεδίο έως ότου και η τελευταία εστία φωτιάς να σβήσει:

Από την πρώτη στιγμή δημιούργησε και συντόνισε έναν μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης, ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα βρέφη και τα νήπια του Αναρρωτήριου Πεντέλης, τα άτομα με αναπηρία του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», οι ηλικιωμένοι  του Γηροκομείου ΑΡΗΤΗ, αλλά και όλο το προσωπικό των δομών, θα μεταφερθούν με  ταχύτητα και (κυρίως) με ασφάλεια σε χώρους κατάλληλους για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στην επιχείρηση που συντόνισε η Πειραιώτισσα πολιτικός συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταύρου και εθελοντές. Και όταν όλοι βρέθηκαν σε συνθήκες ασφαλείας, τότε τους επισκέφθηκε έναν- έναν για να ελέγξει ότι όλοι είναι καλά και χωρίς προβλήματα! Για άλλη μια φορά απέδειξε την αποτελεσματικότητά της.