Έναν ακόμα δίαυλο διατήρησης της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας βλέπει στο θέμα των F-16 ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα ζήτημα που επίσης δυνητικά θα μπορούσε να του χρησιμεύσει και στο νέο παζάρι που ξεκινά για την ολοκλήρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το θέμα των F-16 και της τροπολογίας που πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των ΗΠΑ, αναμένοντας την τελική έγκριση περί το τέλος του χρόνου για να γίνει νόμος του κράτους, η οποία επιχειρεί να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία παραμένει ψηλά στα τουρκικά ΜΜΕ.
Τι θα γίνει αν η τροπολογία γίνει νόμος των ΗΠΑ
Ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων καθώς και οι διαρροές για αναζήτηση της Άγκυρας και εναλλακτικών επιλογών σε αμυντικά συστήματα, σε περίπτωση που το μπλόκο του Κογκρέσου επικρατήσει της βούλησης Μπάιντεν.
Την Τετάρτη ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ιράν, ρωτήθηκε για τα F-16, τις προθέσεις και τους «όρους» που του έθεσε ο Αμερικανός ομόλογος του Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Κανένα όρο σχετικά με την Ελλάδα δεν μου έθεσε ο Μπάιντεν» τόνισε ενώ απέδωσε τις όποιες αντιδράσεις σε μία μερίδα βουλευτών.
F-16 και ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα
Το σενάριο άλλωστε το ελληνικού λόμπι το οποίο προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση F-16 ακόμα και παρά τη βούληση του Αμερικανού προέδρου, διακινείται ευρέως στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διατήρησης ζωντανής της σπίθας της έντασης που πρέπει να σιγοκαίει μέχρι και τις εκλογές του 2023.
Ενδεικτικό είναι ότι το θέμα των F-16 συνδέεται και με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και δη με τα F-35 και τα Rafale με τούρκους αναλυτές να προειδοποιούν για ελληνική υπεροχή στους αιθέρες σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξισορρόπηση από την πλευρά της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο τα τουρκικά ΜΜΕ κατέγραψαν αναλυτικά και το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Όστιν.
Ο Μπάιντεν και οι δυνατότητες του
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της η Χουριέτ τόνιζε ότι αν ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα μαχητικά στην ΤΟυρκία μπορεί ενώ η Μιλλιέτ προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το μπλόκο που επιχειρείται στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν ανησυχούν από τις εξελίξεις στην αμερικανική Βουλή.
Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν και την Τετάρτη με την Σαμπάχ να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει και να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».
Τι βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Την ίδια στιγμή τα γερμανικά ΜΜΕ και δη το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) βάζουν στο κάδρο των F-16 και το νέο παζάρι του Ερντογάν απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία. Η ανταπόκριση του RND σχολιάζει μάλιστα ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μαχητικά F-16. Ωστόσο το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον θέτει προϋποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά, που ήδη θεωρείται σίγουρη».
Και ενώ η συζήτηση για τα F-16 συντηρείται με έμφαση στον δημόσιο διάλογο της γείτονος, την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος δείχνει να βγαίνει για μία ακόμα φορά στο παζάρι των εξοπλιστικών ψάχνοντας όχι μόνο μαχητικά, αλλά και συμμαχίες.
Συμβόλαια που σφραγίζουν συμμαχίες
Συμμαχίες που θα σφραγίσουν οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων που θα υπογραφούν. Παρά το γεγονός ότι για την Άγκυρα τα F-16 είναι ένα σημαντικό στοίχημα που ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει οπωσδήποτε, με φόντο και την πολιτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Στο ραντάρ του τούρκου προέδρου για αγορά μαχητικών δείχνει να μπαίνει ακόμα και η Γαλλία, με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν να οδηγεί σε νέα σενάρια περί προσπάθειας της Άγκυρας να αποκτήσει Rafale. Ακόμα και αν τα Rafale δεν ευσταθούν, σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του έθεσε στον Μακρόν το ζήτημα του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T και τις προσδοκίες του από το Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κάνει συζητήσεις και με το Λονδίνο για να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, ως αντίδοτο στα ελληνικά Rafale.
Ιδιαίτερα μετά την αίτηση της Ελλάδας για την απόκτηση των F-35 η Άγκυρα προσπαθεί να βρει το κατάλληλο αντίδοτο στο εξοπλιστικό της Αθήνας που θα της επιτρέψει να σώσει τα προσχήματα, αλλά και να προσθέσει – ιδανικά – και έναν σύμμαχο στην ατζέντα της, που θα πληρώσει μεν ακριβά αλλά θα ανεβάσει τις μετοχές της κυβέρνησης τουλάχιστον επικοινωνιακά.