Είκοσι ολόκληρες ώρες έκαιγε η φωτιά. Την επομένη μέρα, με το πρώτο φως, την ώρα που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ξανάπιαναν δουλειά και πετούσαν πάνω από τη φωτιά, δίνοντας για άλλο ένα 24ωρο τη μάχη, οι κάτοικοι σε Πεντέλη, Πανόραμα Παλλήνης, Ανθούσα, Διώνη και Ντράφι αντίκρυζαν την καταστροφή και μετρούσαν τις πληγές τους. Δεκάδες ήταν τα κατεστραμμένα σπίτια ή καμένα ολοσχερώς. Αντίκρυσαν αυτοκίνητα που είχαν παραδοθεί στις φλόγες, επιχειρήσεις καμένες, άλλες μερικώς και άλλες ολοσχερώς, περιουσίες που έγιναν στάχτη, αθώα ζωάκια συντροφιάς μισοκαμμένα στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσα από τη φωτιά και να σωθούν. Οι πρώτες εικόνες που αντίκρυσαν οι κάτοικοι ήταν αποκαρδιωτικές. Αυτή η περιοχή της Αττικής κάηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, άραγε τυχαίως;
****
Οι πρώτες αιχμές για εμπρησμό
Στην επόμενη ημέρα της καταστροφής άκουσα με προσοχή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος στην ενημέρωση που έκανε άφησε σαφέστατες «αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη. Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα «υπόλοιπα ενδεχόμενα» που είναι ανοικτά; Και ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εμπρησμού, είπε πως τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ας περιμένουμε λοιπόν, το πόρισμα της Πυροσβεστικής.
***
Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα
Ήταν δύσκολος, ίσως και άνισος ο αγώνας που έδωσαν οι άνδρες, οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και οι εθελοντές (όπως και οι κάτοικοι) σε τόσες εστίες φωτιάς με τόσους ισχυρούς ανέμους (οι ριπές των ανέμων, τις περισσότερες ώρες ξεπερνούσαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα) αλλά κατάφεραν (έως αυτήν την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές) να θέσουν τη φωτιά σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της και να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο. Θα πρέπει να σταθούμε και στους πιλότους των εναέριων μέσων, που πάλεψαν με κίνδυνο της ζωής κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το απόγευμα της Τετάρτης οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής άκουγαν έως εκείνη την ώρα τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα να πετούν και να περιπολούν στην πολύπαθη Πεντέλη, μήπως και έμεινε κάποια εστία φωτιάς. Ακόμα και όταν μερικά από αυτά κλήθηκαν ξαφνικά να δώσουν αγώνα με τη φωτιά είτε στα Μέγαρα, είτε στο Πόρτο Ράφτη, είτε στη Σαλαμίνα.
***
Πώς οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν τις αποφάσεις
Οι περισσότεροι πολιτικοί πιθανόν να μη το έχουν αντιληφθεί, αλλά σε μια μερίδα βουλευτών της ΝΔ υπάρχει πλέον σαφής ανησυχία ότι η χώρα εισέρχεται σιγά- σιγά στον «κύκλο των απρόοπτων συμβάντων». Τι είναι τούτο πάλι; Ίσως να ρωτήσετε. Κάνουν λόγο για μια «περίοδο- φωτιά», κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην οποία μπαίνει η χώρα. Λένε λοιπόν ότι υπάρχει το παραδοσιακό τρίμηνο πυρκαγιών, και ακολουθεί το φθινόπωρο (που λόγω κλιματικής αλλαγής) είναι πιθανόν να υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις που θα φέρουν πλημμύρες. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την καταστροφή που έχει συμβεί στη Μάνδρα Αττικής. Λογικό λοιπόν στα «πηγαδάκια» της Βουλής χθες και με τη φωτιά στην Πεντέλη να μην είχε ακόμα οριοθετηθεί, οι γαλάζιοι βουλευτές να προτάσσουν στις συζητήσεις τους τα φαινόμενα των πυρκαγιών κα των πλημμυρών ως βασικές πλέον πολιτικές συνισταμένες. Η συζήτηση όμως στην πορεία άναψε μεταξύ των γαλάζιων κοινοβουλευτικών με αποτέλεσμα πάλι να έρθει στη επιφάνεια (τι άλλο;) οι εκλογές! Ωστόσο η πρωθυπουργική απόφαση περί αποφυγής πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο τους προβλημάτιζε. Και πού κατέληξαν νομίζετε; Ό,τι την απάντηση για την τελική επιλογή να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, δεν θα την δώσει κανείς άλλος πέραν από την ιστορία (και το αποτέλεσμα στην κάλπη- θα πρόσθετα).
***
Το slow down του προεκλογικού αγώνα
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της τετραετίας και οι φωτιές είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα slow down στον άτυπο προεκλογικό αγώνα που είχαν αρχίσει πολλοί βουλευτές. Ήδη περιοδείες αναβάλλονται, το ίδιο γίνεται και με τις εκδηλώσεις, ο Πρωθυπουργός. λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Πρέβεζα, στη ΝΔ ανέβαλαν την Πολιτική Ακαδημία του νέου κύκλου επιμόρφωσης και αναβλήθηκε και η εκδήλωση του κόμματος στην Πάτρα. Κάποιες άλλες εκδηλώσεις των μεικτών κλιμακίων (βουλευτών και υπουργών) και αυτές αναβλήθηκαν ή πήγαν πιο πίσω. Και ο Αλέξης Τσίπρας όμως ανέβαλε εκδήλωση λόγω των πυρκαγιών στην Αττική (αλλά και του κορωνοϊού που ξανακόλλησε). Η εκδήλωση με τίτλο «Κράτος Δικαίου σε κρίση» με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε.
***
Τουρκικά μαχητικά και πολεμικά στην Κύπρο
Μνήμες εισβολής του καλοκαιριού του 1974 θύμιζε η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην κατεχόμενη Κύπρο, λόγω της αποφράδας επετείου της τουρκικής εισβολής. Στην «παρέλαση» (διάβαζε φιέστα) που διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία πέταξαν 4 τουρκικά F-16 (ανά ζεύγος των δύο) παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας. Τα αεροσκάφη αυτά είναι τα ίδια που προκαλούν καθημερινώς στο Αιγαίο και απογειώθηκαν από βάσεις στην Τουρκία. Άλλα δύο αεροσκάφη τύπου F-5 ( ο τύπος αυτού του αεροσκάφους στην Ελλάδα έχει αποσυρθεί) από τα 7 συνολικά της περιβόητης αεροβατικής ομάδας των «τουρκικών αστεριών» πέταξαν πάνω από τον χώρο της παρέλασης κάνοντας επιδείξεις. Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονταν σταθμευμένα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και χθες το απόγευμα έκαναν νέα προκλητική επίδειξη στην κατεχόμενη Κερύνεια (στο μνημείο του Ατατούρκ). Επίσης στην «παρέλαση» των Τουρκοκυπρίων πέταξαν ελικόπτερα Κούγκαρ (που έχουν βάση στην κατεχόμενη Κρινή της Κερύνειας). Στο λιμάνι της πολύπαθης Αμμοχώστου ο Ερντογάν έστειλε δύο πολεμικά πλοία, ενώ στο λιμάνι της Κερύνειας είχαν πλεύσει μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Τέτοιο οπλισμό οι Τούρκοι είχαν να επιδείξουν στην Κύπρο από τον καιρό της εισβολής, από τον Ιούλιο του 1974.
***
«Ο πόνος δεν γιορτάζεται»
Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να δηλώνουν την αντίθεση τους στη φιέστα του κατοχικού καθεστώτος για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Αλλά η Άγκυρα επιμένει. Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να δώσει το παρών στις φιέστες του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για τα 48 χρόνια της εισβολής, όπως είχε κάνει πέρυσι, φρόντισε η Άγκυρα να εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι. Όπως έλεγαν οι απλοί Τουρκοκύπριοι «ο πόνος δεν γιορτάζεται»
***
Πάλι θετικός στον κορωνοϊό ο Τσίπρας
Σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορωνοϊό. Μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων – περίπου 30.000 εκτιμάται πως ήταν την περασμένη εβδομάδα – οι οποίοι αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να κολλήσουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά κορωνοϊό, ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αν και τρεις φορές εμβολιασμένος, φαίνεται πώς δεν γλύτωσε τη διασταύρωση με κάποια από τις επικρατούσες υποπαραλλαγές της Όμικρον, και επαναμολύνθηκε χωρίς όμως να παρουσιάζει συμπτώματα. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή που έκανε, η νόσησή του ήταν μάλλον αναμενόμενη αφού δύο μέλη της οικογένειάς του, ήταν θετικοί στον ιό.
***
Στις φλόγες το σπίτι της Ελένης Γερασιμίδου
Πάμε πάλι πίσω στη φωτιά της Πεντέλης: Πολλά ήταν τα σπίτια στην Ανατολική Αττική που τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι το απόγευμα της Τρίτης επεκτάθηκε γρήγορα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Ανάμεσα σε όσους έζησαν τον εφιάλτη είναι και η Ελένη Γερασιμίδου. Η αγαπημένη ηθοποιός ζει στη Νέα Παλλήνη και η μονοκατοικία της δεν γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα. Η ίδια μιλώντας στην κάμερα του Alpha ανέφερε ότι το σπίτι της αυτή τη στιγμή δεν είναι κατοικήσιμο. «Μπορεί να έχει σωθεί το υπόγειο και ο πρώτος όροφος αλλά όλα τα άλλα είναι κατεστραμμένα». Η περιοχή ήταν στόχος εμπρηστών, είπε η κυρία Γερασιμίδου, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ.
***
Κάηκε το σπίτι της αλλά δεν έχασε το αίσθημα φιλοξενίας
Στην Ανθούσα δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που είδαν το σπίτι τους να παραδίδεται στις φλόγες για δεύτερη φορά. Μία από αυτές λύγισε στην τηλεοπτική κάμερα αλλά έδειξε όλο το μεγαλείο της ψυχής της και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση: «Ακόμα πληρώνω το δάνειο», είπε με φωνή απόγνωσης η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού λέγοντας ότι δύσκολα θα μπορέσει να το φτιάξει ξανά. Η πρώτη φορά που είδε το σπίτι της να καίγεται ήταν το 1996 και τώρα βιώνει και πάλι τον πύρινο εφιάλτη. Το εσωτερικό του σπιτιού της καταστράφηκε ολοσχερώς από την φωτιά. Παρόλα αυτά δεν έχασε το αίσθημα της φιλοξενίας. Η γυναίκα άνοιξε τον καταψύκτη που είχε διασωθεί στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού και πρόσφερε στη ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, λίγο…παγωτό.
***
Η Νάγια Γρηγοράκου στη Λακωνία
Θέλω, τώρα, να σταθώ σε μια νέα, φρέσκα υποψηφιότητα, σε μια νέα πνοή στην πολιτική, με ισχυρές πολιτικές ρίζες και με αξιόλογη πολιτική συγκρότηση. Πρόκειται για την Νάγια Γρηγοράκου δικηγόρο, με σημαντική μόρφωση, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στο Ναυτικό Δίκαιο. Θα είναι υποψήφια στη Λακωνία με το ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ. Ένας νέος άνθρωπος, ικανός, με όρεξη για δουλειά που, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος εξελέγη 7η ανάμεσα σε 100 γυναίκες της Κεντρικής Επιτροπής. Έτοιμη να δώσει τη μάχη για την Λακωνία, στην έδρα που κατείχε ο πατέρας της, ο γιατρός Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος δεν θα είναι αυτή τη φορά υποψήφιος. Η νεαρή Νάγια ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στη Βουλή επάξια.
***
Το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και οι γεωτρήσεις
Στην αρχή οι Τούρκοι είπαν ότι το νέο τους γεωτρύπανο (που το ονόμασαν «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν») θα άρχιζε τις επιχειρήσεις του στις 15 Ιουλίου (ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν). Πέρασε όμως η 15η Ιουλίου και υπήρξε σιγή ιχθύος από την Άγκυρα. Τώρα όμως το θυμήθηκαν πάλι και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι το πλωτό αυτό γεωτρύπανο θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα. Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι δεν προσδιορίζουν την περιοχή της γεώτρησης. Λένε απλώς ότι εξετάζονται πέντε έως έξι σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί. Λένε επίσης ότι «αποστολή του θα είναι στη “Γαλάζια Πατρίδα. Να ξέρετε πάντως ότι όποτε και όταν βγει το τουρκικό γεωτρύπανο από το λιμάνι τη Μερσίνης θα παρακολουθείται από πλοία (και όχι μόνον) του Πολεμικού μας Ναυτικού.
***
Όταν ο βατραχάνθρωπος έχει αγώνες
Τι είδους αγωνίσματα άραγε περιλαμβάνει ένας αγώνας με τη συμμετοχή βατραχανθρώπων (της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών), κομάντος των ειδικών δυνάμεων και επιλέκτων πεζικάριων; Ένας τέτοιος αγώνας έγινε και σε αυτόν συμμετείχαν ομάδες από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, την 1η Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), την Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, με την ομάδα του ΕΤΑ να κατατάσσεται πρώτη συγκεντρώνοντας τις περισσότερες νίκες. Ιδού όμως τα αγωνίσματα:
Οι αγώνες περιλάμβαναν δοκιμασίες προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως, ελεύθερη πτώση, υποβρύχια πορεία, κωπηλασία, καθώς και πολυαγωνίσματα με επιμέρους αντικείμενα ρίψης χειροβομβίδας, έλξεις στο μονόζυγο, ρίψη μαχαιριού, διέλευση στίβου εμποδίων, παροχής Α΄ βοηθειών, κολύμβηση 1 ναυτικού μιλίου, δρόμο 7 χιλιομέτρων με φόρτο 20 κιλών και βολή μάχης υπό πίεση.