«Ολα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας και τα δημοσιονομικά περιθώρια που εμφανίζει κάθε μήνα ο κρατικός προϋπολογισμός. Προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών».
Αυτό δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για το αν θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων τα κομμένα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις του ενδεκαμήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, αλλά και αν θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης πέραν εκείνων που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενα από τα μέτρα που ζητούν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ήταν στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα είχε ήδη καταργηθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η διετία της πανδημίας με τις γνωστές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη σταδιακή κατάργησή της από το νέο έτος, αν τελικά ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος και η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να δαπανά κάθε μήνα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντέξουν τα «χτυπήματα» της ακρίβειας.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές
Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που θα είναι καθοριστικός για την υλοποίηση μέτρων όπως είναι η επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων είναι και η πορεία είσπραξης των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τέλος του μήνα, που λήγει η προθεσμία τόσο για την εφάπαξ καταβολή με επιπλέον έκπτωση 15% όσο και για την καταβολή της πρώτης δόσης για εκείνους που θα επιλέξουν την εξόφληση της οφειλής σε 8 χρόνια (96 δόσεις), θα φανεί τι χρήματα θα μπουν στα ταμεία του κράτους έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσουν βαρόμετρο εξελίξεων.
Μετά μάλιστα την ανακοίνωση, χθες Δευτέρα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης των στοιχείων για τον κρατικό προϋπολογισμού Ιουνίου, τα μηνύματα είναι άκρως θετικά από το μέτωπο των εσόδων, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία για νέες, πιο γενναίες αποφάσεις στήριξης των νοικοκυριών.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει μέσω του Power Pass και τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου, ενδεχόμενο στο οποίο μέχρι πριν από λίγες ημέρες αρμόδιοι παράγοντες απαντούσαν αρνητικά. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το μέτρο αφορούσε λογαριασμούς που είχαν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, περίπου 1,9 εκατ. είδαν την περασμένη Παρασκευή στους λογαριασμούς συνολικά 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές στα τεκμήρια
Ενα άλλο μεγάλο «αγκάθι» που επιβαρύνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους είναι τα τεκμήρια διαβίωσης. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις, ενώ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οδήγησε σε νέες αυξήσεις των τεκμηρίων. Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και είναι πολύ πιθανό να είναι το κρυφό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Η εισφορά αλληλεγγύης
Πάντως, το μόνο μέτρο που έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το νέο έτος. Μισθωτοί του δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχοι όλων των Ταμείων έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν υπολογισμούς για το τι θα κερδίσουν από το νέο έτος με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.
Η οριστική κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα φέρει από τον Ιανουάριο του 2023 αυξήσεις σε περίπου 1.300.000 δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ. Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκτασή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 400-450 εκατ. ευρώ.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν ετήσιες αυξήσεις στις αποδοχές τους από 22 έως 676 ευρώ.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ τον μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ τον χρόνο.
Οι ελαφρύνσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.
Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φτάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.