Η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας -με την απόκτηση των γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35– είναι το θέμα που απασχολεί εκ νέου τους αναλυτές στην Τουρκία, μετά το σοκ που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, σχολιαστές σημείωναν πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι «με την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».
- Δείτε επίσης: Τα ελληνικά Rafale βάζουν στην… πρίζα την Τουρκία – «Θα ηττηθούμε αν δεν αναβαθμίσουμε τα F-16»
Ο Ερντογάν ζήτησε μαχητικά από τον Μακρόν
Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε στο τηλέφωνο τον γάλλο ομόλογό του προχθές Σάββατο (17/7) και συζήτησε μαζί του το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών που είναι αποκλεισμένα .
Σύμφωνα με το τουρκικό TRT, κομβικό σημείο της συνομιλίας ήταν η στιγμή που ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου η Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό SAMPT και παράλληλα να έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.
Τώρα, αποκαλύπτεται ότι ζήτησε και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ για την περίπτωση που δεν θα εγκριθεί η προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ.
Ζήτησε και Ραφάλ
Συγκεκριμένα, απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν συζήτησε το Σάββατο το βράδυ με τον γάλλο ομόλογό του μόνο για το αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά και για την προμήθεια αεροσκαφών Ραφάλ – τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα – εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα F-16 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, δεν ανέφεραν ποια ήταν η αντίδραση του Μακρόν στο αίτημα Ερντογάν.
Τεθωρακισμένα Μ117 στον Έβρο
Με δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 51 άρματα Μ117 για τις στρατιωτικές μονάδες του Εβρου.
Πρόκειται για μέρος από τα 180 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ117 που αποτελούν δωρεά των ΗΠΑ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και είχαν παραληφθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Προστέθηκαν στα 174 που είχαν ήδη παραληφθεί παλαιότερα και παραχωρήθηκαν στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA).