Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται η μεταλλευτική βιομηχανία στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν αφενός η βιομηχανία 4.0 που με ταχύτατους ρυθμούς καθιερώνεται ως μια παγκόσμια πραγματικότητα, αφετέρου τα δεδομένα που έφερε η πανδημία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνικός Χρυσός θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τις καινοτόμες προσεγγίσεις για την επίλυση βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος. Τέτοια είναι ζητήματα τα οποία συνδέονται με τις αυξημένες πιέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, για μείωση του κόστους και βελτίωση της παραγωγικότητας και με την ανάγκη τα μεταλλεία να γίνουν ασφαλέστερα και πιο βιώσιμα – πολύ περισσότερο στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο των ημερών.
«Κλειδί» τα δίκτυα και οι νέες τεχνολογίες
Το «κλειδί» για την ενδυνάμωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών εξόρυξης βρίσκεται στην ολιστική, ισόβια προσέγγιση που βασίζεται σε δίκτυα, νέες εφαρμογές και τεχνολογίες.
Στο νέο τοπίο η Ελληνικός Χρυσός διανύει ήδη μια περίοδο ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας στα θεμελιώδη ζητούμενα για την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητά της: νέες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους και τη βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας της.
Ψηφιακή καινοτομία στην Ολυμπιάδα
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας η εγκατάσταση ιδιωτικού δικτύου 4G/LTE. Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο στην Ελλάδα σε υπόγειο 300μ. κάτω από το έδαφος.
Είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10 χλμ με προοπτική περαιτέρω επέκτασής του, με το οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας. Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση επιτυγχάνεται η πιο άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια με τους χειριστές των μηχανημάτων και με τους συναδέλφους στην επιφάνεια και ειδικότερα στο κέντρο ελέγχου. Επιπλέον αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η συνολική διαχείριση των εργασιών.
Μάλιστα, στο μέλλον θα είναι δυνατή η ανάπτυξη και χρήση νέων εφαρμογών που θα επιτρέψουν λειτουργίες όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη.
Ακόμη, με γνώμονα τη βελτίωση και ενίσχυση της ασφάλειας εφαρμόζεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου, μέσω του οποίου υπάρχει συνεχής εικόνα για τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου και παρέχονται κρίσιμες πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, μέσω κατάλληλων αισθητήρων/ανιχνευτών σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, είναι δυνατή η απομακρυσμένη ρύθμιση ή βελτίωση της παροχής/ποιότητας του αέρα, ακόμη, δε, και η προληπτική απομάκρυνση των εργαζομένων για την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους.
Πλήρως ψηφιακό το μεταλλείο στις Σκουριές
Στις Σκουριές, όπου σχεδιάζεται ένα μεταλλείο-ορόσημο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα παρόμοιο δίκτυο, αυξημένης χωρητικότητας και δυνατοτήτων.
Το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό και θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επιπέδου σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας και εξόρυξης. Ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής ειδικά σχεδιασμένων ώστε να παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT – Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης), πάντα με γνώμονα τη δημιουργία συνθηκών υψηλού επιπέδου ασφάλειας και ταυτόχρονα βέλτιστης παραγωγικότητας.