Γνωρίζουμε από το 1950 τη σχέση μεταξύ καρκίνου του πνεύμονα και καπνίσματος και επί δεκαετίες πιέζαμε με δημόσιες παρεμβάσεις μας για την ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος, επεσήμανε ο Dr. Peter Harper ογκολόγος και ένας από τους τέσσερις ιδρυτικούς εταίρους της Ογκολογικής Κλινικής του Λονδίνου, συγγραφέας περισσότερων από 400 εργασιών πάνω στην έρευνα νέων φαρμάκων και στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο, μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του επιστημονικού τμήματος της Philip Morris International, όπου συζητήθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από τα προϊόντα χωρίς καύση.
Όπως πρόσθεσε ο διακεκριμένος ογκολόγος, οι πιέσεις της ιατρικής κοινότητας για τη διακοπή του καπνίσματος είχαν κάποιο αποτέλεσμα, και χρόνο με το χρόνο καταγράφεται μείωση στη χρήση του τσιγάρου διεθνώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2021), από τις αρχές του 2020 βλέπουμε μια σημαντική πτώση στη χρήση του τσιγάρου και στα δύο φύλα (από 32,7% το 2000 στο 20,4% σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2024). Στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49,3% το 2000 και 34,3% το 2024, ενώ στις γυναίκες 16,2% και 6,6%. Τα παραπάνω στοιχεία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν αποτυπωθούν σε αριθμούς: Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο αριθμός των καπνιστών ηλικίας 15 ετών και άνω το 2000 σε όλο τον κόσμο ανερχόταν σε 1,367 δισεκατομμύρια άτομα, ενώ το 2024, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., σε όλο τον κόσμο θα υπάρχουν 1,270 δισ. καπνιστές. Πρόκειται για τεράστιους αριθμούς.
Όπως εξήγησε, για τη διακοπή του καπνίσματος χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα: φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη, αύξηση της φορολογίας του καπνού, ενημερωτικές καμπάνιες, ιατρεία διακοπής καπνίσματος, και παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει: η ανθρωπότητα έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές. Και για να γίνει ακόμα πιο καθαρό το πρόβλημα δημόσιας υγείας που δημιουργείται, θα πρέπει να τονιστεί το εξής είπε: Ένα δισεκατομμύριο καπνιστές σημαίνει: 80 εκατομμύρια περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα και 64 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα. Κάθε οικογένεια θα έχει έναν ή και περισσότερους συγγενείς που θα «χτυπηθούν» από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Δρ. Harper δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας πώς, εάν είναι δυνατή η διακοπή του καπνίσματος, αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση. «Εάν όμως τα άτομα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακόψουν, είμαστε ως κοινωνία υποχρεωμένοι να εξετάσουμε στρατηγικές μείωσης της βλάβης. Είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι η επιστήμη είναι παρούσα και μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις στρατηγικές μείωσης της βλάβης, με εναλλακτικά προϊόντα» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει αντί για τις στρατηγικές μειωμένης βλάβης από το κάπνισμα να αναζητήσουμε τη μηδενική βλάβη, ο Dr. Peter Harper απάντησε ότι στη ζωή μας δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που είναι απαλλαγμένο από κίνδυνο. Ακόμα και μια απλή βόλτα στο δρόμο ή η παραμονή στο σπίτι θα μπορούσε να ενέχει κάποιο κίνδυνο. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι μια τεράστια μείωση των καρκινογόνων ουσιών του τσιγάρου, με τη χρήση προϊόντων χωρίς καύση και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι καρκίνοι συνδέονται με καρκινογόνες ουσίες, συνεπώς η μείωση των καρκινογόνων ουσιών μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει το άτομο καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του.