Ενα «θερμό» καλοκαίρι αλλαγών αναμένεται στο πεδίο της Υγείας, ενώ μετά το φρένο στην εκλογολογία οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και το επερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα – πιθανότατα χωρίς παρενθέσεις, άνω ή κάτω τελείες.
Ο νεοσύστατος θεσμός του προσωπικού γιατρού παραμένει εμβληματικής σημασίας, όπως και η επένδυση στην πρόληψη με τη «βεντάλια» των δωρεάν εξετάσεων για απειλητικές παθήσεις να ανοίγει, ενώ την ίδια ώρα αλλαγές δρομολογούνται στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία.
- Δείτε επίσης: «Να γίνει θεσμός ο προσωπικός γιατρός”
Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα περίοδος αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό στην υλοποίηση του σχεδίου για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς σταδιακά γεμίζει η «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών. Η αποδοχή εν τούτοις από τους ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς δεν είναι εξασφαλισμένη.
Κατά πληροφορίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τους 300 ιδιώτες, με το σχετικό κάλεσμα να ισχύει έως και τα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, εκκρεμεί η αλλαγή σύμβασης με τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ενώ ήδη έχουν… στρατολογηθεί οι περίπου 2.500 γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ.
Προς το παρόν πάντως η ανταπόκριση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών του πληθυσμού – εκτιμάται πως συνολικά χρειάζονται 5.500 γιατροί -, αποτελεί όμως σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια ικανοποιητική βάση για να ξεκινήσει σταδιακά και η εγγραφή των πολιτών.
- Δείτε επίσης: Πού θα κριθεί η μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού
Υπενθυμίζεται δε πως η πλατφόρμα επρόκειτο να είχε ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου, όμως λόγω τεχνικών λόγων (όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο Θάνος Πλεύρης) θα ανοίξει στα τέλη του μήνα. Τότε συνεπακόλουθα θα αποτιμηθεί και η ανταπόκριση των πολιτών, όμως η πλέον σημαντική περίοδος αξιολόγησης τη φιλόδοξης μεταρρύθμισης θα είναι οι τελευταίες ημέρες του 2022 αλλά και οι αρχές του επόμενου έτους, όταν δηλαδή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.
Επιπρόσθετα, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, δίνοντας έτσι τη… σκυτάλη στον νομοθέτη να προωθήσει νομοσχέδια που δημιουργούν τις συνθήκες για την αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη υγείας.
Νομοσχέδια και αλλαγές
Πιο συγκεκριμένα, εντός του καλοκαιριού θα ενταχθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση. Στόχος είναι εφεξής η απόκτηση ιατρικής ειδικότητας να συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό. Με τον τρόπο αυτόν όμως θα δίδεται και η δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στον «χάρτη» αναγκών ώστε οι αποφάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία να λαμβάνονται έχοντας γνώση εάν η ειδικότητα επιλογής τους θα τους οδηγήσει σε μία εξασφαλισμένη πορεία εντός του ΕΣΥ.
Το ίδιο νομοσχέδιο όμως θα περιλαμβάνει και αλλαγές στην υπηρεσία υπαίθρου: Από έναν χρόνο που διαρκεί σήμερα, θα γίνει έξι μήνες. Και αυτό διότι οι απόφοιτοι Ιατρικής θα απασχολούνται πρώτα, επίσης για έξι μήνες, με αμοιβή αντίστοιχη του αγροτικού γιατρού, σε Παθολογική κλινική αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, χειρουργικά και παθολογικά, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των επιμελητών.
Επιπρόσθετα, θεσπίζει ηλεκτρονική παρακολούθηση των χειρουργείων για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ συμπεριλαμβάνει και σχετικές διατάξεις που αφορούν το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) «ώστε να είναι πραγματικά ένα συμβούλιο επιστημονικό και να ρυθμίζει διατάξεις για τις ιδιωτικές κλινικές και τους επαγγελματικούς συλλόγους», όπως αναφέρουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου.
Υπογραμμίζεται δε πως οι αλλαγές αυτές πλαισιώνουν το ευρύτερο σχέδιο για την αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη, που όμως όπως όλα δείχνουν η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Οι σχετικές προτάσεις όμως έχουν ήδη κατατεθεί, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων συγχωνεύσεις υπηρεσιών και ορθολογική κατανομή των δυνάμεων. Στον πυρήνα των προωθούμενων αλλαγών θα είναι και η υιοθέτηση του μοντέλου «κόμβου-ακτίνας» («hub and spoke»), σύμφωνα με το οποίο κεντρικά και μεγάλα νοσοκομεία θα αποτελούν τους «κόμβους» και άλλα μικρότερα περιφερειακά θα διασυνδέονται ακτινωτά με τα κεντρικά.
Το φάρμακο
Σε μείζον στοίχημα όμως έχει μετατραπεί και η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας να έχει αναλάβει την οργάνωση των σχετικών δράσεων.
Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων (ενδεχομένως να υπογραφούν εντός της τρέχουσας ή της επόμενης εβδομάδας) που θα φέρουν αλλαγές στο φάρμακο αλλά και στον ΕΟΠΥΥ. Με τον τρόπο αυτόν επανέρχεται το… πρόβλημα της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης φαρμάκων, που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οδηγίες προς τους γιατρούς αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του ασθενούς, αντλώντας σημαντικά δεδομένα. Παράλληλα, νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα, με τους φορείς της ΠΦΥ να διαμαρτύρονται εν τούτοις έντονα.
- Δείτε επίσης: Παχαίνει η Ευρώπη – Ποιες ηλικίες χτυπά η παχυσαρκία – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Λίφτινγκ στο ΕΣΥ
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ δεν φαίνεται να έχουν «πείσει» τους εκπροσώπους των υγειονομικών, με αποτέλεσμα να αντιδρούν και να εστιάζουν στην ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων (και) με προσωπικό. Αλλωστε, όπως προειδοποιούν, η πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών (η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του ΑΣΕΠ) και 710 γιατρών ισοδυναμεί με μόλις μία… σταγόνα στον «ωκεανό» των ελλείψεων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, των δρομολογούμενων αλλαγών θα έχουν προηγηθεί η ανακαίνιση και λειτουργική – ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και άλλες πρωτοβάθμιες δομές, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων της χώρας, καθώς τα σχετικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε προτεραιότητα όμως έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιχείρηση ενίσχυσης της πρόληψης. Ετσι, μετά τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε 2.432.398 γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Αντίστοιχα ενεργοποιείται πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου (αφορά 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων (συμπεριλαμβάνει μια σειρά δωρεάν εξετάσεων για 2.500.000 άνδρες και γυναίκες).