Σουπιοπίλαφο με μελάνι

Το χύλωμα, αλλά παράλληλα και το ρύζι που «κρατάει στο δόντι», παραπέμπει σε ριζότο. Προσέχουμε λίγο το αλάτι, γιατί οι σουπιές βγάζουν και δική τους αλμύρα. Κατά τα άλλα, όσο πιο μαύρο βγει το πιλάφι τόσο το καλύτερο!

Προετοιμασία 25΄ Μαγείρεμα 50΄ Αναμονή 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

600 γρ. σουπιές

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. λευκό κρασί

μελάνι από 1 σουπιά (με το σακουλάκι – ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας το αφαιρέσει για να μην το σκίσουμε εμείς. Μπορούμε να το καταψύξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε)

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

1 φλ. ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια. Ρίχνουμε τη σακούλα με το μελάνι σε ένα μπολ μαζί με αρκετό νερό. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τις σουπιές χωρίς καμία λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το κάνουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και να «μαραζώσουν». Προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν τα υλικά. Τότε σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ (σε 1 λεπτό), σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι το νερό στο οποίο έχουμε βάλει το μελάνι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και μόλις κοχλάσει το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε πού και πού και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αρκετές φορές.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για τουλάχιστον 20 λεπτά ακόμη, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το φαγητό θα έχει νεράκι σε αυτή τη φάση. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει, περίπου 20 λεπτά, να πιει το νερό και να χυλώσει σαν ριζότο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.