Με την επαρχία του Ντονέτσκ στο επίκεντρο της ρωσικής εισβολής, ύστερα από την πτώση του Λουχάνσκ την περασμένη Κυριακή, συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα η Μόσχα εντείνει τον «πόλεμο του αερίου» στην Ευρώπη.
Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο ρωσικός στρατός κάνει μια παύση στην προέλαση στο Ντονέτσκ, αλλά συνεχίζει το σφυροκόπημα του Σλοβιάνσκ και άλλων πόλεων της επαρχίας που βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των μαχών. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η παύση της προέλασης, η οποία σύμφωνα με δυτικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιείται πιθανότατα για να επιστρέψουν στη Ρωσία οι στρατιώτες που πολέμησαν στο Λουχάνσκ και να σταλούν άλλες μονάδες στο μέτωπο του Ντονέτσκ.
Διαβάστε ακόμη: Nord Stream: Πόσο εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη
Κλείνει τον Nord Stream
Την περασμένη Δευτέρα η Ρωσία έκλεισε πλήρως τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream, που τροφοδοτεί με αέριο τη Γερμανία, για λόγους εργασιών συντήρησης οι οποίες θα διαρκέσουν 10 ημέρες, όπως έχει ανακοινώσει η Μόσχα. Η γερμανική κυβέρνηση όμως ανησυχεί μήπως η Ρωσία δεν ανοίξει τον αγωγό ύστερα από το δεκαήμερο και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν αποκλείει κανένα σενάριο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί «το αέριο ως όπλο». Η Γερμανία πάντως προετοιμάζεται για ελλείψεις στο αέριο.
Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο της Ελλάδας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο παρουσίασε ο Σκρέκας στον Τσούνη – Τι περιλαμβάνει
Βλέπει κέρδη ο Ζελένσκι
Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι χάρη στον εξοπλισμό της χώρας του από τη Δύση ο ουκρανικός στρατός σημειώνει κέρδη σε δύο μέτωπα της Νότιας Ουκρανίας, στη Χερσόνα και στη Ζαπορίζια, και πλήττει με ακρίβεια ρωσικές αποθήκες όπλων και καυσίμων. Αλλά πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν διαθέτει εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα για να προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από τους ρωσικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Κρεμλίνου των τελευταίων εβδομάδων, ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν στόχους και αμάχους ακόμη και σε ουκρανικές πόλεις όπου οι μάχες έχουν τελειώσει ή δεν έφτασαν ποτέ, όπως στο Κίεβο ή στη Δυτική Ουκρανία.
Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι σύντομα θα ξεκινήσει σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του Ντονέτσκ. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι οι Ρώσοι «θα περιοριστούν σε σχετικά μικρής κλίμακας επιθετικές ενέργειες», ενώ παράλληλα θα προετοιμάζουν το έδαφος για τη σφοδρή επίθεση που θα ακολουθήσει.
Εκκληση για εκκένωση
Προς το παρόν, οι ρωσικές δυνάμεις ισοπεδώνουν πόλεις του Ντονέτσκ, όπως το Σλοβιάνσκ, το Σιβέρσκ και το Μπαχμούτ. Ο κυβερνήτης της επαρχίας κάλεσε τους περισσότερους από 350.000 αμάχους που απομένουν εκεί να την εγκαταλείψουν για να σώσουν τη ζωή τους και να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί καλύτερα τις πόλεις.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.
Διευρύνεται το χάσμα με τη Μόσχα
Στις ΗΠΑ, αν και ελάχιστοι ζητούν δημοσίως να πιεστεί το Κίεβο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη, πολλοί ανησυχούν ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος τόσο περισσότερες θα είναι οι ουκρανικές απώλειες. Οι Ρεπουμπλικανοί, κυρίως, ζητούν μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο γιατί «η παρατεταμένη αποφυγή της ήττας ισοδυναμεί με ήττα», ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποσπά την προσοχή της Ουάσιγκτον από την Κίνα.
Ενδεικτικό του πόσο πολύ απέχει η ειρήνη στην Ουκρανία είναι ότι στη διήμερη σύνοδο του G20, που ολοκληρώθηκε προχθές Παρασκευή στο Μπαλί της Ινδονησίας, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία (είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση στην οποία συμμετείχε αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία), ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν για διακοπή των διμερών επαφών επειδή ο δεύτερος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Λαβρόφ αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διαδικτυακή ομιλία του ουκρανού ομολόγου Ντμίτρο Κουλέμπα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G20. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία τον Νοέμβριο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν θα παραστεί αν δεν παραστεί, έστω διαδικτυακά, και ο Ζελένσκι.