Ασαφής υπήρξε η απάντηση τουρκικών πηγών, ερωτηθεισών από «Το Βήμα», σχετικά με το αν η Άγκυρα αναγνωρίζει ρητά την ελληνική κυριαρχία στην Κρήτη ή υιοθετεί τις «απόψεις Μπαχτσελί», έτσι όπως αυτές αναδείχθηκαν από τον χάρτη που επιδόθηκε πρόσφατα στον ηγέτη του υπερεθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, στον οποίο όλα τα νησιά από τον 25ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και προς Ανατολάς αλλά και η Μεγαλόνησος εμφανίζονται ως τουρκικά.
Οι συγκεκριμένες πηγές απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως και προτίμησαν να επικαλεστούν τον τέταρτο χάρτη (από τους συνολικά 16) που πρόσφατα δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να αναδείξει την εξέλιξη του τουρκικού αναθεωρητισμού από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα, συνδέοντας τον μάλιστα με τον… χάρτη της Σεβίλλης.
Το πρωί της Παρασκευής η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποίησε ενημέρωση στους δημοσιογράφους εξ’ αφορμής της έκτης επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Η παρελκυστική απάντηση για τον «χάρτη Μπαχτσελί», κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργεί ερωτήματα, τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος παραμένει άφωνος, ενώ ανάλογα ερωτηματικά γεννά η «σύνδεση» με τον χάρτη της Σεβίλλης.
Ποιος είναι τελικά ο χάρτης της Σεβίλλης, γιατί ενοχλεί τόσο; Το 2007, δυο Ισπανοί καθηγητές κατέγραψαν την θαλάσσια γεωγραφία της Ευρώπης και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες όλων των κρατών – μελών. Σε αυτόν, το Καστελλόριζο έχει επήρεια και ουσιαστικά συνδέει τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Η τουρκική πλευρά, με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί «να ρίξει το μπαλάκι» στην ελληνική, υποστηρίζοντας ότι η ίδια «απλώς απαντά» σε γεγονότα. Βέβαια, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Ο χάρτης της Σεβίλλης -που τόσο ενοχλεί την Άγκυρα- δεν αποτελεί ελληνική εθνική θέση. Ενώ ο Μπαχτσελί, πρακτικά, συγκυβερνά με τον Ερντογάν εδώ και χρόνια και πρεσβεύει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που υιοθετεί επισήμως η Άγκυρα.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να δημοσιεύσει 16 χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η τουρκική αναθεωρητική στρατηγική των τελευταίων δεκαετιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε ενόχληση στη γειτονική χώρα, καθώς θεωρούσε ότι έχει το αποκλειστικό «προνόμιο» να χρησιμοποιεί χάρτες κατά το δοκούν προωθώντας το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Κατά τα λοιπά, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν την ανάγκη προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοσία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφόρων, τονίζοντας ότι πρέπει εκ των προτέρων να γίνει αποδεκτή η δικαστική απόφαση από αμφότερα τα μέρη.
Ακόμα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα για «ήρεμο καλοκαίρι» στα διμερή, καθώς «τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ λάθος πολύ γρήγορα». «Τώρα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι, ας συνεχίσουμε έτσι» πρόσθεταν.
Μεταναστευτικό και εργαλειοποίηση
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η τούρκικη πλευρά εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της παράνομης μετανάστευσης είναι η συνεργασία. «Οχι να πάμε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρόμαστε εναντίον της Τουρκίας» υπογράμμισαν μεμφόμενοι τις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο.
«Να συνειδητοποιήσει η Ελλάδα ότι είναι κράτος διέλευσης όπως και η Τουρκία.
Κάνουμε μεγάλη χάρη στην Ελλάδα δέκα χρόνια και κρατάμε 4-5 εκατομμύρια πρόσφυγες» συμπλήρωσαν.