«Η Αθήνα μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα για όλους –άνδρες έδωσαν την ζωή τους γι’ αυτήν!» Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή, σε μία συντομευμένη εκδοχή του στην αγγλική γλώσσα, απαγγέλθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Αμερικανό ηθοποιό Εντριαν Μπρόντι στο κοινό του Θεάτρου Ηρώδου Αττικού, σε μια βραδιά αφιερωμένη στα δέκα χρόνια λειτουργίας της Endeavor Greece στην χώρα μας.
Ουσιαστικά, η εμφάνιση του υψηλόσωμου, λεπτού και κομψά ντυμένου Μπρόντι – κατόχου Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου για τον «Πιανίστα» – δεν είχε διάρκεια παραπάνω από εννιά λεπτά και ήταν το φινάλε μιας βραδιάς όπου τον πρώτο λόγο είχε η συζήτηση ανάμεσα στην συν-ιδρύτρια της Endeavor κυρία Λίντα Ρότενμπεργκ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον co-CEO και Chief Content Officer της πλατφόρμας Netflix, ελληνικής καταγωγής κ. Τεντ Σαράντος που γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, κατάγεται από την Σάμο, και παρότι δεν μιλά ελληνικά, αγαπά πολύ την χώρα καταγωγής του.
Η κυρία Ρότενμπεργκ πήρε κοινή συνέντευξη από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σαράντος μπροστά στο κοινό με στόχο την ενθάρρυνση της έννοιας της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού μηνύματος, η ομάδα της Endeavor σε συνεργασία με τη Faliro House Productions έκαναν πραγματικότητα την φιλοξενία στην σκηνή του Ηρωδείου του Εντριαν Μπρόντι. Στο κοινό βρισκόταν εξάλλου ο κ. Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της Faliro House που από μόνος του αποτελεί μοντέλο προς μίμηση σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (και όχι μόνο σε συνδυασμό με τους οπτικοακουστικούς τομείς).
Με την γνωστή ευχέρειά του στην χρήση της αγγλικής, ο κ. Πρωθυπουργός που υπήρξε συμφοιτητής της κας Ρότενμπεργκ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανέπτυξε με παραδείγματα την δράση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της σκληρής περιόδου του COVID 19 αναφερόμενος κυρίως στα θετικά αποτελέσματα της τηλεργασίας.
«Σκέφτομαι “μεγάλα” όσο δύσκολο και να είναι αυτό σε μια χώρα που έχει περάσει τόσο σκληρές περιόδους κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωθυπουργός για τον ισχυρό επιχειρηματικό πυρήνα που η χώρα μας έχει ανάγκη και που μπορεί να εμπνεύσει ακόμα και τον δημόσιο τομέα. Δεν έκρυψε δε το γεγονός ότι σε πολλά σημεία, το μοντέλο που ακολούθησαν σε διάφορους τομείς οι χώρες του εξωτερικού ακολουθήθηκε από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα μια «βάση δεδομένων / data base για όλες τις εταιρείες.»
Μίλησε επίσης για την «παθιασμένη ελληνική διασπορά» που στηρίζει την Ελλάδα όπως και για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που ενώ έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν την επιθυμία να επιστρέψουν στην χώρα τους και να προσφέρουν. Εξάλλου η συνεισφορά των Ελλήνων της διασποράς είναι μεγάλη, από ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από startups με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε στενή σχέση με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Ο κ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα και σε έναν νόμο που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή σχετικό με τα πανεπιστήμια και την ευελιξία τους λέγοντας ότι το άμεσο μέλλον αναμένεται να είναι μια «επαναστατική περίοδος για τα ελληνικά πανεπιστήμια.»
Από την πλευρά του ο κ. Σαράντος ανέπτυξε με πάθος την φιλοσοφία της πλατφόρμας που εκπροσωπεί λέγοντας μάλιστα ότι είναι εφικτό ελληνικές σειρές να βρουν τον δρόμο προς το εξωτερικό όπως συνέβη με πολλές σειρές εκτός ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η ισπανική «La casa de papel». Για τον κ. Σαράντος η κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα είναι ένα όραμα που ίσως χρειαστεί κάποια χρόνια για να υλοποιηθεί αλλά είναι εφικτό.