Μακαρούνες με σιτάκα

Το πιο δημοφιλές πιάτο της κασιώτικης κουζίνας, ο ορισμός του comfort food. Αν δεν βρούμε σιτάκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο αλοιφώδες τυρί, αλλά φυσικά η γεύση δεν θα είναι η ίδια.

Προετοιμασία 10΄ Βράσιμο 20΄ Τηγάνισμα περίπου 20΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

500 γρ. μακαρούνες (χειροποίητα ζυμαρικά της Κάσου). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιουφιχτά, πένες ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό θέλουμε

2 κ.σ. κασιώτικο βούτυρο (ή κάποιο άλλο καλής ποιότητα, όπως είναι το γάλακτος ή τύπου Κερκύρας)

1 φλ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6-8 κ.σ. σιτάκα – εναλλακτικά χρησιμοποιούμε άλλο αλοιφώδες τυρί.

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο (για να μην κολλήσουν οι μακαρούνες) και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Οταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε μέσα τις μακαρούνες και ανακατεύουμε. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά γιατί κολλάνε μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά το κρεμμύδι (περίπου 20 λεπτά). Στο τέλος ρίχνουμε και 1 κ.σ. από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά.

Σουρώνουμε τις μακαρούνες και τις ρίχνουμε σε ένα σκεύος με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Ανακατεύουμε.

Αραιώνουμε τη σιτάκα με λίγο νερό ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός και την ανακατεύουμε καλά με τις μακαρούνες. Μοιράζουμε στα πιάτα και ρίχνουμε σε κάθε πιάτο λίγο από το καβουρδισμένο κρεμμύδι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.