«Εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα» για τα F-35

Για πρώτη φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση για το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις ΗΠΑ.

«Εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα» για τα F-35 αρχίζουν στις Ενοπλες Δυνάμεις. Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάει στη Σούδα και όχι μόνο συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-15.

Τo τάιμινγκ γι’ αυτή την επαφή και τη στενή συνεργασία των ελλήνων πιλότων με τα F-35 δεν αποσυνδέεται από τον ευρύτερο σχεδιασμό του «Πενταγώνου» για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας με το αμερικανικό υπερόπλο.

Tο επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση των F-35 (LOR) έχει φύγει για τις ΗΠΑ. Παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται από σήμερα στις ΗΠΑ, ενώ σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και οι δύο τους έχουν προγραμματισμένες συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για το θέμα της απόκτησης των F-35.

Η άφιξη πάντως των αμερικανικών F-35 στη Σούδα – μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και κυρίως η διοργάνωση της συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σημαίνει ότι το υπουργείο Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη ένταξη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο. Γι’ αυτό πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι να μη χαθεί χρόνος και έτσι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία και τα εντατικά μαθήματα των ελλήνων «Ικάρων» με στόχο να αρχίσουν σιγά σιγά να μπαίνουν στη «φιλοσοφία» και τις απαιτήσεις των F-35.

H συνεκπαίδευση μάλιστα θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια στα οποία θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», όχι μόνο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά δυνάμεις και από το Ναυτικό και τις ειδικές δυνάμεις.

Πολύτιμες εμπειρίες

Είναι βέβαιο πως οι έλληνες πιλότοι αν δεν πετάξουν οι ίδιοι τα F-35 δεν θα είναι σε θέση να μάθουν όλα τα μυστικά τους, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί στο τέλος της δεκαετίας. Ομως αυτές οι συνεκπαιδεύσεις με τα 5ης γενιάς μαχητικά θα τους προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες για τον τρόπο δράσης και τις δυνατότητές τους.

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε επαφή, σε επίπεδο ασκήσεων, με τα F-35. Εχουν συνεργαστεί με F-35 και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αλλά και στην ισραηλινή πολυεθνική Blue Flag.

Κινητικότητα

Πάντως η κινητικότητα για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς είναι μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα o αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνάντηση με στελέχη της Lockheed Martin. Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aeronautics στο Fort Worth του Τέξας όπου και κατασκευάζονται τα F-35 και εκεί θα συναντηθεί με τον Chairman, President και Chief Executive Officer της Lockheed Martin Corporation James D. Taiclet.

Παρόμοιες επαφές για το θέμα των 5ης γενιάς μαχητικών που θα αποκτήσει η Ελλάδα θα έχει και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μία εβδομάδα από τώρα, όταν θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Αμυνας είναι η απόκτηση 20 F-35 (δηλαδή μίας μοίρας) με την προαίρεση (option) για την αγορά άλλων 20 μελλοντικά. Με βάση τον προγραμματισμό και τις οικονομικές δυνατότητες εκτιμάται ότι η απόκτηση των 20 F-35 μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.