Αποτελεί πλέον το μείζον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό θέμα της Ευρώπης με την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο από τον Πούτιν του Nord Stream 1. Θα το ανοίξει πάλι ή θα τον αφήσει κλειστό, νομίζοντας πως έτσι τιμωρεί την Ευρώπη; Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για δύσκολο χειμώνα και λέει ξεκάθαρα πως «έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες. Τι θα συμβεί όμως εάν ξαφνικά ο Πούτιν διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την χώρα μας;

Σε περίπτωση όμως πλήρους διακοπής των ροών, έχουν προβλεφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα παρακάτω: Πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Επίσης θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή και περισσότερο LNG μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Και βεβαίως χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.

Πάντως ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες για εφεδρείες, ώστε, όπως είπε «για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και στον σχεδιασμό μας ότι και δύσκολος να είναι ο χειμώνας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε και αυτή» είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

***
Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Ξεκαθάρισε την θέση σου…

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τον χάρτη που παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος του Μπαχτσελί (και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων). Ο χάρτης Μπαχτσελί που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο ως τουρκικό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τις γελοιότητες του κυβερνητικού του εταίρου. Δείτε την ανάρτηση του Πρωθυπουργού:

«Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα «καταβροχθίστηκαν» από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

***
Το στοίχημα στην Αλεξανδρούπολη είναι ο «Διάδρομος 9»

Το θέμα στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι τόσο εάν οι Αμερικανοί πεζοναύτες (και όχι μόνον) έφαγαν 7.000 αβγά, ούτε βεβαίως τα φιλοδωρήματα που αφήνουν στα φαγάδικα, ούτε εάν έκαναν ή όχι τατουάζ και μάλιστα ημέρα αργίας όπως είναι Κυριακή. Το θέμα είναι άλλο. Αυτές τις ημέρες γίνονται σημαντικές διαβουλεύσεις με κάθε μυστικότητα (αλλά και υπευθυνότητα) ώστε τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης αποτελέσουν τη βάση για τη μεταφορά σιτηρών. Τα δύο αυτά λιμάνια να καταστούν δηλαδή μέρος της λύσης για την επισιτιστική κρίση. Θα αλλάξει το εμπόριο όχι μόνον στην περιοχή και στα Βαλκάνια, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη μας ζήτησαν δύο προϋποθέσεις ώστε τα λιμάνια αυτά να αποτελέσουν την βάση για τη μεταφορά των σιτηρών: Να έχουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους και να έχουν πρόσβαση με το σιδηροδρομικό δίκτυο προς την Ευρώπη. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ξαναζωντανέψει τον περιβόητο «διάδρομο 9» που θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα καταλήγει στο Ελσίνκι.

***
Το στρατόπεδα Γιαννούλη

Την ίδια ώρα στην Αλεξανδρούπολη η προσοχή όλων εστιάζεται στο στρατόπεδο Γιαννούλη. Γιατί θα πείτε; Επειδή οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει το στρατόπεδο και έχουν καταγράψει τις ανάγκες ώστε να εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 στρατιωτικών, στο στρατόπεδο Γιαννούλη, μέσα στην Αλεξανδρούπολη. Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα με την Τουρκία (κάτι που ενόχλησε τον Ερντογάν)και έχει επιλεχθεί λόγω της εγγύτητας με το πεδίο βολής «Αετός», αλλά και την δυνατότητα να έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.

***
Τα αμερικανικά F-35 έπιασαν δουλειά στη Σούδα

Θα σας μεταφέρω τώρα στη Σούδα και συγκεκριμένα στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου από χθες σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα, πρωτόγνωρη για τη βάση. Και τούτο επειδή 10 αμερικανικά μαχητικά F-35 (πέμπτης γενιάς) και 14 μαχητικά F-15 (τέταρτης γενιάς) άρχισαν κοινές ασκήσεις με τα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Είναι η πρώτη φορά που τα F-35 βρίσκονται στην Σούδα, αλλά είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται άσκηση, Livex (Live Exercise) με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα εκτελεστούν διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Τα ελληνικά F-16 θα πετούν φτερό με φτερό με τα F-35 και F-15 σε ασκήσεις εναέριας μάχης, θα εκτελέσουν πυρά σε πεδίο βολής, θα πραγματοποιήσουν προσβολή αλλά και υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων και πολλές άλλες ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του FIR Αθηνών.

***
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν εκλογές το 2023

Θα πρέπει να ξέρετε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, δεν τον πιστεύουν με τίποτα και θεωρούν ως το πιο πιθανό σενάριο θα είναι αυτό του… αιφνιδιασμού. Ό,τι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει τελικά πρόωρες εκλογές. Έτσι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε θέση μάχης όλο το καλοκαίρι. Ο κ. Τσίπρας θέλει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε θερινή εγρήγορση. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα γίνονται συνεχώς εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών ανά την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν όλοι αυτοί στον πολιτικό σχεδιασμό της Κουμουνδούρου. Οι περιοδείες του κ. Τσίπρα θα συνεχισθούν, όπως έγινε το Σαββατοκύριακο με περιοδείες στην Ικαρία και στην Σάμο. Έχουν επίσης προγραμματιστεί μαζικές (προεκλογικές) συγκεντρώσεις σε λαϊκές περιοχές, όπως το Περιστέρι και βεβαίως μάχη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

***
Η επιτροπή ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ας μην ξεχνάμε όμως και την επιτροπή ψηφοδελτίων που έπιασε δουλειά και θα συνεχίσει τη δουλειά αυτή όλο το καλοκαίρι. Εξέχουσα θέση στην επιτροπή έχει ο πρώην υπουργός και διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου. Συνεχίζει τις επαφές για τις λίστες και τα πρόσωπα αλλά και κεντρικά μαζεύονται ονόματα ανά Περιφέρεια.

***
Τι έγινε το Σάββατο το βράδυ στην Επίδαυρο

Θα σας πάω (έστω και καθυστερημένα) στην Επίδαυρο όπου το ζεύγος Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα και Αλέξη Τσίπρα παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γ. Καλαβριανού. Και οι δύο τους ανέβηκαν με τα πόδια έως το αρχαίο θέατρο, συνομιλώντας για ώρα με πολλούς από τους θεατές. Κάθισαν στα πρώτα καθίσματα, δίπλα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχο, δίπλα στον οποίο κάθισε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Οι κ. Τσίπρας και Γιατρομανωλάκης έπιασαν κουβέντα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον υφυπουργό Πολιτισμού πόσο επηρέασε τις παραστάσεις του Φεστιβάλ η πανδημία με τον κ. Γιατρομανωλάκη να απαντά ότι το Φεστιβάλ ήταν από τα λίγα στην Ευρώπη που κατάφερε να μείνει ανοικτό ακόμα και στους μήνες όπου η πανδημία (και τα λοκ ντάουν) κτυπούσαν κόκκινο. Μετά την παράσταση Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υφυπουργός πήγαν μαζί στα καμαρίνια, πλην όμως ο κάθε ένας συνομιλούσε με τους συντελεστές της παράστασης ξεχωριστά. Εκείνο που μέτρησα στο αρχαίο θέατρο ήταν η παρουσία αστυνομικών αυτούς που ονομάζουμε «της προσωπικής ασφάλειας». Ήταν αρκετοί, υπεραρκετοί, τολμώ να πω, μέσα σε ένα αρχαίο θέατρο. Οι θεατές αυτό που χειροκρότησαν θερμά ήταν την παράσταση. Να σημειώσω ακόμα και τούτα: Ενώ στην Αθήνα έριχνε καρεκλοπόδαρα, στην Επίδαυρο δεν έριξε το Σάββατο βράδυ ούτε σταγόνα. Μετά την παράσταση το ζεύγος πήγαν σε μια ψαροταβέρνα μαζί με έναν από τους συντελεστές της παράστασης.

***
Το NETFLIX καλεί Μαξίμου

Σας ενημερώνω ότι ο CEO NETFLIX Τετ Σαράντος (είναι ομογενής) έρχεται στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Κυριάκο Πιερρακάκη και Νικόλα Γιατρομανωλάκη για τις πιθανότητες παραγωγής ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών του NETFLIX στην Ελλάδα. Ήδη, όπως μαθαίνω το NETFLIX αγόρασε την πρώτη ελληνική παραγωγή. Πρόκειται για το The Waiter, την πρώτη ελληνική ταινία στην πλατφόρμα του NETFLIX. Πρόκειται για ταινία σε σκηνοθεσία Στηβ Κρικρή με πρωταγωνιστές τους Άρη Σεβετάλη, Γιάννη Στάνκογλου και την Κιάρα Γκεσνίνι. Ωστόσο το The Waiter δεν βρίσκεται στο ελληνικό NETFLIX, αλλά στην ελληνική πλατφόρμα του Cinobo.

***
Το ΚΚ Τουρκίας στην ΚΝΕ

Στο Βόλο, στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, βρέθηκε το Σάββατο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μαζί του ήταν και τρεις Γραμματείς Κομμουνιστικών Κομμάτων, ο Αστορ Γκαρσία, του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας, ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, και ο Κεμάλ Οκουγιάν, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Την προηγούμενη μέρα είχαν πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

Ξεχωρίζω από την ομιλία του Κεμάλ Οκουγιάν στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Βόλο την αναφορά του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: “Η επιλογή της ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν δεδομένη, δεν ήταν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και αυτό που υποτίθεται ότι ήταν στο τραπέζι, ήταν η λεγόμενη ασφάλεια της Τουρκίας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτή την ατζέντα για να ανανεώσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Απορρίπτουμε αυτές τις αιματοβαμμένες διαπραγματεύσεις. Το ΚΚ Τουρκίας είναι αποφασισμένο να σταθεί απέναντι τόσο στη φιλοΝΑΤΟική αστική αντιπολίτευση όσο και στη φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση. Το ΚΚ Τουρκίας αντιτίθεται επίσης στο γεγονός ότι οι άρχουσες τάξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία επενδύουν ταχύτατα σε εξοπλισμούς, στρέφοντας τον έναν λαό ενάντια στον άλλο, προωθώντας τα δικά τους ταξικά συμφέροντα ως «εθνικά συμφέροντα» και ταυτόχρονα συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους.” Κι όλα αυτά την ώρα που ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί πόζαρε μπροστά από χάρτη ο οποίος απεικόνιζε ως τμήμα της Τουρκίας νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την Κρήτη.