Αντίθετος στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους παρουσιάστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας το γεγονός πως η διασπορά γίνεται κυρίως στους ανοικτούς χώρους και ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες και σε σημεία διασκέδασης.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως βρισκόμαστε προ της κορύφωσης του νέου κύματος κορωνοϊού, που δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι διασωληνώσεις.
«Είμαστε σε ένα κύμα που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωση υπό την έννοια ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100%, 120% αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10% πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες.
- Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Γιατί αργεί τόσο ένα νέο εμβόλιο που να μας καλύπτει από όλες τις παραλλαγές της Covid-19;
Και να σας θυμίσω ότι ενώ υπήρξαν ειδικοί στην αρχή που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100, προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες.
Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Σχετικά με τις «φωνές» για την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται τόσο στους εσωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως στους… εξωτερικούς.
Η μετάδοση δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι, η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.Τι λέμε λοιπόν εμείς; Να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. Από εκεί και πέρα δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις.
Στις απλές κλίνες θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό και παράλληλα σε συνεργασία έχουμε μιλήσει και με ιδιώτες πάλι αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.
Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Και προσέξτε, όπως είπατε και προηγουμένως και στην εκπομπή σας έχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε», τόνισε.
Το φθινόπωρο θα εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας, τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha, πως «Όλα τα μέτρα για την περίοδο του καλοκαιρού έχουν ανασταλεί όπως ξέρετε. Από το φθινόπωρο βάσει της πορείας της πανδημίας είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι στη φάση που έχουμε μπει κι είναι η φάση με τη συνύπαρξη με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών, η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».
Έχει γίνει παραγγελία για επιπλέον αντιικά φάρμακα
Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, ένα ακόμη όπλο κατά της μάχη με την covid-19, καθώς μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, ο κ. Πλέυρης ανέφερε πως «έχει γίνει επιπλέον παραγγελία για να υπάρχου. Αυτή τη στιγμή τα αντιϊικά φάρμακα δίνονται με ένα υποδειγματικό σύστημα που έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση και την αποστολή, δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία γιατί με ρωτήσατε και πριν ξεκινήσουμε αλλά έχω δεχθεί και ερωτήσεις.
Όλοι λαμβάνουν τα φάρμακα, το μόνο πρόβλημα συνήθως υπάρχει στις Κυριακές που είναι δύσκολες οι αποστολές, οπότε εκεί πέρα εξυπηρετούνται κατά βάση οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν συνταγογραφήσει πιο αργά και λήγει το πενθήμερο».
Γιατί η ενημέρωση γίνεται εβδομαδιαία
Σχετικά με την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως η λογική η οποία υπάρχει στην καταγραφή που ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι πλέον θα έχουμε μία αναφορά, οπότε σε αυτήν την αναφορά θα μαθαίνονται κανονικά και οι θάνατοι και τα κρούσματα πόσα είναι όλη την εβδομάδα και οι διασωληνωμένοι πόσοι είναι.
Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά θέλουμε αυτό να γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει».