H είδηση της υπαναχώρησης του Ίλον Μασκ από την συμφωνία αγοράς του Twitter έδωσε άμεσα ώθηση στην μετοχή της Tesla, που είχε δεχτεί σημαντικές πιέσεις όλο αυτό το διάστημα, καθώς η αγορά ανησυχούσε για την μετατόπιση του κέντρου βάρους του ενδιαφέροντος του ιδιοκτήτη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα δάνεια που θα έπρεπε να επωμιστεί, με εγγύηση τα περιουσιακά του στοιχεία και προφανώς τις μετοχές του στην Tesla, για να συγκεντρώσει τα 44 δισ. δολάρια του τιμήματος. Αναλυτές θεωρούν πως η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με την μετοχή της Tesla να καλύπτει το έδαφος που είχε χάσει.
Βέβαια, ο τρόπος που διαλύθηκε η συμφωνία εξαγοράς του Twitter έδωσε λαβή και σε έτερες θεωρίες αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα του Μασκ.
Διαβάστε επίσης: Ελον Μασκ: Τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται ο Optimus, ο ρομποτικός άνθρωπος
Ευκαιρία για να… σπρώξει μετοχές
Μια από αυτές, που έγινε viral από τους χρήστες της πλατφόρμας, είχε σημείο εκκίνησης ένα τιτίβισμα από τον Τζος Γουλφ, συνιδρυτή της Lux Capital, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως το όλο θέμα της αγοράς και κατόπιν της διαμάχης για τους ψεύτικους λογαριασμούς της πλατφόρμας στήθηκε από τον Μασκ, ο οποίος από την αρχή είχε ως μόνο στόχο να μπορέσει να πουλήσει stock options της Tesla που έληγαν συγκεντρώνοντας πάνω από 8,5 δισ. δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και με την καταβολή της ρήτρας για τη διάλυση της συμφωνίας ύψους 1 δισ. δολαρίων, κατέληξε να… τσεπώσει πάνω από 7 δισ. δολάρια.
Elon’s 10-year Tesla options were about to expire, so he had to sell them. The Twitter bid did allow him to do that without his facing questions about why he was selling. And he sold at an excellent price! https://t.co/5aY9y3Zhao
— Henry Blodget (@hblodget) July 8, 2022
Η άποψη του Γουλφ δεν βρήκε ανταπόκριση μόνο στους απλούς χρήστες του Twitter, αλλά και σε αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Για παράδειγμα ο Χένρι Μπλόντζετ, ιδρυτής και CEO του Insider, επαναπροώθησε το tweet προσθέτοντας από την πλευρά του πως όντως 10ετή stock options της Tesla επρόκειτο να λήξουν και θα έπρεπε να πουληθούν, αν ο Μασκ ήθελε να βγάλει κέρδος.
Η ανάγκη που είχε να συγκεντρώσει χρήματα για την συμφωνία, του επέτρεψαν να προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις χωρίς να αντιμετωπίσει ερωτήματα και κριτική για το γιατί πούλαγε και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή. Έτσι, ο ίδιος έβγαλε κέρδος, ενώ η μετοχή της εταιρείας άρχισε να υποχωρεί, ακριβώς λόγω της ανησυχίας που υπήρχε για τις συνέπειες της συμφωνίας, πλήττοντας τους υπόλοιπους μετόχους της Tesla, που τώρα ελπίζουν σε εκ νέου ανάκαμψη της μετοχής.
Νομικές ενέργειες από την πλατφόρμα
Βέβαια, το αν τελικά η συμφωνία όντως διαλυθεί, είναι ζήτημα που θα επιλυθεί στα δικαστήρια, καθώς η διοίκηση του Twitter ήδη στράφηκε νομικά κατά του Μασκ απαιτώντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ δήλωσε πως η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, ακόμη και αν αυτό γίνει πλέον μέσω δικαστικής απόφασης.